Publikuota: 2023 m. 14 sausio d. 09:00
Visada madoje – 100 metų moteriškų rankinių istorijos
rankinė

Paroda „Visada madoje – 100 metų moteriškų rankinių istorijos“

Per pastaruosius šimtą metų rankinė tapo neatsiejama stiliaus dalimi. Rankinė gali būti ne tik praktiškas aksesuaras kiekvienai dienai, bet ir brangus prabangos statuso simbolis, ryškus dekoratyvinis dizaino elementas ar išraiškingas socialinis pareiškimas. Rankinė nėra tik mados prekė kasdieniam naudojimui – tai dažnai sudėtinga meno forma, atliekanti įvairias funkcijas, kartais nepraktiškas. Krepšys daug pasako apie savininkės stiliaus pojūtį, jos gyvenimo būdą, socialinį statusą, taip pat mąstymą, tapatybę ir pasaulėžiūrą.

Keičiantis visuomenei, keičiasi ir rankinės. Menas, popkultūra, muzika ir įžymybės daro didžiulę įtaką madai. Mados tendencijos ateina ir praeina, o kai kurios rankinės daugeliui tampa pernelyg brangiomis ir geidžiamomis prabangos prekėmis. Kultinę klasiką kūrė talentingi dizaineriai ir didieji mados namai, o rankines dažnai garsino įžymybės. Rankinės pasirodė labiau atpažįstami ir nesenstantys ikoniniai mados namų gaminiai, nei dizainerių sukurti drabužiai. Originalios skirtingų laikotarpių rankinės tapo itin vertingais kolekciniais daiktais.

Šiuolaikinės rankinės dizainas susiformavo XX amžiuje, įtakojamas ne tik meno, mados tendencijų, naujų medžiagų atsiradimo, bet ir socialinių pokyčių, tokių kaip moterų emancipacija ir didesnis jų užimtumas. 1920-aisiais rankinė tapo madinga kiekvienos moters palydove.

Nuo 2022 m. spalio 7 dienos iki 2023 m. kovo 12 dienos Adamson-Eric muziejuje (TalinasEstija) eksponuojama paroda „Visada madoje – 100 metų moteriškų rankinių istorijos“. Parodą sudaro elegantiški dirbiniai iš Italijos privačių kolekcijų. Ji nagrinėja rankinių mados raidą per pastaruosius šimtą metų ir parodo, kaip per tą laiką pasikeitė moterų vaidmuo visuomenėje.

Parodoje eksponuojama 50 originalių rankinių iš tokių garsių mados namų kaip Hermés, Gucci, Dior, Fendi, Vuitton, Chanel, Chloé, Roberta di Camerin, taip pat dizainerių Judith Leiber, Karlo Lagerfeldo, Alexanderio McQueeno, Johno Galliano, Marco Jacobso, Vali Mohammedo Barrecho, Ricardo Tisci, Fridos Gianinni, Lulu Guinnesso ir kt. darbai. Ekspozicijoje taip pat eksponuojami modeliai, kuriuos išgarsino tokios įžymybės kaip Grace Kelly, Jacqueline Kennedy, princesė Diana ir kitos stiliaus ikonos.

Siekiant papildyti tarptautinę rankinių parodą, Adamson-Eric muziejaus antrame aukšte nuolatinės ekspozicijos salėje sukurtas specialus menininko Adamson-Eriko rankinių skyrius. Visos Adamson-Eriko, vieno universaliausių Estijos menininkų, sugalvotos rankinės buvo sukurtos tik po vieną egzempliorių. Skyriuje taip pat pristatomos jo žmonos tekstilininkės Marie Adamson sukurtos rankinės poetei Deborah Vaarandi ir pianistei Lillian Semper.

Parodos kuratorius: Günteris Fulterer (Italija)
Parodos koordinatorius: Kersti Koll
Parodos dizainas: Marie Kurismaa
Grafinis dizainas: Tuuli Aule

Paroda „Visada madoje – 100 metų moteriškų rankinių istorijos“ rodoma Adamson-Eric muziejuje iki 2023 m. kovo 12 dienos adresu Lühike jalg 3, Talinas. Darbo laiką ir kitą informaciją apie muziejų rasite čia. Kiekvieną mėnesį paruošiame Talino muziejų ir meno parodų apžvalgą – kviečiame peržiūrėti ir keliauti aplankyti. 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.