Publikuota: 2022 m. 22 lapkričio d. 09:00
Nesenstanti elegancija ir pagarba architektūros proporcijoms
architektūros

Dariaus Petrulaičio nuotr.

Nesenstanti elegancija ir pagarba architektūros proporcijoms – teiginiai, geriausiai apibūdinantys šį interjerą. Tamsių ir šviesių spalvų žaismas, ramūs bei santūrūs tonai, akmens raštai ir eklektiška užsakovų meno kolekcija tobulai dera tarpusavyje ir sukuria charakteringą aplinką. 

AKTA Studio dizaineriai 600 m2 erdvę pavertė užsakovų poreikiams pritaikytu jaukiu būstu. Nemažą namo plotą užpildė raštų ir faktūrinių sluoksnių įvairove. Apie projekto idėją ir kūrybinį procesą plačiau kalbinau AKTA Studio architektus.

Kaip skirstėte namo erdves?

Įrengti dideles ir atviras erdves ne visada lengvas uždavinys. Šiuo atveju sujungtos milžiniškos svetainės, valgomojo bei virtuvės zonos.  Iššūkiu tapo jų kompozicija, proporcijos ir apdaila. Gyvendamas name, žmogus turi jausti vientisumą ir harmoniją, todėl labai svarbu visa tai suvaldyti. Dar vienas reikšmingas akcentas – intuityvus žmogaus judėjimas būste. Nors tai asmeninė, individualizuota erdvė, kalbant apie ergonomiką ir intuityvų navigavimą aplinkoje, individualizavimo sąvoką galima paneigti. Manome, jog ergonomikos kriterijai ir teisingas erdvės funkcionavimas turi būti pritaikytas visiems be išimčių.

architektūros

Dariaus Petrulaičio nuotr.

Kokį stilių rinkotės šiam interjerui? Kokias medžiagas, tekstūras, spalvas taikėte?

Šį interjerą galėtume apibūdinti kaip nesenstančios elegancijos ir pagarbos architektūros proporcijoms samplaiką. Didžiulėse namo erdvėse itin tinka gausūs faktūriniai sluoksniai bei efektingi akmens raštai. Foninis interjero koloritas kurtas niuansiniu spalvų derinimo principu. Ramių tonų aplinką papildo eklektiška meno kolekcija: ją gyventojai labai vertina ir periodiškai papildo.

architektūros

Dariaus Petrulaičio

Kokius baldus projektavote? Ar visi buvo iš tiekėjų?

Didelis dėmesys skirtas ikoniniams bei individualiai sukurtiems charakteringiems baldams. Didžiulis dviejų vietų darbo stalas su ryškiai raudona natūralios faneruotės apdaila buvo suprojektuotas konkrečiai šiam interjerui. Holo komoda iš raižyto medžio masyvo – taip pat autorinis mūsų studijos darbas.

Ar koncepciją šiek tiek derinote prie meno kūrinių, ar kūrinius prie dizaino?

Kurdami interjerą, meno objektams taikėme kitokius principus nei baldams ar tekstilei. Mūsų nuomone, menas – individualus reiškinys, kuris atspindi tuometinę savininko ideologiją ar požiūrį. Galbūt jis yra vertinga šeimos relikvija. Todėl mūsų, kaip specialistų, užduotis yra surasti jam tinkamą erdvę, sukurti profesionalų apšvietimą ir palikti galimybę interjere atsirasti naujiems kūriniams.

Kokiu principu įrengėte virtuvę?

Pagrindinės virtuvės funkcinės zonos pasiskirstė centriniame salos balde. Maisto gamybos zona įrengta ties baldo viduriu. Sieninėje spintos tipo virtuvės dalyje paslėpta buitinė technika, o už sulankstomųjų spintos durų įtaisytas papildomas darbastalis kavai ruošti. Individualiai suprojektuota pakabinama indauja, kurioje saugomi išskirtiniai indai.

Ar taikėte išmaniąsias technologijas?

Didesnio ploto erdvės be integruotų išmaniųjų technologijų būtų neracionalus sprendimas. Tai ypač aktualu dėl energijos išteklių tausojimo, pavyzdžiui, išvykus iš namų puiku turėti galimybę valdyti tam tikrus įrenginius ar apšvietimo sistemas. Tad ir šiame name įrengta protingo namo sistema, valdanti apšvietimą, grindinį šildymą, vėdinimą ir vėsinimą, apsaugos signalizaciją.

architektūros

Dariaus Petrulaičio nuotr.

Susiję:

Ar turėjote lūkesčių iš užsakovų? Kaip vertinate šį projektą?

Nors žmogus ir turi aiškią viziją, kaip sukurti savo namus, mes, kaip specialistai, pasiūlome naujų idėjų, o gal net padedame kardinaliai pakeisti pirminę viziją. Tam, žinoma, reikalingas pasitikėjimas. Mūsų, kaip projektuotojų, indėlis į tai, kaip žmonės elgsis namuose, gali būti labai didelis. Tam tikri planiniai interjero ar architektūros sprendimai gali turėti įtakos laikui, kurį šeima leis kartu bendraudama prie vakarienės stalo, nuo išplanavimo priklausys, ar vyks bendros filmų peržiūros ir pan. Projektą vertiname kaip sėkmingą. Džiaugiamės, jog kartu su užsakovais atradome naujų požiūrio kampų ir įdomių sprendimų.

Interjeras dalyvauja „Metų interjeras / Auksinė paletė ’21“ konkurse.

Interjero autoriai  AKTA Studio
Nuotraukos  Dariaus Petrulaičio

Tekstą parengė Agnieška Jankevič

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.