Publikuota: 2023 m. 2 lapkričio d. 09:00
Natūralios, šiltos, estetiškos – medinės grindys

 

Medinės grindys

QUICK-STEP nuotr.

Daugumos nuomone, medinės grindys pačios geriausios: jos gražiai atrodo, jomis malonu vaikščioti, be to, medinį paviršių nesunku atnaujinti. Visos kitos grindų dangos dažniausiai vertinamos tik kaip kompromisas. Vienintelis medinių grindų trūkumas – nemaža kaina, bet, reikia pripažinti, jos to vertos.

Galima įsigyti dviejų tipų medines grindis: medžio masyvo (medinės lentos arba parketas) ir klijuotų daugiasluoksnių parketlenčių (dvisluoksnės arba trisluoksnės). Pagrindinis skirtumas tarp šių tipų – struktūrinis:medžio masyvo grindys susideda iš vientisos medienos lentelių, o daugiasluoksnės parketlentės gaminamos sujungiant plonus pasirinktos (gali būti skirtingos) medienos sluoksnius. Jau daugelį metų rinkoje populiariausios trisluoksnės parketlentės, kurios dėl savo eksploatacinių savybių ir greitesnio bei patogesnio klojimo būdo klojamos kur kas dažniau nei masyvo parketas (labai tinka šildomoms grindims). Tačiau yra žmonių, kurie lieka ištikimi klasikai ir renkasi tradicinį masyvo parketą. Klijuotos daugiasluoksnės parketlentės užima 80 – 85proc. rinkos, o masyvo gaminiai -15 – 20proc.

Medinės grindys

Weitzer Parkett nuotr.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis:

  • Planavimas: pradėti rinktis bei užsakyti grindis reikėtų prieš 2 mėnesius iki numatomo jų klojimo laiko.
  • Pavyzdžiai: grindų dangos nesirinkite iš vieno mažo pavyzdžio, prašykite pardavėjo papildomos dangos išvaizdos informacijos:nuotraukų interjere, išsamesnio pavyzdžio ir pan.
  • Triukšmingumas: rinkdamiesi tarp iš kelių panašių dangų ar jų klojimo būdų, neužmirškite įvertinti jų keliamo triukšmo. Tylesnės grindys bus kur kas komfortiškesnės.
  • Pagrindas: įsitikinkite, ar grindų pagrindas yra tinkamas pasirinktai dangai kloti; čia būtina specialistų pagalba.
  • Darbų trukmė: ilgiausiai trunkantis įrengimo būdas – parketo klojimas. Greičiausias įrengimo būdas – plūdriosios grindys.
  • Pinigai: brangiausiai kainuojantis įrengimo būdas yra parketas, kadangi jį priklijavus reikia dangą šlifuoti ir lakuoti. Masyvo lentos dažniausiai būna nulakuotos gamykloje, todėl jas tik reikia priklijuoti. Parketlentės irgi būna gamykloje padengtos, tačiau jas galima įrengti skirtingais būdais (klijuojant ir plūdriuoju būdu). Nors pastarasis būdas pigiausias ir greičiausias, jis ne visada tinkamas arba geriausias eksploatuojant grindis.
  • Slenksčiai: iš anksto įvertinkite visų planuojamų kloti dangų storį ir jų sandūrų lygių skirtumus. Venkite daugiau nei 5 mm aukščio skirtumo.
  • Aksesuarai: rinkitės grindų dangą, kuriai nesudėtinga rasti priedus – grindjuostes, apdailos profilius.

WeitzerParkett nuotr.

Šildomos grindys

Dėl storio ir konstrukcijos ypatumų šildomoms grindims tinkamiausios klijuotos dvisluoksnės parketlentės. Jos turi mažiausią šiluminę varžą: 8-13 mm storio dvisluoksnių parketlenčių ji būna 0,04-0,1m2K/W, o 14 mm storio trisluoksnių parketlenčių šiluminė varža, atsižvelgiant į gamybos metu naudojamas medžiagas, prasideda nuo 0,13m2K/W. Palyginimui: Vokietijoje rekomenduojama, kad šildomų grindų dangos šiluminė varža neviršytų 0,15m2K/W.

Susiję:

Tiek klijuotos dvisluoksnės, tiek trisluoksnės parketlentės mažiau nei masyvo grindų dangos reaguoja į oro santykinio drėgnio ir temperatūros pokyčius.Klojant vienetinį masyvo parketą ant šildomų grindų, geriausia pasirinkti gaminį, kurio lentelių storio ir pločio santykis neviršytų vieno ketvirtadalio. Kuo šis santykis mažesnis (t.y. kuo lentelės storis artimesnis pločiui), tuo lentelė yra stabilesnė ir mažesnė tikimybė, kad ji pradės lenktis. Šildomos grindims mažiausiai tinka masyvo lentos, mat jos sulaiko didžiają dalį šilumos. Be to, bus pačios jautriausios aplinkos veiksniams, nebent nebus labai plačios ir storesnės nei 20mm.

Medinės grindys – įrengimas

1. Nepakankamai lygus pagrindas. Šios klaidos pasekmės – girgždančios grindys nestabili grindų konstrukcija, atsirandantys tarpai ar grindų konstrukcijos skilimai. Dviejų metrų ilgio grindų atkarpoje pagrindo aukščio skirtumai negali būti didesni nei 2 mm.

2. Nepaliekama kompensacinių tarpų arba jie paliekami per maži, grindų danga neturi vietos vaikščioti. Keičiantis aplinkos sąlygoms (padidėjus oro drėgmei patalpoje), gali susibanguoti.

3. Klojant parketlentes plūdriuoju būdu, parenkamas netinkamas paklotas. Jis prastai išlygina pakloto nelygumus, prastai sugeria žingsnių garsą, dėl to grindys atrodo nekokybiškos, nors iš tikrųjų problema yra paklotas.

Medis vonios kambaryje?

Nuomonių, ar medinės grindys tinkamos drėgnoms patalpoms, pavyzdžiui, vonioje, rūsyje, skalbykloje ir netgi virtuvėje, yra įvairių. Vieni sako, kad tai nėra pats geriausias pasirinkimas patalpoms, kuriuose gausu drėgmės arba dažni temperatūros pokyčiai, kiti teigia, kad šis iššūkis medinėms grindims yra įveikiamas. Siūloma medinių grindų dangų, kurios specialiai pritaikytos vonios kambariui, jos būna padengtos specialia apsauga. Tokias grindis privalu užsandarinti kraštuose, kad vanduo bei drėgmė nepatektų po danga. Parketo gamintojai taip pat gali pasiūlyti vonios kambariams tinkamą parketą, tačiau retas lietuvis tam ryžtasi.

Medinės grindys

QUICK-STEP nuotr.

Modernus dizainas

Medinės grindys visada išlieka klasikiniu interjero elementu. Jos vertinamos dėl savo natūralumo, estetiško vaizdo ir komfortiškumo. Šių metų tendencijos – išraiškingo, medienos struktūrų paryškinančio paviršiaus grindys. Atspalviai – natūrali ąžuolo spalva, nežymiai balintos bei pilkų tonų grindys. Jei kalbame apie įprastą smulkų vienetinį parketą, matyt, madingu jo vadinti nebegalima, tačiau jis, kaip ir kitos medžio masyvo grindys, išlieka populiarus tarp masyvo medienos mėgėjų. Beje, medienos masyvo lentos išlaiko savo populiarumą dėl naujo, modernaus dizaino paviršių.

Lietuvoje išlieka stipri skandinavų mada, šviesios bei natūralios medžiagų spalvos, kurias interjero dizaino specialistai pastaraisiais metais siūlo papildyti ryškių, tačiau prigesintų spalvų elementais. Didėja susidomėjimas ir šiandien ypač mėgstamomis spalvomis – pilka, juoda, balta. Auga išskirtinio apdirbimo paviršių, kuo labiau atskleidžiančių medienos grožį bei sukuriančių senų, autentiškų grindų įspūdį, poreikis. Tiek parketlenčių, tiek masyvo grindų pirkėjai dažnai renkasi matinį grindų paviršių, neretai – šukuotą, t. y. išryškintos paviršiaus struktūros, rievėtą.

Medinių grindų pageidaujama kuo natūralesnės išvaizdos ir, kad jas būtų kuo paprasčiau prižiūrėti. Blizgų paviršių nugalėjo matinis, nors vyrauja nuomonė, kad lakuoti paviršiai lengviau prižiūrimi nei padengti alyva. Beveik visi gamintojai stengiasi kurti kuo matiškesnius lakus, kad grindys atrodytų panašesnės į natūralią, niekuo nepadengtą medieną, tačiau būtų apsaugotos ir atsparios kasdienio naudojimo poveikiui. Šias parketlentes galite rinktis 2di.lt elektroninėje parduotuvėje, kurioje konsultantai nuotoliniu būdu (su pristatymu į namus) padės išsirinkti grindis, ir taip sutaupys Jūsų laiką.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.