Publikuota: 2023 m. 4 gegužės d. 09:00
Psichologė paaiškino, kodėl verta šiek tiek pagyventi vonios kambaryje

Vonios kambario revoliucija siejama su pasaulyje garsaus dizainerio Phillipe‘o Starcko vardu. Šios revoliucijos pagrindas buvo vonios kambarį paversti erdve, kurioje ne vien prausiamasi, bet ir gyvenama. Gyvi augalai, patogūs krėslai, kavos staliukai, kilimai, šviestuvai, paveikslai, dekoratyvinė keramika papildė tai, kas buvo iki šiol: dušas, vonia, unitazas, praustuvas, lentynėlės, spintelės, rankšluosčių džiovintuvai. Pasak psichologės Genovaitės Petronienės, ši revoliucija buvo susijusi su iššūkiais, tenkančiais šiuolaikiniam žmogui.

Vonios kambarys – vieta ir laikas sau

„Šiais laikais kiekvienas miesto žmogus kasdien turi kontaktą su daugybe nepažįstamų žmonių. Jį atakuoja informacijos gausa, kai valandomis naršoma po socialinius tinklus ar rūpinamasi nuolat paskelbti įrašą apie save patį, atsakyti į komentarus. Daugeliui žmonių vienintelė vieta, kurioje atsijungi nuo šio intensyvaus komunikacijos lauko, tampa vonios kambarys, o vienintelis laikas – kai atliekamos kokios nors higienos ar kosmetikos procedūros“, – aiškina psichologė Genovaitė Petronienė.

Rūtos Jurevičienės sukurtas interjeras

Ji taip pat pastebi, kad žmonės dažnai skundžiasi neturintys laiko sau arba netgi nesupranta, kad laikas sau ir asmeninė erdvė yra labai svarbu jų psichologinei sveikatai.

„Poreikis asmeninei erdvei pradeda formuotis sulaukus trejų metų. Tik mažą kūdikį auginanti motina yra visiškoje simbiozėje su kitu asmeniu. Šį laikiną „sulipimą“ su kitu žmogumi, kai norime kartu eiti net ir į tualetą, galime patirti įsimylėję, tačiau šis periodas praeina. Mums, europiečiams, bendraujant vienas su kitu tikrai reikalinga tam tikra distancija, atsiribojimas. Yra taip pat nustatyta, kad didesnės distancijos paprastai reikia kaime užaugusiems žmonėms. Kadangi dar nemažai Lietuvos miestiečių turi gyvenimo kaimuose ar mažuose miesteliuose patirtis, gyvendami didmiesčiuose jie turėtų jausti didesnį norą retsykiais izoliuotis – pagyventi vonioje“, – sako G. Petronienė.

Anot psichologės, laikas vonios kambaryje tikrai nebus išbrauktas iš jo gyvenimo, priešingai – padės atgauti jėgas. Nenuostabu būtų, kad būtent čia kils geriausi problemų sprendimai ar kūrybinės idėjos.

Revoliucija tapo norma

„Ph. Starckas pasiūlė pastatyti vonią patalpos viduryje bei paskatino atsisakyti stereotipų – į vonios kambario projektavimą pažvelgti kūrybiškai. Ši koncepcija man yra labai artima“, – sako interjero ir baldų centro „Domus galerija“ ambasadorė, architektė ir interjero dizainerė Rūta Jurevičienė. Ji taip pat pastebi, kad Ph. Starcko vonios kambario revoliucija dabar yra tapusi interjero norma.

„Nė vienas interjero pokytis neįvyksta be technologinio ir kultūrinio pagrindo. Šiuolaikinės technologijos ir kintantys žmonių poreikiai lemia, jog vonios kambaryje atsiranda vis neįprastesnių sprendimų. Tradicinis suvokimas apie vonios patalpą keičiasi. Vietoj baltos spalvos vonioje dominantės vis dažniau naudojamos drąsesnės bei ryškesnės spalvos, daugelį įprasto dizaino elementai – vandens maišytuvai, rankšluosčių džiovintuvai ir net tualetinio popieriaus laikikliai ima slėptis po įdomesniais dizaino sprendimais. Akivaizdu, kad vonios kambarys dabar yra erdvė, kurioje gyvenama“, – sako interjero ir baldų centre „Domus galerija“ įsikūrusio salono „Kapri“ vadovė Sigita Štarienė.

Iš garsių dizainerių, turinčių įtakos vonios interjero pokyčiams, S. Štarienė išskiria ispanų kilmės dizainerę Patricią Urquiolą, kurios sukurti interjerai nesiliauja stebinti savo formų, spalvų bei raštų įvairove. Ši dizainerė kuria tokį vonios kambarį, kuriame norisi ne vien nusiprausti, bet ir pagyventi.

Ką tai reiškia pagyventi šiuolaikinėje vonioje: 5 svarbios aplinkybės

  1. Arčiau gamtos plius vienas namuose. Vonios kambaryje žmogus gali būti visais atžvilgiais nuogas – kaip gamtos kūrinys ar gyvūnas. Pastebėta, kad apsišvarinęs kūną žmogus jaučiasi tarsi šviesesne galva – jam palengvėja ir psichologiškai. Neatsitiktinai kurdami vonios erdvių interjerus dizaineriai siūlo rasti vietą augalams, vaizdui pro langą. Pastaruoju metu ryškėjanti tendencija – vis drąsiau naudojamos spalvos. 2019 metų vonios kambario spalva yra žalia, o interjere įsigalinčios didelės vonios plytelės (iki 320×160 cm) padeda sukurti dar daugiau natūralumo.Šių metų interjeruose lieka ir natūralumą pabrėžiantis betonas, baltas bei pilkas marmuras.
  2. Daugiau ramybės ir mažiau daiktų. Skubančio pasaulio žmogus vonios kambaryje priverstas „atsijungti“ nuo socialinių tinklų, nustoja tikrinti elektroninį paštą. Nors čia ir galima saugiai padėti savo išmanųjį, tačiau prausimosi ir kiti higienos veiksmai sunkiai suderinami su veikla internete. Pailsėti ar net pamedituoti padeda ir minimalistinis vonios interjeras. Tai paskatino ir industrinio stiliaus sugrįžimą į vonios kambarius.
  3. Daugiau meno ir spalvų. Kai kurie vonios kambariai priartėja prie svetainių, kur vietoje sofos, beveik pačiame centre – vonia. Ji dabar – itin estetiška, spalvingesnė, įvairių formų. Praustuvai – nuo žaismingų, ryškių, matinių arba blizgių iki prabangių, padengtų aukso arba sidabro glazūra.Spalvoti arba bent juodi, o nebe tik balti dabar ir dušų profiliai. Mažus skulptūros kūrinius primena ir rankšluosčių džiovintuvai. Tai padeda atitrūkti nuo buitinių reikalų, minčių apie darbo problemas. Ilgaamžiai ir funkcionalūs maišytuvai dabar irgi ypač gražūs! Dauguma vonios aksesuarų gamintojų siūlo bronzos, žalvario, rožinio aukso (rose gold) arba matinio aukso apdailas. Taip pat atsiranda apdailų su juodo poliruoto metalo arba metalo su rūdžių, sendinimo efektais.
  4. Daugiau funkcionalumo – daugiau laimės.Dizainerio vaidmuo yra sukurti daugiau laimės su kuo mažiau priemonių. Mintis, kuri priskiriama dizaineriui Ph. Starkui. Ši kryptis vonios interjerui atnešė daugiau ergonomikos, minimalizmo ir lankstumo. Pavyzdžiui, gamintojas Antonio Lupi savo asortimentą papildė nauja kolekcija ,,Atelier’’. Ji suteikia laisvės pačiam susikurti norimą baldą. Galima susikomplektuoti stalčių rankenėles, modulinė profilių sistema leidžia rankenos nišą sumontuoti visu perimetru aplink stalčių.
  5. Tebūnie šviesa, tik ne bet kokia. Daugeliui žinomas teigiamas šviesos poveikis ne tik žmogaus nuotaikai, bet ir visam jo organizmui. Šviesa turi poveikį ir miegui. Kadangi iš ryto norime greičiau atsibusti, tiks daugiau šviesos. Vakare – priešingai – per didelis šviesos kiekis prausiantis gali tapti trukdžiu užmigti. Dėl to vis daugiau dėmesio skiriama multifunkciniam, kelių variantų bei režimų vonios apšvietimui. Paprastai vonioje yra įrengiamas bendras apšvietimas bei išskiriama praustuvo ir veidrodžio zona – čia apšvietimas turi būti ypač kokybiškas, teisingai parinktas. Galima rinktis integruotą į spinteles ar veidrodžius, jutiklinį apšvietimą arba sieninius šviestuvus, kurie šiemet tampa ypač populiariu vonios interjero akcentu.
Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.