Publikuota: 2023 m. 12 spalio d. 09:00
Teisinga investicija į grindis džiugins kelis dešimtmečius | grindys

Vos įžengus į namus pirmiausia į akis krenta ne sienų spalva, baldai ar šviestuvai, o grindys. Tinkamai parinkta ir kokybiška grindų danga iš karto kilsteli ir viso būsto įrengimo kokybės kartelę. Renkantis grindis, labai svarbu pirmiausia identifikuoti savo poreikius bei lūkesčius ir išsiaiškinti kiekvienos dangos priežiūros subtilybes, kad ji kuo ilgiau tarnautų.

Pasak 2DI salone kalbinto regiono vadovo Giedriaus Laurinavičiaus, pirkėjas iš pirmo žvilgsnio negalėtų atskirti parketlenčių, laminuotų ir vinilinių grindų: „Jeigu niekada nesidomėjote grindimis, atvykus į parduotuvę ar renkantis grindis internete iš plataus 2di.lt elektroninės parduotuvės asortimento yra tikras iššūkis apsispręsti. Gauti išsamią informaciją apie grindis galite kasdien nepalikę namų 2di.lt e. parduotuvėje. Čia pasinaudojus online pokalbių funkcija kviečiame konsultuotis su tikrais grindų srities ekspertais. Pirmiausia renkantis grindis reikia nusistatyti, kokie jūsų lūkesčiai. Tarkime, jeigu norite vaikščioti grindimis tyliai, kad nebūtų girdimas kaukšėjimas, geriau rinktis parketlentes, vinilines grindis ar tokią dangą, kurią galima klijuoti prie pagrindo. Paklojus laminatą plaukiojančiu būdu, sunku išvengti kaukšėjimo – garsą sukelia būtent toks klojimo būdas.“

Norėdami atskirti kokybiškas grindis, pavaikščiokite basomis – malonus komfortiškas pojūtis niekada neapgaus, priešingai nei akys pažvelgus į grindis, ar palietus ranka. „Fiziologinis pojūtis vaikštant medinėmis, vinilinėmis ar laminuotomis grindimis yra skirtingas. Kadangi medinės ir vinilinės dangos paviršius prastai skaido šilumą, sukuriamas šilumos efektas. Vaikštant vinilinėmis grindimis, pėdoms bus galbūt šiek tiek vėsiau, bet jei negalėtume palyginti su medine danga, neatskirtumėte. Laminuotos grindys labai gerai skaido šilumą, todėl pėdos jaučia šaltį“, – sako G.Laurinavičius.

Regiono vadovas Giedrius Laurinavičius

Ilgaamžiškumas priklauso nuo kokybės ir gyvenimo būdo

Be komforto savybių klientui labai svarbios ir praktinės savybės. Štai medinės grindys dažniausiai yra geidžiamiausios, bet sužinojus daugiau apie parketlenčių savybes, nuomonė keičiasi. „Mediena yra pati lepiausia, mažiausiai atspari aplinkos poveikiui medžiaga palyginus su vinilu ar laminatu. Atspariausias yra laminatas, o vinilinė danga užima tarpinę poziciją“, – komentuoja G.Laurinavičius.

Mediena yra pati lepiausia, mažiausiai atspari aplinkos poveikiui medžiaga palyginus su vinilu ar laminatu

Prieš perkant grindis, iš anksto apgalvokite, kiek metų tikitės, kad jos tarnaus? Jų ilgaamžiškumas priklauso nuo gyvenimo būdo – jei namuose daug veiksmo, gerai prižiūrimos parketlentės tarnauja iki 12 metų, gyvenant ramiau – iki 20 metų. Palyginus su laminatu – nedaug, nes priklausomai nuo klasės jis tarnauja iki 25 metų.

QUICK-STEP nuotr.

Ekspertas atkreipia dėmesį, jog svarbu išsirinkti tinkamo atsparumo laminatą. Žmonės dažnai painioja laminuotų grindų atsparumo klases: 31 – gyvenamosios patalpoms, 32 – intensyviau naudojamoms gyvenamosios patalpoms, viešbučio kambariams, konferencijų salėms, biurams, 33 – visuomeninėms patalpoms, ant 34 atsparumo klasės laminuotų grindų jau galima važinėti prekiniais vežimėliais – tai aukščiausia klasė, kurios tikrai nereikia namuose.

Vinilinės grindys taip pat skirstomos į atsparumo klases, tačiau šios dangos reikalavimai atsparumui yra mažesni negu laminatui. G. Laurinavičiaus teigimu, vinilinės grindys yra silpnesnės už laminuotas grindis, didesnė tikimybė atsirasti mechaniniams pažeidimams, bet tarnaus ilgiau negu parketlentės.

Kita vertus, jei atsiranda įbrėžimų, medines grindis galima restauruoti, priešingai nei vinilinę ar laminuotą dangą. „Teoriškai nušlifuojamas apie 1 milimetras parketlenčių paviršiaus, todėl jas galėsite atnaujinti kelis kartus. Jei subraižysite laminatą ar vinilą, telieka viena išeitis – keisti naujomis“, – pataria G.Laurinavičius.

Dažnai visam būstui parenkamos vienos kategorijos grindys, nors dėvėjimosi zonos iš tiesų yra skirtingos. Prieškambaryje, virtuvėje ir kitose zonose, kur daugiau grindys dėvisi, dažniausiai rekomenduojama kloti plyteles. Nusprendus tose vietose pasirinkti laminatą, svarbu vengti drėgmės.

„Jei gyvenate daugiabučio namo pirmame aukšte, žiemos metu snieguotomis kojomis ateinate į namus, prie durų nusiaunate batus, bet jei ten patiestas kilimėlis, kuris visą laiką bus drėgnas, pasekmes labai greitai pamatysime – grindys išbrinks. Tokiu atveju reikia apgalvoti, kaip išvengti drėgmės, arba laminato, o tuo labiau parketlenčių toje vietoje iš viso neturi būti. Tuo tarpu vinilinei dangai ši problema nėra aktuali“, – perspėja G.Laurinavičius.

Ekspertas išskiria naujos kartos belgiškus laminatus su „Hydroseal“ funkcija. Šis laminatas gali būti naudojamas visame būste, net ir drėgnose vietose – tualete ir vonios patalpoje, žinoma, laikantis visų klojimo instrukcijų.

Tinkama grindų priežiūra – raktas į ilgaamžiškumą

Rinkdamiesi grindis apgalvokite ir tai, kiek turėsite laiko ir noro jų priežiūrai. Tik sužinoję visą informaciją, kaip grindys dėvisi, kaip jas valyti, galėsite drąsiai išsirinkti geriausiai sau tinkančią grindų dangą. Visas grindų priežiūros instrukcijas ir rekomendacijas visada galite rasti 2di.lt e. parduotuvėje.

Pasak G.Laurinavičiaus, daugiausia priežiūros reikia grindims su tekstūra – tokios gali būti ir parketlentės, ir vinilinės ar laminuotos grindys: „Bėdos prasideda tada, jei klientas nesusipažino su grindų priežiūros instrukcijomis ir valo neteisingai, su vienu vandens kibiru nori išvalyti 100 kv. m. plotą. Tai reiškia, kad nešvariame vandenyje išplauta šluoste braukomos visos grindys, purvinos dalelės įsitrina į tekstūrą ir grindys atrodo kaip murzinos.“

Bėdos prasideda tada, jei klientas nesusipažino su grindų priežiūros instrukcijomis ir valo neteisingai

Valant grindis, anot pašnekovo, reikia laikytis pagrindinės taisyklės – pirmiausia išsiurbti dulkes ir tik po to plauti jas su kuo geriau išgręžta drėgna šluoste, dažnai keisti vandenį – reikia maždaug vieno kibiro 10 kv. m. plotui. Jei grindys labai užterštos ar po remonto – vandenį keisti kas 4 kv. m. Išplautas grindis iš karto reikia nusausinti arba stengtis valyti kuo sausiau.

Eksperto nuomone, dažnai daroma dar viena klaida – valoma neteisingomis priemonėmis. „Nerekomenduočiau rinktis universalių valymo priemonių – kas tinka viskam, netinka niekam. Laminatą galima valyti ir su kito gamintojo laminatui skirtomis priemonėmis, tačiau atsargiai reikia elgtis su parketlentėmis, kurios būna padengtos specialia alyvuota medžiaga. Solidūs grindų gamintojai, atsižvelgdami į dangos medžiagos formulę, sukuria ir priežiūros priemones, kurias naudojant visuomet pasieksite reikiamą rezultatą. Svarbiausia, priemonę naudokite pagal paskirtį“, – pataria regiono vadovas.

G.Laurinavičius taip pat išskiria vinilinę ar laminuotą dangą, kurios paviršiaus priežiūrai gali būti naudojamos atnaujinančios priemonės, tik jas reikia naudoti reguliariai – jos grindis padengia plėvele, kuri nusitrina dažniau vaikščiojančiose vietose, o pasieniuose išlieka. Po tam tikro laiko cheminėmis priemonėmis plėvelę reikia nuimti ir vėl visas grindis padengti. Tačiau šios apsaugos priemonės dažniausia naudojamos visuomeninėse patalpose – sporto salėse, kavinėse.

Klaidinga pirkti gerą dangą, bet taupyti paklotui

Kaip jau buvo minėta anksčiau, galimi keli grindų klojimo būdai. Parketlentes, tarkime, galima kloti plaukiojančiu būdu arba klijuoti prie pagrindo. Pasak G.Laurinavičiaus, parketlentes klijuoti visuomet geriau, ypač jei grindys yra šildomos – jos bus stabilesnės, mažiau kaukšės, bus geresnė šiluminė varža. Ekspertas nerekomenduoja parketlenčių kloti ant pakloto, tokias grindis bus sudėtingiau renovuoti, šlifuoti ir bus prarastos visos komfortinės savybės. Vinilinę dangą galima taip pat klijuoti – grindys bus stabilesnės, tačiau jei yra pagrindas – plokštės ar senos medinės grindys, rekomenduojama dėti plaukiančiu būdu. O štai laminatas klojamas tik plaukiojančiu būdu prieš tai paruošus pagrindą. Jei šią dangą klijuojate – gamintojas nesuteikia garantijos. Grindų klojimo instrukcijas ir techninę informaciją taip pat galite rasti 2di.lt el. parduotuvėje.

Prieš klojant parketlentes ar laminuotas grindis plaukiojančiu būdu, labai svarbu išsirinkti tinkamą paklotą. Pakloto pasirinkimas priklauso nuo siekiamo rezultato. Pavyzdžiui, šildomoms grindims reikia rinktis tokį paklotą, kuris geriausiai praleidžia šilumą. Svarbu žinoti, kad kokybiški paklotai pasižymi garso izoliacija, tai yra itin aktualu klojant laminuotas grindis. „Ekonominės klasės paklotai šių savybių turi po truputį, tačiau tikrai skiriasi nuo komforto klasės. Vienodo standarto nėra, kiekvienas gamintojas paklotų charakteristikas pateikia skirtingai“, – komentuoja G.Laurinavičius.

Įsitikinti pakloto kokybe, tarkime, garso izoliacija, nesudėtinga – padėjus ant žemės mesti teniso kamuoliuką – vienos dangos kaukšės, kitos – ne. „Taip klientams akivaizdžiai parodome, kaip skiriasi paklotų savybės priklausomai nuo jų kainos“, – teigia regiono vadovas.

Ekspertas atkreipia dėmesį, kad pasirinkus nekokybišką paklotą, kurio tankis mažas, daug pūsto oro, dangos tarnavimo laikas bus maždaug 5–6 metai, vėliau ant jo suklotos grindys pradeda girgždėti. O geras gamintojas savo parduodamiems paklotams suteikia 25 metų garantiją. Atskirti gerą paklotą nuo blogo labai paprasta, reikia atsižvelgti į vieną parametrą – medžiagos tankį.

Senos statybose namuose specialistas pataria geriau kloti plokštes ir 2 mm kokybišką paklotą, nei storą 5–7 mm paklotą, nuo kurio grindys linguos. Taip pat svarbu žinoti, kad gero rezultato nepasieksite, jei brangų paklotą paklosite ant kreivo pagrindo.

„Paklotas parenkamas pagal pagrindo nelygumą – jei jis banguotas, paklotas turi būti storesnis. Svarbiausia, kad pagrindas, paklotas ir laminatas turėtų kuo daugiau sąlyčio taškų, būtų kuo mažiau tuščių oro tarpų“, – sako G.Laurinavičius.


Visi priedai – vienoje vietoje

Žmonės pirkdami grindis nesusimąsto, kad papildomai reikės įsigyti ir daug priedų pilnam jų įrengimui – grindjuosčių, slenkstukų, sujungimo juostų su plytelių danga ir kt.

Ekspertas pastebi, kad darydami remontą ar įrengdami naują būstą, daugelis klientų nenori kloti slenkstukų ties durimis. Jų nereikia, jei danga yra klijuojama – tokia gali būti vinilinė arba parketlentės. „Laminatas klojamas plaukiojimo būdu, todėl slenkstukų neišvengsite. Šiuo atveju vaizdas yra svarbiau nei praktiškumas – tai irgi gali padėti apsispręsti, kokia danga geriausia“, – sako regiono vadovas.

Laminatas klojamas plaukiojimo būdu, todėl slenkstukų neišvengsite.

Neretai iš anksto neapgalvojama, kaip grindis sujungti su plytelių danga. Pasak G.Laurinavičiaus, vieni profiliai montuojami kartu su grindimis, kiti montuojami iš viršaus po grindų suklojimo, ypač jei skiriasi dangos aukščiai. Ekspertas pabrėžia, kad svarbu sujungimo sprendimus pasirinkti prieš įsigyjant grindis.

„Pastebime, kad klientai blaškosi po parduotuves ieškodami tinkamo atspalvio grindjuosčių ar slenksčių, kurie tiktų jau prie suklotų grindų – pirkdami dangą nepagalvojo, konsultantai neperspėjo. Mūsų salonuose ar 2di.lt e. parduotuvėje viską išsirinksite vienoje vietoje, nereikės ieškoti kitur. Pirkdami grindų dangą internetu, čia pat rasite visą reikalingą informaciją apie tai, kokios grindjuostės, profiliai ir kitos prekės siūlomos prie šio produkto.“, – sako 2DI salono regiono vadovas.

Grindys – pirkinys, reikalaujantis laiko ir žinių

G. Laurinavičius pastebi, kad vieną kartą apsilankę parduotuvėje grindų nenusipirksite: svarbu jas išsirinkti ne tik salone, bet ir įsitikinti, kaip jos atrodys namuose – danga atrodo skirtingai priklausomai nuo interjero spalvų. Siūloma į namus parsivežti ar 2di.lt e. parduotuvėje pasinaudojus pavyzdžių užsakymo paslauga išsirinkti mažiausiai tris pavyzdžius, kurie padėtų apsispręsti. Taip pat prieš perkant parketlentes, svarbu išsiaiškinti, kaip jos atrodys suklotos – reikia žinoti, kad nėra vienodų lentų, visos natūraliai skirtingos.

Svarbu ne tik parduoti, bet ir konsultuoti bei padėti išsirinkti prekę taip, kad klientas būtų patenkintas

„Klientams svarbu tinkamai paaiškinti visus niuansus susijusius su grindų savybėmis, įrengimu, priežiūra ir eksploatavimu. Svarbu ne tik parduoti, bet ir konsultuoti bei padėti išsirinkti prekę taip, kad klientas būtų patenkintas, neturėtų pretenzijų ateityje, o pasirinktos grindys tarnautų ilgai“, – sako regiono vadovas.

Gauti išsamias konsultacijas bei įsigyti Europoje pripažintų prekių ženklų medinių, laminuotų ar vinilinių grindų bei produktų joms įrengti ir prižiūrėti galite el. parduotuvėje www.2di.lt

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.