Publikuota: 2024 m. 26 vasario d. 09:00
Kokias grindis rinktis – eksperto patarimai

QUICK-STEP nuotr.

 

Įsirenginėdami namus, interjerą kurti pradedame nuo grindų, juk tai visko pagrindas. Ir tuomet iškyla klausimas – kokias grindis rinktis, kad atitiktų visus estetinius lūkesčius ir būtų komfortiškos. Šiandien kalbiname 2DI regiono vadovą Giedrių Laurinavičių, kuris padės mums palyginti parketlenčių, laminato ir vinilinių grindų savybes.

Pasak Giedriaus, renkantis grindis svarbu apgalvoti, kas gyvenime yra svarbiau – praktiškumas ar komfortas? Lyginant parketlentes, laminatą ir vinilinę dangą, laminatas bus pats praktiškiausias sprendimas, vinilinė danga per vidurį, o parketlentės – neatspariausia ir nepraktiškiausia grindų danga. Tačiau jei reikia patogumų ir ištaigos, parketlentės bus komfortiškiausia grindų danga, vinilinė – vidutiniška, o laminuota danga pati nekomfortiškiausia.

Taigi, išsamiau apžvelgsime, kokios savybės lemia grindų praktiškumą, ir kuri grindų danga kokiomis savybėmis pasižymi.

QUICK-STEP nuotr.

Paviršiaus atsparumas nusidėvėjimui

Praktiškumas pasireiškia eksploatuojant grindis – ar greit ant grindų atsiras mechaniniai defektai: įbrėžimai ar įspaudimai. Tai priklauso nuo viršutinio grindų sluoksnio tankio.

Parketlentės – natūralios medienos, paviršius nelygus, porėtas, nedidelio tankio, todėl įspaudimai atsiranda gana greitai. Kaip tik dėl šių natūralių paviršiaus savybių, parketlenčių paviršiui netaikoma garantija, tik konstrukcijai.

Vinilinė danga – garantija taikoma ne tik konstrukcijai, bet ir paviršiaus nusitrynimui. Svarbu atkreipti dėmesį – darbinio paviršiaus nusitrynimui iki plokštės, bet ne subraižymams. Bet visgi, lyginant su parketlente, vinilinė danga yra kur kas atsparesnė įbrėžimams.

Laminuotos grindys – viršutinis dėvimasis sluoksnis yra tvirčiausias, kiečiausias iš visų lyginamų dangų, todėl ir mechaniniai pažeidimai atsiras sunkiau. Ši danga atspariausia subraižymui ir įspaudams, naudojant ją įprastomis sąlygomis, nes, kaip bebūtų, bet kokį daiktą galima subraižyti ar sugadinti. 

Atsparumas vandeniui ir drėgmei

– Parketlentės pagamintos iš natūralios medienos, o mediena vandenį sugeria labai greitai, taip pat reaguoja ir į drėgmę, todėl jas reikia saugoti nuo drėgmės ir vandens. Pati silpniausia parketlentės vieta – užraktas, kur susijungia lentos tarpusavyje, todėl rekomenduojama rinktis parketlentes su grioveliu. Jei deformacijos atsiranda dėl drėgmės, ant parketlenčių su grioveliu deformacijų beveik nesimatys.

– Laminuotos grindys gali būti iš atsparių drėgmei kolekcijų. Tokių kolekcijų grindys nepralaidžios vandeniui, bet tik iki 12 – 24 valandų (priklausomai nuo pasirinktos kolekcijos). Todėl svarbu išsiaiškinti ekploatavimo sąlygas ir jų laikytis.

– Vinilinės grindys turi didelį pliusą – jos atsparios vandeniui.

QUICK-STEP nuotr.

Laminatas ar vinilas?
Kairėje: Laminuotos grindys „Quick-Step“. Ąžuolas, klasikinis, natūralus, IM1848, 1380x190x8mm, 32 klasė, „Impressive Hydroseal“ kolekcija
Dešinėje: Vinilinės grindys „Quick-Step“. Autumn ąžuolas medaus spalvos, PUGP40078, 1515x217x2,5mm, 33 klasė, klijuojamas, „Pulse Glue Plus“ kolekcija

Garantijos ir ilgaamžiškumas

Parketlentės – paviršiui garantija netaikoma, tik konstrukcijai.

Laminatas – garantija suteikiama ir konstrukcijai, ir paviršiui, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad tik nusitrynimui, ne subraižymams.

Vinilinė danga – garantija suteikiama ir konstrukcijai, ir paviršiui, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad tik nusitrynimui, ne subraižymams.

Galimybė atnaujinti

Tiek laminuotos dangos, tiek vinilinės atnaujinti galimybių nėra.

Parketlentes galima atnaujinti šlifuojant ir padengiant jas iš naujo laku arba alyva. Kiek kartų bus galima atnaujinti, priklauso nuo kietmedžio storio, nes atnaujinimo metu nušlifuojama apie milimetrą kietmedžio.

Weitzer Parkett nuotr.

Toliau reiktų apibūdinti grindų dangos komfortiškumą. Čia galime išskirti dvi svarbiausias savybes, kurios svarbios grindų komfortui – kaukšėjimas / barškėjimas vaikštant bei pojūtis, atsirandantis liečiantis basomis kojomis.

Kaukšėjimas / barškėjimas, dar kitaip vadinamas žingsnių garsu

Ši savybė labiausiai priklauso nuo grindų įrengimo būdo. Jei grindys prikljuotos prie pagrindo, žingsnių garso nėra, dėl to vaikštant jaučiamas didžiausias komfortas. Jei dedame plaukiojančiu būdu – atsiranda kaukšėjimas, barškėjimas, dar kitaip vadinamas žingsnių garsas.

Jei deformacijos atsiranda dėl drėgmės, ant parketlenčių su grioveliu deformacijų beveik nesimatys.

Parketlentes galima tiek klijuoti, tiek kloti plaukiojančiu būdu. Tačiau jei klosime plaukiojančiu būdu – prarasime geriausias komforto savybes, o pakloto, skirto šildomoms grindims, kaina yra beveik tokia pat kaip klijų, tad finansiškai išeina tas pats, tačiau prarandamos geriausios savybės.

Vinilinės grindys būna skirtingų konstruktyvų – vienos skirtos klijuoti prie pagrindo, kitos – kloti plaukiojančiu būdu. Jeigu klojame plaukiojančiu būdu, žingsnių garsas nebus toks ryškus, kaip suklojus parketlentes ar laminatą, tačiau vis tiek garso neišvengsime.

Laminatą galima kloti tik plaukiojančiu būdu, žingsnių garsas yra silpniausia šių grindų vieta. Todėl svarbu pasirinkti kokybišką, gamintojo rekomenduojamą paklotą, kuris bent kažkiek sumažintų žingsnių garsą bei neviršytų šiluminės varžos, jei laminatą klojame ant šildomo pagrindo.

QUICK-STEP nuotr.

Parketlentės ar laminatas?
Kairėje: Parketlentės „Quick Step“. Blue Mountain ąžuolas alyvuotas, PAL3094S, 1820x190x14mm, 1 juostos, „Palazzo“ kolekcija
Dešinėje: Laminuotos grindys „Quick-Step“. Ąžuolas, vaškuotas, rudas, SIG4756, 1380x212x9mm, 32 klasė, „Signature HydroSeal“ kolekcija

QUICK-STEP nuotr.

Pojūtis vaikštant basomis kojomis

Ši savybė aktuali tik tuo atveju, jei jūsų grindys nešildomos. Tuomet vaikščiodami basomis po grindis jausite, ar jų paviršius yra šaltas, ar malonios kambario temperatūros.

Vaikštant parketlentėmis, pojūtis bus maloniausias. Jei parketlentės alyvuotos, tai paviršius bus maloniausias, jei lakuotos – šiek tiek vėsesnis už alyvuotas, bet komforto lygis išliks gana aukštas.

Vinilinės grindys savo pojūčiu panašios į parketlentes, o laminuota danga vertinama kaip šalčiausia.

Kainos

Aptarus visas komfortiškumo ir pratiškumo savybes, pabaigoje galime palyginti ir kainas. Taigi, lyginant vieno gamintojo panašių matmenų grindis, galime pastebėti, kad parketlentės kainuos brangiausiai, vinilinės dangos kaina bus mažesnė, o laminuotos grindys bus pigiausios.

Kaip matome, visos grindų dangos turi savo privalumų ir trūkumų, svarbiausia išsiaiškinti, ko reikia Jums, o tada jau rinktis grindis su atitinkamomis savybėmis.

 

Giedrius Laurinavičius

Dėkojame Giedriui Laurinavičiui už pasidalinimą žiniomis ir už puikų visų grindų savybių apibūdinimą, o jeigu vis tik kyla klausimų renkantis grindis, 2DI specialistai, turintys ilgametę patirtį grindų srityje, visada pasiruošę Jums padėti. Konsultuotis galima darbo dienomis nuo 9 iki 18 val., šeštadieniais nuo 10 iki 15 val.:
▪️telefonu +370 52 104141;
▪️el. paštu info@2di.lt;
▪️live chate (www.2di.lt puslapyje).

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.