Publikuota: 2023 m. 28 rugpjūčio d. 09:00
Parketlentės – svarbiausios savybės ir priežiūros etapai

QUICK-STEP nuotr.


Parketlentės
– solidus pasirinkimas namams ir žmonėms, norintiems natūralumo ir prabangos savo namuose. Kaip teisingai išsirinkti parketlentes, kad jos tarnautų namams ir netektų nusivilti dėl jų eksploatacijos?

Šiandien kalbiname 2DI regiono vadovą Giedrių Laurinavičių, tikrą grindų ekspertą, kuris pasidalins patarimais, kaip išsirinkti parketlentes ir ko iš jų tikėtis jų eksploatavimo metu.

– Anksčiau žmonės gana dažnai rinkdavosi masyvo lentas ar klasikinį parketą, šiais laikais vis dažnesnis pasirinkimas tarp medinių grindų tapo parketlentės. Kuo šis pasirinkimas skiriasi nuo masyvo grindų?

Svarbu yra tai, kad parketlentės šildomoms grindims yra puikus pasirinkimas, masyvo lentų iš viso nerekomenduojama kloti ant šildomų grindų.

Iš esmės masyvo grindys yra nestabilios, jos plečiasi ir traukiasi, priklausomai nuo metų laiko, o parketlentės yra daug kartų stabilesnės, nes sudarytos iš kelių medienos sluoksnių, kurie mažiau juda keičiantis drėgmei ir temperatūrai. Galima teigti, kad parketlentės atsirado kaip labai stabilus produktas dėl šildomų grindų poreikio.

– Renkantis grindis, parketlentės yra ko gero vienas brangiausių pasirinkimų. Ar tai yra ilgaamžiškas sprendimas? Kokios garantijos taikomos parketlentėms?

Parketlentės QUICK-STEPIš visų rinkoje esančių pasirinkimų, už tą pačią kainą, ko gero, galima nusipirkti ir parketlentes, ir laminuotas grindis. Tačiau lyginant vieno gamintojo grindis – taip, parketlentės bus brangiausias pasirinkimas dėl naudojamos natūralios medienos, kuri taip vertinama interjeruose. Deja, bet parketlenčių paviršiui nėra taikomos garantijos, garantija suteikiama tik konstrukcijai. Kaip parketlentės dėvisi, priklauso nuo sąlygų, kuriomis žmonės gyvena namuose – ar yra mažų vaikų, naminių gyvūnų, kaip prižiūrimos parketlentės, kaip valomos. Bet kokiu atveju, ant parketlenčių visi defektai atsiras greičiau, ir kada klientas turės atnaujinti parketlentes, priklauso nuo kliento požiūrio. Vieni problemų nemato ir ilgą laiką nerestauruoja parketlenčių, o kitiems jau po kelerių metų atsiranda įbrėžimų ir tenka peršlifuoti grindis. Kiek kartų galima bus peršlifuoti parketlentes, lemia skietmedžio storis. Parketlentės nusidėvėjimas priklauso tik nuo vartotojo: kaip jis valo, kaip prižiūri, kokias priemones naudoja.

– Egzistuoja daugybė parketlenčių gamintojų. Kokias savybes reiktų lyginti, renkantis skirtingus gamintojus?

Parketlentės nusidėvėjimas priklauso tik nuo vartotojo: kaip jis valo, kaip prižiūri, kokias priemones naudoja.

Parketlentės kainą lemia vaizdas, skietmedžio storis ir lentos matmenys. Kuo parketlentė smulkesnė ir šakotesnė, tuo ji bus pigesnė. Kuo ji bus didesnė ir švaresnė, t. y. be šakų, tuo ji bus brangesnė. Tai esminis dalykas. Garantijos yra daugmaž visur panašios, kai kurie gamintojai duoda daugiau metų garantijos konstrukcijai. Padengimo pasirinkimas gali skirtis – vieni turi ekstramatinį padengimą, kiti neturi. Šiaip kiekvienas gamintojas turi ką pasiūlyti, tačiau vis tik patarčiau atkreipti dėmesį ir į patį gamintoją, jo patikimumą rinkoje, nes grindys yra pakankamai ilgametė investicija.Parketlentės Weitzer

Parketlentės Quick Step, Refined ąžuolas ypač matinis, PAL3095S, 1820x190x14mm, 1 juostos, Palazzo kolekcija

„Weitzer“ gamintojo parketlenčių kainų palyginimas:

parketlentės
Kairėje: Parketlentės Weitzer parkett, natūralus ąžuolas, lively, 60135, 2245x193x14, 1 juostos, Charisma plank
Vienas brangiausių pasirinkimų „Weitzer“ asortimente, dėl parketlenčių rūšiavimo (tik mažos šakutės) ir 14 mm storio, 19,3 cm pločio lentos.
Dešinėje: Parketlentės Weitzer parkett, natūralus ąžuolas, calm, 59481, 1800x175x11, 1 juostos, Comfort plank kolekcija
Kaina pigesnė už pirmąjį variantą dėl matmenų: parketlentė plonesnė – 11 mm storio, ir šiek tiek siauresnė – 17,5 cm pločio.
parketlentės
Kairėje: Parketlentės Weitzer parkett, natūralus ąžuolas, rustic, 48375, 1800x175x11, 1 juostos, Comfort plank kolekcija
Kaina dar pigesnė nei anksčiau pateikti variantai, nes lentos matmenys mažesni ir rūšiavimas yra „Rustic“ (su šakomis).
 Dešinėje: Parketlentės Weitzer parkett, natūralus ąžuolas, classic S, 64763, 2245x193x14mm, 3 juostų, 3-STRIP kolekcijaPigiausias pasirinkimas iš „Weitzer“ asortimento, nes 3 juostų.

– Parketlentės gali būti klojamos plaukiojančiu būdu arba klijuojamos prie pagrindo. Kokie pagrindiniai skirtumai tarp šių įrengimo būdų?

Pagrindinis skirtumas yra komfortas. Klojant plaukiojančiu būdu, komfortas yra prasčiausias – barškėjimas, kaukšėjimas, privalomi kompensaciniai tarpai tarp kambarių, reikia žiūrėti, kad nebūtų užspaudimų baldais, o restauracija tampa sudėtingesnė (atrestauruot gali ir nepavykti) – viskas priklauso nuo pagrindo.

parketlentės

O jeigu parketlentes klijuojame, tai žingsnių garsas tampa neaktualus, grindimis vaikštome tyliai. Taip pat turime vientisą vaizdą be kompensacinių tarpų. Užspaudimai baldais tampa nebesvarbūs.

– Ar tinka parketlentės šildomoms grindims? Ir į ką reiktų atkreipti dėmesį klojant parketlentes ant šildomo pagrindo?

 Taip, tinka, tačiau rekomenduoju parketlentes klijuoti prie pagrindo. Vienas iš svarbiausių reikalavimų klojant parketlentes ant šildomo pagrindo – klojamų ant pagrindo grindų šiluminė varža neturi viršyti 0,15 m2K/W. Jeigu dėtume standartinį paklotą, tikėtina, kad varža priartėtų prie viršijamos, o jeigu dėtume specifinį paklotą, tikėtina, kad tokio pakloto kaina būtų tokia pati kaip klijų.Todėl vis tik rekomenduoju parketlentes klijuoti, kad šiluminė varža atitiktų reikalavimus ir, be to, išvengtume žingsnių garso, kuris girdimas, suklojus parketlentes plaukiojančiu būdu.

Kitas svarbus reikalavimas klojant parketlentes – įjungus grindinį šildymą, kelti temperatūrą kasdien tik po 5, ir grindų paviršiaus temperatūra negali viršyti nustatytos gamintojo maksimalios temperatūros.

– Skirtumai tarp lakuotų ir alyvuotų parketlenčių. Kokiais atvejais rekomenduotumėt lakuotas, o kuriais alyvuotas?

Jeigu žmogui patinka priežiūra, jis gali pirkti alyvuotas ir periodiškai su tom grindim dirbti. Bet jeigu žmonės nori tiesiog nusipirkti, įsirengti ir gyventi, tuomet reiktų rinktis lakuotas, nes joms periodinė priežiūra nereikalinga.

Aš asmeniškai esu už lakavimą. Aišku, jeigu žmogui patinka priežiūra, jis gali pirkti alyvuotas ir periodiškai su tom grindim dirbti. Bet jeigu žmonės nori tiesiog nusipirkti, įsirengti ir gyventi, tuomet reiktų rinktis lakuotas, nes joms periodinė priežiūra nereikalinga. Ir dar svarbu defektai – jeigu imam lakuotas parketlentes, defektai sunkiau atsiranda negu ant alyvuotų grindų. Jeigu turime lakuotas grindis, tai jų išvaizda dėl dėvėjimo priklauso nuo pačio vartotojo, todėl tvarkingai gyvenant, jų galima nerestauruoti ilgus metus. O jeigu turime alyvuotas grindis, tai nesvarbu, kaip pedantiškai vartotojas gyvens, bet dažnas gamintojas nurodo, kad parketlentes reikia peralyvuoti kas 3–5 metus. Tačiau alyvuotos grindys gali būti išsigelbėjimas, norint greitai atrestauruoti dalį grindų. Jeigu atsiranda kažkoks defektas, dalį grindų galima persialyvuoti, įmušimai liks, bet spalvos atžvilgiu vaizdas visada bus geras. Dėl to alyvuotos grindys tinka ir komercinėms patalpoms – gali periodiškai atnaujinti ir ne visą plotą, kaip šlifuojant ir lakuojant, bet dalimis.

Parketlentės QUICK-STEP

QUICK-STEP parketlentės

Kairėje: Parketlentės „Quick Step“, Polar ąžuolas matinis, CAS1340S, 1820x145x14mm, 1 juostos, „Castello“ kolekcija. Dešinėje: Parketlentės „Quick Step“, Barrel Brown ąžuolas alyvuotas, CAS3897S, 1820x145x14mm, 1 juostos, „Castello“ kolekcija

Kaip matome iš lakuotų ir alyvuotų parketlenčių nuotraukų – tiesiog neįmanoma atskirti, kur yra lakuotos parketlentės, o kur alyvuotos. Taip šios grindų dangos atrodo ir realiame gyvenime – itin matiniu laku dengtas, šukuotas parketlentes sunku atskirti nuo alyvuotų, tačiau jų eksploatacija gerokai skiriasi, todėl patariame gerai apsvarstyti abiejų variantų „už ir prieš“, ir išsirinkti sau tinkamiausią variantą.

– Parketlentės būna 1, 2, 3 juostų. Ką tai reiškia?

Juostų skaičius – kiek lentų mes matome, žiūrėdami į parketlentę iš viršaus. Ar tai smulkus vaizdas – 3 juostų, ar stambesnis – 2 juostų, ar 1 juostos. 2 juostų parketlentės išeina iš mados, mažai gamintojų jas begamina, net ir 3 juostų brangesni gamintojai nebegamina, išima iš asortimento. Žmonės renkasi parketlentes kaip prabangų grindų sprendimą, todėl populiariausias ir gražiausias pasirinkimas yra 1 juostos parketlentės.

Parketlentės

Kairėje: Parketlentė lakuota Weitzer parkett, Kaschmir ąžuolas, lively, 69498, 2245x193x11mm, 1 juostos, Weitzer plank 2245kolekcija
Dešinėje: Parketlentės Weitzer parkett, Kaschmir ąžuolas, calm, 18185, 2245x193x14mm, 3 juostų, „Charisma 3-STRIP“ kolekcija

– Dažnai parketlentės būna su grioveliais. Kam jie reikalingi?

QUICK-STEP nuotr.

Kad parketlentės atrodytų natūraliai ir maksimaliai priartėtų prie masyvo lentos vaizdo. Masyvo lentose grioveliai buvo daromi tam, kad, susitraukus grindims ir atsiradus tarpeliams, jie būtų mažiau matomi. Net ir parketlentėse, keičiantis drėgmei ir temperatūrai šildymo sezono metu, gali atsirasti smulkūs tarpeliai, todėl kai yra grioveliai, šie smulkūs tarpeliai mažiau matomi. Jeigu griovelio nebus, tai net ir labai mažas, leistinas tarpelis, net plauko storio, gali kristi į akis.

Bet kokiu atveju lenta su grioveliu daugiau metų atrodys tvarkingiau, negu lenta be griovelio.

– Kaip rekomenduojate užbaigti grindų įrengimą? Kokias grindjuostes ar kitus priedus naudoti?

 Parketlenčių užbaigimui reikalingos grindjuostės, sujungimo elementai, laiptoprofiliai.

Šiuos priedus geriausia naudoti to pačio gamintojo. Gamintojas geriausiai priderinęs aksesuarus prie siūlomų grindų, ir jūs sugaišite mažiausiai laiko juos derinant ir turėsite geriausią rezultatą.

Parketlenčių priedai

Parketlenčių priedai

– Kaip taisyklingai prižiūrėti parketlentes, kad jos ilgai tarnautų?

Parketlenčių priežiūra

Svarbiausias patarimas – paskaityti gamintojo duotą instrukciją ir ja vadovaujantis prižiūrėti. Kiekvieno gamintojo instrukcija tikrai yra skirtinga, daugiausia skiriasi valymo priemonės, bet procedūra yra maždaug visur ta pati. Kitas svarbus patarimas – parketlentes geriausia valyti kuo sausiau, jeigu šlapiai valote, reikia nusausinti. Nes jeigu, pvz., šlapiai valysite šukuotas parketlentes, purvas įsitrins į tekstūrą ir jos greitai užsineš. Kiekvieno gamintojo parketlenčių padengimas yra skirtingas, vienų labiau porėtas, kitų – mažiau. Todėl svarbu, kaip gamintojas nurodo valyti.

Tinkamai valant grindis, jas galima dar ilgiau išlaikyti gražias. Kadangi patariama valyti kuo sausiau, tai puikiai tinka grindų siurbimas. Be to, siurbimas svarbus ir tuo, kad ant grindų lieka mažiau abrazyvų, kurie sukelia trintį ir braižo grindis.

Nerekomenduoju naudoti universalių grindų valymo priemonių, nes kas universalu, netinka niekam. Priemonės gali turėti per daug šarmo ir per daug nuplauti alyvos padengimą. O jeigu naudosite gamintojo siūlomas priemones, tai alyvuotos grindys gali būti pamaitinamos ir jas reikės rečiau peralyvuoti.

Apibendrinant pokalbį, galiu pasakyti, kad parketlentės yra puikus pasirinkimas žmonėms, norintiems natūralių medžio grindų namuose, tačiau reikia nusiteikti, kad jos natūraliai dėvėsis ir jas reikės tinkamai prižiūrėti, norint, kad jos kuo ilgiau išlaikytų tvarkingą vaizdą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.