Publikuota: 2022 m. 4 gruodžio d. 09:00
Kalba architektai: 8 knygos besidomintiems architektūra

Atsiminimai, miestų veidus pakeitę projektai, kūrybiai procesai ir net manifestas – „Vilniaus galerija“ sudarė sąrašą knygų, kuris skirtas visiems besidomintiems architektūra Lietuvoje ir pasaulyje.

Visi žemiau išvardinti leidiniai ir kitos knygos internetu – elektroninėje parduotuvėje 2di.lt ir 2di pardavimo vietose.

8. „100 Contemporary Wood Buildings“, 2020 m. (leidykla Taschen)

architektūraKeliaukite po pasaulį tyrinėdami vieną didžiausių architektūros renesansų – medieną. Kaip ši elementari medžiaga tapo geidžiama prabangiuose karštųjų versmių statiniuose ir pažangiausiose miesto atnaujinimo schemose? Šioje knygoje pristatomi 100 projektų iš Kinijos ir Čilės, nagrinėjami techniniai, aplinkos ir jutiminiai elementai, paskatinę grįžti prie medienos naudojimo architektūroje.

Kaip ir visi TASCHEN leidyklos architektūros ciklai, ši knyga pagerbia daugybę kylančių tarptautinių talentų, taip pat tokius žinomus asmenis kaip Tadao Ando ir Renzo Piano. Ši knyga apžvelgia architektų vizijas ir naujoves, taip pat tiria metodus, tendencijas ir principus, kurie padėjo jiems dirbti su mediena. Leidinyje nagrinėjami technikos, kurios leido sukurti naujas architektūrines formas, tvarus medienos naudojimas ir, svarbiausia, ilgalaikis medienos poveikis mūsų pojūčiams ir psichikai.

Įsigyti knygą (anglų kalba) galite čia.

architektūra

Philip Jodidio / „100 Contemporary Wood Buildings“ XL / 2015 / knyga / leidykla „Taschen“

7. „Permainingi metai. Architekto užrašai“, 2008 m. (Algimantas Mačiulis)

Žinomo architekto, ilgamečio VDA profesoriaus atsiminimų knyga, kurioje autorius nuosekliai pasakoja savo gyvenimo kelią pradedant vaikyste Alytuje, studijomis Vilniuje, darbais Druskininkuose, Vilniuje, Alksnupiuose… Daug dėmesio skiriama kolegoms architektams, pedagoginiam darbui VDA, kitai kūrybinei ir visuomeninei veiklai.

Įsigyti knygą galite čia.

6. „Architektūros link “, 2019 m. (Le Corbusier)

Ikoniškojo šveicarų architekto Le Corbusier manifestas „Architektūros link“ yra vienas svarbiausių 20 a. architektūros tekstų, žymintis ir paties autoriaus įspūdingos karjeros pradžią. Ekspresyvia ir aštria kalba parašytas manifestas tapo galingu įrankiu skleidžiant funkcionalizmo architektūros idėjas ir kritikuojant eklekticizmą bei miesčionišką gyvenimo būdą.

Le Corbusier knyga „Architektūros link“ yra privalomas skaitinys architektams, miesto planuotojams, kultūros istorikams ir visiems, kuriuos domina architektūra ir radikalių pokyčių teorijos. Tiek likusios popieriuje, tiek tapusios tikrove, jos visam laikui pakeitė mūsų supratimą apie aplinką, kurioje gyvename. Le Corbusier idėjos apie architektūrą šiandien gali atrodyti beprotiškos, juokingos arba negailestingai autoritarinės, tačiau jomis žavėjosi ir sekė didžiuma 20 a. architektų ir planuotojų. O kiek jos aktualios šiandien?

Įsigyti knygą galite čia.

„Architektūros link “, 2019 m. (Le Corbusier)

„Architektūros link “, 2019 m. (Le Corbusier)

5.„Case Study Houses. The Complete CSH Program 1945-1966.“ (leidykla Taschen)

architektūraIšsami „Case Study Houses“ programos retrospektyva. Case Study House programa (1945–1966) buvo išskirtinis, novatoriškas įvykis Amerikos architektūros istorijoje ir iki šiol išlieka unikalus. Tai programa, kuri buvo sutelkta į Los Andželo rajoną, 36 namų prototipų projektavimą, siekė pateikti modernių gyvenamųjų namų, kuriuos būtų galima lengvai ir pigiai pastatyti pokario statybos bumo metu, planus.

Pagrindinė programos įgyvendinimą motyvuojanti jėgą buvo meno ir architektūros redaktorius Johnas Entenza. R. Entenza – modernizmo čempionas, turėjęs visus reikiamus ryšius, kad pritrauktų didžiausius architektūros talentus, tokius kaip Richardas Neutra, Charlesas ir Ray’us Eamesas bei Eero Saarinenas. Ši eksperimentinė programa buvo skirta projektuoti namus, kurie pakeistų šiuolaikinio gyvenamojo pastato suvokimą ir turėtų ryškų poveikį architektūrai – amerikietiškai ir tarptautinei – tiek programos egzistavimo metu, tiek iki šių dienų.

Įsigyti knygą (anglų kalba) galite čia.

architektūra

Elizabeth A. T. Smith / „Case Study Houses. The Complete CSH Program 1945-1966. 40th Ed.“ / 2020 / knyga / leidykla „Taschen“

4.„Architectural Theory. Pioneering Texts on Architecture from the Renaissance to Today“, 2021 m. (Taschen leidykla)

Šiame leidinyje pristatomi  mūsų pasaulį sukūrę architektūros traktatai. Jei kada nors susimąstėte, kas sukasi architektų galvose, kai jie projektuoja pastatus, galite būti tikri, kad jums netruks puikios skaitymo medžiagos jūsų smalsumui patenkinti. Šioje knygoje išsamiai pateikiami visi svarbiausi ir įtakingiausi tekstai apie architektūrą, kurie buvo parašyti nuo Renesanso laikų. Iliustruoti ir pateikiami chronologiškai pagal šalis. Nuo Alberti ir Palladio iki Le Corbusier ir Koolhaas čia surinkti geriausi didžiausių architektūros meistrų traktatai, prie kurių pridedama esė, kurioje aptariamas istorinis kontekstas ir reikšmė. Tai knyga, kurią būtina turėti visiems, besidomintiems tuo, ką architektai gali pasakyti apie savo amatą.

 

Įsigyti knygą (anglų kalba) galite čia.

„Architectural Theory. Pioneering Texts on Architecture from the Renaissance to Today“ , 2021, leidykla „Taschen“

3. „Ambraso architektų biuras. Darbai 1998–2014 “, 2014 m. (Audrius Ambrasas)

Architektas Audrius Ambrasas įvertintas 2017 m. Nacionaline kultūros ir meno premija už jautrų miesto erdvių planavimą ir profesinę atsakomybę. Tai architektūros albumas, pristatantis Audriaus Ambraso vadovaujamos vienos garsiausių Lietuvoje architektūros studijų kūrybą ir kūrybinius procesus.

Albumas gausiai iliustruotas realizacijų ir statybų nuotraukomis, brėžiniais, vizualizacijomis bei Audriaus Ambraso ranka pieštais eskizais. Architektas knygoje dalijasi savo mintimis apie architektūrą ir jos virtuvę.

Įsigyti knygą galite čia.

„Ambraso architektų biuras. Darbai 1998–2014 “, 2014 m. (Audrius Ambrasas)

2. „Lietuvos architektai pasakoja apie sovietmetį: 1992 m. įrašai“ , 2020 m. (John V. Maciuika, Marija Drėmaitė)

Modernų Vilnių kūrusios Lietuvos architektūros legendos – Algimantas Nasvytis, Vytautas Edmundas Čekanauskas, Vytautas Brėdikis ir Gediminas Baravykas – šioje knygoje prabyla autentiška šneka apie tai, kaip jie planavo, projektavo ir statė Lietuvoje sovietmečiu.

Juos 1992 metais kalbino JAV lietuvis, tuomet Berklio studentas, šiandien jau Niujorko Barucho koledžo ir CUNY absolventų centro profesorius Jonas V. Mačiuika. Keturis interviu palydintys architektūros istorikų prof. Johno V. Mačiuikos ir prof. Marijos Drėmaitės įvadiniai straipsniai siūlo skirtingus perskaitymo būdus apmąstant kontroversišką sovietmečio palikimą ir ieškant asmeninio santykio su savo gyvenamąja aplinka, architektūra. Dvikalbė knyga gausiai iliustruota kruopščiai atrinktomis archyvinėmis ir pašnekovų nuotraukomis bei knygos sudarytojo asmeninėse kolekcijose saugomomis nuotraukomis.

Įsigyti knygą galite čia.

1.„Bjarne Mastenbroek. Dig it! Building Bound to the Ground“ (leidykla Taschen)

Šis leidinys leidžia suvokti pastatus kaip vienus iš nedaugelio fiziškai su žemės paviršiumi susijusius, fiksuotus ir patvarius objektus. Nepaisant to, šimtmečius, ypač Vakaruose, laikėme juos esančius aukščiau gamtos, turinčius apibrėžtas savo sistemas ir tvarką, o žemę naudojant tik kaip pasyvų pamatą.

Atėjo metas giliau pasinerkite į pastatų ištakas. Žemė, dabar dažnai naudojama kaip pasyvus pagrindas norint pakilti aukščiau, yra kupina galimybių. Šiame leidinyje Bjarne’as Mastenbroekas tiria, kaip architektūra turi, turėjo ir turės ryšį su vieta ir gamta. Naudojant Iwano Baano fotografiją ir daugiau nei 500 analitinių „SEARCH“ brėžinių, „Dig it“! leidinyje pristatomos praėjusių tūkstantmečių struktūros – kai kurios gerai žinomos, kai kurios anksčiau nepastebėtos. Šis beveik 1400 puslapių pasaulinis tyrimas, kurį sukūrė Mevis & Van Deursen, sugrąžina architektūrą į harmoniją su žemės paviršiumi.

Įsigyti šią knygą (anglų kalba) galite čia.

architektūra

B. Mastenbroek, Iwan Baan / „Bjarne Mastenbroek. Dig it! Building Bound to the Ground“ XL / 2021 / knyga / leidykla „Taschen“

Daugiau straipsnių susijusių su architektūra taip pat pokalbiai su architektais ir dizaineriais dizona.lt skiltyje „Pokalbiai su dizaineriais ir architektais”.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.