Publikuota: 2022 m. 13 rugpjūčio d. 09:00
Baugiai gražus: Hamburgo sandėlių rajonas, kurį geriausia aplankyti naktį

Špaiherštatas | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Dažniausiai tarp „UNESCO“ paveldo objektų esame įpratę matyti įstabaus grožio bažnyčias ar kitus kvapą gniaužiančius pastatus bei miestus. Šį kartą rubrikoje pristatome neįprastą objektą – sandėlių rajoną, vadinamą Špaiherštatu.

Špaiherštatas (liet. k. „sandėlių miestas“) įsikūręs Vokietijoje, Hamburgo mieste, ir yra vienas didžiausių pasaulio sandėlių kompleksų, užimantis 300 tūkst. kvadratinių metrų plotą. Jis apima 15 didelių sandėlių blokų, taip pat šešis pagalbinius pastatus ir jungiamąjį trumpų kanalų tinklą.

Elbės upės papėdėje Špaiherštatas buvo pastatytas tarp 1883 ir 1927 metų. Įdomu tai, kad čia esantys pastatai stovi ant giliai sukaltų medinių polių pamatų – ąžuolo rąstų. Neogotikinė, raudonų plytų pastatų architektūra ypač išsiskiria kaimyninio Hafensičio kvartalo fone, kuriame vyrauja modernios plieno bei stiklo konstrukcijos. 2015 metais Špaiherštatas, kartu su gretimu Kontorhauzo rajonu, buvo įtrauktas į „UNESCO“ Pasaulio paveldo sąrašą (sąrašo nr. 1467).

Špaiherštatas | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Špaiherštatas | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Nuo 1815 metų nepriklausomas laisvasis miestas Hamburgas buvo Vokietijos Konfederacijos narys, tačiau nepriklausė Vokietijos muitų sąjungai. Prie pastarosios jis prisijungė tik 1881-aisiais, o sutartyje buvo viena išlyga – uosto rajono laisvės negalėjo būti panaikintos ar apribotos be Hamburgo sutikimo. Jau 1883 metais Hamburge užvirė statybos, kurių pasekoje išsikraustyti buvo priversta daugiau nei 20 000 gyventojų.

Manoma, kad miesto aukso laikais tarp prekiaujamų produktų ypač svarbią vietą užėmė kava. Šiandien čia esančiuose sandėliuose vis dar laikomi kilimai, kakavos bei kavos produktai, prieskoniai, įvairi elektroninė bei jūrinė įranga.

Nors Špaiherštatą aplankyti galima bet kuriuo paros metu, čia atvykę turistai teigia, kad įspūdingiausiai rajonas atrodo naktį, kuomet raudonų plytų pastatus ir tiltus apšviečia paslaptinga žibintų šviesa. Kitas patarimas – pasinaudoti vienu iš vandens turų ir miestą apžiūrėti iš įvairių tipų vandens transporto. Na, o turintys daugiau laiko gali apsilankyti daugybėje rajono kavinių, restoranų, parduotuvių ir net muziejų.

Fotoreportažą iš Hamburgo kviečiame žiūrėti žemiau.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.