Publikuota: 2023 m. 1 gegužės d. 08:00
5 patarimai renkantis laminuotas, vinilines grindis ar parketlentes šildomoms grindims
šildomos grindys

QUICK-STEP nuotr.

Vis dažniau perkant naujos statybos butą ar statant namą, norime, kad būste būtų šildomos grindys. Žmonėms labai patinka vaikščioti basomis per šiltą grindų dangą, juk tai tikras malonumas. Belieka išsiaiškinti – kokios grindų dangos yra tinkamos kloti ant šildomo pagrindo ir kokių taisyklių reikėtų laikytis, kad grindų eksploatacija būtų sklandi ir nekeltų papildomų rūpesčių.

Pasak 2DI regiono vadovo Giedriaus Laurinavičiaus, šiuo metu dauguma dangų – parketlentės, vinilinės grindys, laminatas – šildomoms grindims tinka kuo puikiausiai ir yra dažnai pasirenkamos. Konsultacijos grindų klojimo ant šildomo pagrindo klausimais yra dažniausios renkantis grindis.  Pateikiame 5 svarbiausius punktus, kuriuos reikia įvertinti, pasirinkus grindinį šildymą bei renkantis grindis tokiam pagrindui.

5 svarbiausi punktai renkantis:

1.Ne tik grindys turi tikti grindiniam šildymui, bet ir grindinio šildymo sistema turi tikti pasirinktoms grindims. Grindų gamintojai pateikia maksimalią leistiną pagrindo temperatūrą, kurios negalima viršyti. Paprastai tai būna 26–28°C.  Išmanūs grindiniai šildymo įrenginiai dažniausiai matuoja ir šildo pagal vidaus ir lauko oro temperatūrą bei drėgmę. Todėl prieš įrengiant grindų šildymo sistemą svarbu užtikrinti, kad būtų įmanoma pamatuoti ir nustatyti pagrindo temperatūrą, kuri neturi viršyti maksimalios leistinos temperatūros.

2.Įrenginėdami ir eksploatuodami grindis, remkitės grindų gamintojo pateikta instrukcija, nes kiekvienas gamintojas skirtingai pateikia rekomendacijas, nuo kurių priklauso, kaip jūsų grindys bus eksploatuojamos ant šildomo pagrindo. Be abejo, tik laikantis instrukcijos nurodymų, grindims galios gamintojo suteiktos garantijos. Pavyzdžiui, vieni gamintojai leidžia kloti grindis tik ant vandeniu šildomo pagrindo. Kiti leidžia naudoti ir infraraudonųjų spindulių arba elektra šildomas grindis – svarbu, kad atitiktų instrukcijose numatytus įrengimo ir eksploatavimo reikalavimus.

šildomos grindys

Weitzer Parkett nuotr.

3.Pradedant šildymą, svarbu didinti temperatūrą kas 5 °C per parą iki leistinos maksimalios pagrindo temperatūros. Dažniausia klaida būna tada, kai žmogus įjungia grindinį šildymą ir pasiekia maksimumą per kelias dienas. Tokiu atveju grindys nespėja reaguoti į besikeičiančią temperatūrą, susibanguoja, išsiklaipo arba atsiranda tarpai. Išjungti grindinį šildymą galima tada, kai nusprendžiate, bet prieš tai įsitikinkite, ar jums jo neprireiks po kelių dienų. Didinti temperatūrą reikės po 5 °C per parą ir tai gali užtrukti.

4.Reikėtų pagalvoti, ar verta turėti grindinį šildymą namuose, kuriuose nuolat negyvenate. Vėlgi dėl tos pačios priežasties: įjungus grindinį šildymą, temperatūrą reikėtų didinti po 5°C per parą, tad jeigu važiuojate iš miesto į užmiestį, toks šildymas nebus labai patogus.

šildomos grindys

QUICK-STEP nuotr.

5.Parketlenčių, vinilinės dangos ar laminato storis šildomoms grindims ne tiek svarbus, kiek bendra grindų varža – ji neturi viršyti 0,15m2K/W. Todėl perkant svarbu išsiaiškinti, kokia yra grindų varža ir kokiu būdu bus klojamos grindys. Jei klijuojamos prie pagrindo – bendra varža nepadidės. Jei klojamos „plaukiojančiu“ būdu, prie grindų varžos reikia pridėti pakloto varžą ir įvertinti bendrą varžą, kuri neturėtų viršyti 0,15m2K/W. Tokiu atveju parketlenčių, vinilinės dangos ar laminato paklotas šildomoms grindims turi būti ypač kokybiškas, gerai sugeriantis žingsnių garsą, bet tuo pačiu puikiai praleidžiantis šilumą.

šildomos grindys

QUICK-STEP nuotr.

Klojant parketlentes, visais atvejais rekomenduojame jas klijuoti prie pagrindo: tiek dėl varžos, tiek ir išlaikant jų komforto savybes bei išvengiant nereikalingo kaukšėjimo. Klijai parketlentėms turi būti stabilūs ir pasižymėti gera sukibimo jėga.

Dažnai renkantis dangą šildomos grindys labai svarbu įvertinti visas klojimo aplinkybes ir visus gamintojo reikalavimus, todėl svarbi profesionali konsultacija. 2DI grindų ekspertai grindų srityje dirba daugiau nei 10 metų, konsultuoja tiek 2DI salonuose, tiek nuotoliniu būdu – telefonu:  +370 52 104141.

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.