Publikuota: 2022 m. 2 rugsėjo d. 12:37
Darželis „Pelėdžiukas“ („Metų interjeras / Auksinė paletė’21“)
Darželis „Pelėdžiukas“

DO ARCHITECTS nuotr.

„Dizona“ kviečia susipažinti su konkurso „Metų interjeras“ dalyviais. Šį kartą jūsų dėmesiui architektūros studijos DO ARCHITECTS kurtas projektas („Metų interjeras / Auksinė paletė‘21“).

Namai auginantys laisvą žmogų – darželis „Pelėdžiukas“ Pagiriuose.

Čia sunku atskirti, kur baigiasi lauko ir prasideda vidaus erdvės. Vaikai rytą pradeda ateidami per vidinį darželio kiemą, o judant pastate galima apžvelgti ne tik erdvę, kurioje esama, bet ir kitas šalia esančias erdves – kiemą, lauko terasą, bendruomenės holus, valgyklą ar pan. Kaip ir mieste, taip ir vidaus patalpose – stebinčios akys kuria saugumą, bendruomeniškumą. Vaikas ir mokytojas jaučiasi ne tik savo grupės, bet ir viso darželio šeimininkai. Tokie patys principai taikomi ir siekiant turėti kuo daugiau dienos šviesos – įrengiami ne tik maksimalaus dydžio langai iki žemės, stoglangiai, tačiau ir vidaus langai tarp skirtingų erdvių saulės šviesai „pavogti“.

DO ARCHITECTS nuotr.

Darželyje visos „pagalbinės“ patalpos suprojektuotos atviros. Kasdienė buitis yra įdomi vaikams ir ji neslepiama. Valytojo patalpa po laiptais turi stiklines duris, pro jas vaikai mato, kur pastatytas siurblys ir kur sudėti švarūs rankšluosčiai. Valgomajame yra didelis langas į virtuvę – darželinukai mato maisto ruošimą, pasilipę ant prie lango suprojektuoto laiptelio gali pamojuoti virėjui. Lopšelio grupės taip pat kitokios – kiekviena turi du įėjimus iš bendros lopšelinukams skirtos erdvės, čia galima judėti ratu. Grupėje yra bendra erdvė žaidimams šlaitinėmis lubomis – vaikai gali stebėti per stoglangius krintančią šviesą, susipažinti su skirtingais erdvės masteliais. Bendroje žaidimų erdvėje visi langai projektuoti iki pat žemės. Numatyti du išėjimai į už lango esančią medinę terasą su stogeliu ir privatų žalią saugiai aptvertą kiemelį.

„Pelėdžiuke“ visos erdvės universalios ir kiekviena turi bent po kelias funkcijas – šviesūs lopšelio holai skirti ir žaidimams, ir muzikai, ir mankštai, ir susitikimams; kiemelis yra ir įėjimų, ir žaidimų, ir koncertų vieta. Žaidimų terasa ant stogo tuo pačiu yra ir evakuacinis praėjimas, jungiantis dvi laiptines, o fasadinėje sienoje integruotas suoliukas yra potenciali vieta lauko pamokai. Antrame aukšte suprojektuotos darželio grupės su išėjimais ant stogo terasos. Kambario centre patalpintos visos reikalingos erdvės – grupės virtuvėlė, spintelės, tualeto kambarys, aplink judama ratu. Pagrindinėje erdvėje įrengtas amfiteatras, ant kurio vyksta pamokos ir žaidimai, o atėjus laikui iš jo ištraukiamos lovos ir erdvė tampa miegamuoju.

Siekis pastatyti medžiu kvepiantį darželį jaučiamas ir vidaus erdvėse: medinės vidaus sienos, į kurias gera atsiremti, medinės knygų ir žaislų lentynos. Taip pat natūralaus medžio durys, medinės grindys, ant kurių gera voliotis ir bėgioti basomis, medžios masyvo laiptai improvizuotiems vaidinimams ir žaidimams. Medis ir baltos saulės šviesą gaudančios sienos kuria foną drąsiam, laisvam ir ryškiam augančiam žmogui.

Šalis: Lietuva
Plotas: 2200m2

Architektai: Gilma Teodora Gylytė, Ignas Uogintas, Justina Jauniškytė, Justas Paičius, Sabina Daugėlienė, Andrė Baldišiūtė, Algimantas Neniškis, Domantas Baltrūnas, Karolina Čiplytė, Motiejus Vyšniauskas, Vadim Babij

„Metų interjeras / Auksinė paletė’“ – solidžiausias profesionalių interjero kūrėjų konkursas, kuriuo siekiama kelti interjero kultūrą Lietuvoje. Iki šiol konkurse jau dalyvavo per 250 architektų ir dizainerių. Vertinti buvo pateikta daugiau nei 1 500 darbų. Įteikta daugiau nei šimtas viena „Auksinė paletė“ – interjero dizaino „Oskaras“.

Visą konkurso Metų interjeras / Auksinė paletė dalyvių kurtų interjerų galeriją galite peržiūrėti čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.