Publikuota: 2022 m. 2 spalio d. 09:00
Patiks kiekvienam meno mylėtojui: 7 albumai apie žymiausius Lietuvos kūrėjus (įsigykite internetu)

Niekas nedraudžia parodas „aplankyti“ namuose  – pasidaryti arbatos, patogiai įsitaisyti ir atsiversti knygą, kurioje prieš akis atsiveria Lietuvos menininkų gyvenimas. Ne tik sukurtais darbais, bet ir prisiminimais, draugų komentarais papildyti leidiniai leidžia „susitikti“ su menininkais, su jais artimiau susipažinti, sekti karjeros, tobulėjimo kelią.

Meno knygos pasižymi ir itin aukšta spaudos kokybe, yra solidūs ir puikiai tinkantys dovanoti meną mylintiems žmonėms. Sudarėme meno albumų apie gerai žinomus Lietuvos menininkus sąrašą. Įsigyti visas žemiau išvardintas knygas šiuo metu galima elektroninėje parduotuvėje www.2di.lt.

7. „Tortas“ ,  2009 ( Mikalojus Vilutis )

„Viskas jau sugalvota, svarbiausia – pateikimo forma. Čia ir yra meno esmė. Piešti man lengva, o rašyti sunku, nes aš paišau iš savęs, o rašau iš gyvenimo.Gyvenimas susideda iš dviejų dalių. Pirma dalis – dabar bloga, bet bus gera. Antra dalis – dabar bloga, bet buvo gera“- iš rašytinių ir sakytinių Mikalojaus Vilučio tekstų.

Pirma autorinė dailininko Mikalojaus Vilučio knyga – personalinis jo kūrinys nuo paveikslėlių iki dizaino, nuo pirmo žodžio iki paskutinio taško. Kaip dailininko autoriaus pristatyti nėra reikalo, juo labiau kad knygoje jis prisistato pats: „Esu barbaras, mėsėdis, mėgstu barbarišką puošnumą, pompastiką, pigius efektus, pigų populiarumą ir aplodismentus.“

Įsigyti knygą galite internetu.

6. „Rimtautas Vincentas Gibavičius“, 2017 ( I. Pleikienė)

Rimtautas Gibavičius – charizmatiškas savojo laiko žmogus, garsėjęs erudicija, konstruktyviu mąstymu, įgimtu estetizmo pojūčiu, komunikabilumu, diplomatiškumu. Autoritetas. Universalus menininkas: grafikas, grafito meistras, teatro ir knygos dailininkas… Dėstytojas, dėl kurio buvo verta studijuoti tuometiniame Lietuvos TSR valstybiniame dailės institute. Vilniaus žinovas. Tai epitetai iš jį pažinojusių prisiminimų.

Platūs buvo jo užmojai, įspūdingi domėjimosi horizontai. Gyveno su polėkiu, mokėjo intensyviai dirbti, bet nepasiduoti rutinai, daug ką spėti, daug kur pabūti. Atrodė, viskas jam einasi lengvai, lyg savaime. Jo gyvenimo iššūkiai likdavo nematomi.

Kaip tokio plataus akiračio asmenybė pajėgė reikštis sovietinės realybės rėmuose? Galbūt didžiausia jam atrama buvo Lietuvos istorija ir kultūra – jos baltiškosios ištakos ir mūsų laikus pasiekęs paveldas, senoji Vilniaus architektūra, literatūra, o ypač poezija.

Rengiant šią knygą didelis dailininko bičiulių būrys entuziastingai sutiko pasidalinti prisiminimais, įsitraukė į pagalbą, patarė, siūlė… Neįkainuojamą paramą suteikė dailininko šeima – buvo suteikta galimybė iššniukštinėti visus namų stalčius ir lentynas, išsamiai susipažinti su išlikusiais dokumentais, užrašais, laiškais, nuotraukomis ir kt. Sukauptos medžiagos neįmanoma sutalpinti viename leidinyje, todėl apsispręsta pristatyti kūrybą, šalia pateikiant svarbiausius kūrybos ir asmenybės bruožus atskleidžiančias bičiulių, meno vertintojų impresijas.  Tai pirmasis žingsnis link išsamių Gibavičiaus kūrybinio palikimo, pedagoginės veiklos, asmenybės tyrimų.

Įsigyti knygą galite internetu.

5. „SetP Stanikas“, 2015 m. (Svajonė Stanikienė, Paulius Stanikas)

Stanikas S & P, taip pat S & P Stanikas, SetP Stanikas… Ar teko girdėti vieną iš šių slapyvardžių? Po juo slepiasi šeimyninė menininkų pora, kartu kurianti jau nuo studijų laikų! Lietuvoje ir pasaulyje įvertinti menininkai kuria Prancūzijoje, tačiau artimus ryšius palaiko ir su gimtąja šalimi.  Kartu su svarbiausiais pasaulio ir Lietuvos įvykiais keičiasi ir poros meninė kalba. Pasitelkdami įvairias meno technikas, Stanikai kuria instaliacijas, kuriose susipina piešimas, skulptūra, videomenas ir fotografija. Naudodami skirtingas medijas, menininkai dažnai pasirenka šokiruoti žiūrovą, leidžiasi į kontroversiškas temas.

Šis albumas patiks tiems, kas domisi kiek „nepatogiu“ menu, nesivaiko madų ir svarbiausia – nebijo provokacijų.

Įsigyti knygą galite internetu.

4. „Paslaptingas būties švytėjimas. Albumas“, 2014 m. (Birutė Žilytė)

ŽilytėKo gero, visi vilniečiai su meile prisimena mieste veikusią vaikų kavinę „Nykštukas“, o jei kada atkreipėte dėmesį į nutapytas šios kavinės sienas, tuomet tikrai pažįstate ir menininkę Birutę Žilytę. Ji – viena žymiausių Lietuvos grafikių ir knygų iliustratorių, Nacionalinės premijos laureatė. Jos kurtos iliustracijos pakeitė to meto požiūrį į vaikams skirtą dailę, o sienų tapyba tebenagrinėjama iki šių dienų. Į albumą dailininkė sudėjo svarbiausius gyvenimo momentus įamžinusias nuotraukas, tekstus, atsiminimus apie vaikystę ir, žinoma, kūrinių reprodukcijas. Gražiame, solidžiame leidinyje negalima nepastebėti vaikiško menininkės žvilgsnio, meilės ir švelnumo, įdėtų į savo bei kartu su vyru menininku Algirdu Steponavičiumi kurtus darbus.

Įsigyti knygą galite internetu.

3.  „Birutė Stančikaitė. Albumas“, 2010 m. (Ramutė Rachlevičiūtė)

StančikaitėBirutė Stančikaitė – dailės klasikė, viena žymiausių estampo kūrėjų, 2016 m. Lietuvos Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatė. Vilnius ir gamta bei jos ciklai – labiausiai menininkę įkvepiančios temos. Savo kūrybinį kelią dailininkė pradėjo būtent estampais ir piešiniais. Netrukus B. Stančikaitė pamėgo litografiją, o kiek vėliau pradėjo ir tapyti.

Šiame albume – 79 svarbiausių Birutės Stančikaitės kūrinių reprodukcijos – nuo XX a. 8-o dešimtmečio gamtovaizdžių ir miestovaizdžių iki brandžiųjų estampų ir tapybos.

Įsigyti knygą galite internetu.

2. Vincas Kisarauskas“,  2015 m. (Erika Grigoravičienė, Aistė Kisarauskaitė)

Vincas Kisarauskas (1934–1988 m.) – įvairiapusis menininkas, savo kūrybą plėtojęs įvairiose srityse: tapyboje, grafikoje, scenografijoje. Jis buvo vienas pirmųjų Lietuvoje, pradėjęs plėtoti koliažo ir fotomontažo techniką. Iš savo amžininkų V. Kisarauskas išsiskiria tuo, kad nesidomėjo etnografiniais motyvais ar savo krašto peizažais – jis buvo universalių temų šalininkas, neatsiliko nuo to meto meno srovių. Būtent dėl to jo kūryba yra kitokia, originali, ypač įdomios darbų kompozicijos (menininkas tai laikė kone svarbiausia darbo dalimi), spalvos.

Šiame leidinyje skaitytojai ras žymiausius menininko kūrinius – ne tik tapybos, bet ir grafikos darbus, scenografijos eskizus, koliažus ir įvairius projektus. Daugelis knygoje pristatomų darbų nė karto nebuvo išnešti iš menininko dirbtuvės… Visgi šie darbai šiandien gali labai daug papasakoti – juos prakalbinti knygoje ir bando dailėtyrininkai, filosofai ir menininkai.

Įsigyti knygą galite internetu.

1. „Pranas Domšaitis. Vaizduotės realybė“, 2015 m. (Kristina Jokubavičienė)

Pranas Domšaitis (1880– 1965 m.) – vienas iš nedaugelio Lietuvos menininkų, pasirinkusių ekspresionizmo kelią. Svarbią savo gyvenimo dalį praleidęs Vokietijoje, menininkas čia išgarsėjo kaip peizažų ir religinių paveikslų kūrėjas. Jo darbai atsidūrė Vokietijos muziejuose, galerijose, privačiose kolekcijose, o meno kritikų jis buvo vadinamas „dvasiniu impresionistu“. P. Domšaičio kūryboje atsispindi visas jo gyvenimo kelias, kelionės – nuo Europinės tradicijos iki Afrikos meno formų ir lietuviškos pasaulėjautos. Ši knyga privalo atsirasti kiekvieno ekspresionizmo mėgėjo lentynoje!

Įsigyti knygą galite internetu.

Įsigyti visas šias knygas galima elektroninėje parduotuvėje www.2di.lt. Joje taip pat rasite meno kūrinių, daugybę namų interjerui bei įrengimui (tapetų, įvairios grindų dangos, kilimų, tekstilės, keramikos, indų), vaikams skirtų prekių. 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.