Publikuota: 2023 m. 3 rugpjūčio d. 09:00
Wabi-sabi stilius: interjero dizaino tendencijos

QUICK-STEP nuotr.

Kas nutinka tuo metu, kai mes iš naujo atrandame savo asmeninę erdvę, į kurią vis labiau skverbiasi naujausios technologijos? Mes iš naujo, kitaip pradedame vertinti tą savo asmeninę erdvę. Tai ne tik akivaizdu naujuosiuose teisės aktuose (Europos Sąjungos Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas BDAR, angl. GDPR), bet ir interjere. Tai ne sutapimas, kad atsiskyrimas arba „kiauto“ efektas atgimsta.

Šių dienų tendencijos – vengti to, kas sukelia kasdienį stresą. Vis dažniau yra sukuriamas „saugumo burbulas“ šeimos nariams, draugams ir augintiniams. Kaip tai padaryti? Sukurkite visapusiško jaukumo aurą naudodami vertingas, natūralias medžiagas ir švelnias spalvas. Praėjusių metų „arkliukas“ – interjero dizainas iš Danijos „hygge“ buvo puiki vis didesnio šilumos poreikio iliustracija. Dabar vyraujanti interjero tendencija iš Japonijos „wabi-sabi“ veda mus tolyn šia kryptimi, pridėdama autentiškumą ir „netobulumo grožį“. Abu stiliai yra įkvėpti lytėjimo pojūčio ir nostalgijos vaikystei, o tai ir yra reakcija į padidėjusį stresą, kurį patiriame gyvenime.

„Ne viskas turi būti nauja: palikite vietos seniems baldams, kurie kvėpuoja gyvenimu, kurie pasakoja istoriją, kurie sieja mus su praeitimi”.

Tobulai netobulas

„Wabi-sabi“ yra interjero dizaino stilius, orientuotas į senovės Japonų filosofiją, kuri išaukština netobulumą. Jame yra daugybė „hygge“ stiliaus elementų, tačiau tai žingsnis tolyn pridedant drąsų autentišką požiūrį. Čia dėmesys telkiamas ne tik į jaukumą, čia jis papildomas netobulumu, taip sukuriant itin atpalaiduojančią aplinką. Šia prasme, tai yra kūrybiškas atsakas į mūsų nuolatinį tobulumo siekį: tobulas automobilis, tobulas namas, tobulas kūnas… Tuo pačiu metu šie nesaugūs laikai priverčia žmones jaustis taip, kad jie negali sukontroliuoti to, kas vyksta. Dėl to jiems reikia vietos, į kurią galėtų grįžti ir būti savimi, jaustis saugiai.

QUICK-STEP nuotr.

Pasakojantis istoriją

„Autentiškumas, kuris apibūdina „wabi-sabi“ ir kitos šio stiliaus tendencijos, pasireiškia įvairiais būdais”,- aiškina nepriklausoma dizaino specialistė, trenerė ir IKAb dizaino studijos savininkė Fabienne Vanbrabant.

„Vienas būdų – senų, istoriją pasakojančių baldų naudojimas, kuris grąžina mus į praeitį. „Wabi-sabi“ perteikia nostalgijos jausmą ir meta iššūkį „išnaudoti tai, kas jau yra“, kad sukurtumėte autentiškus išlaikant pusiausvyra. Tai reiškia, kad Jūs turite atkreipti dėmesį į vertikalias ir horizontalias linijas bei šaltas ir šiltas medžiagas, bei turite būti pasirengę atsikratyti daiktų, kurie netinka bendroje aplinkoje”.

„Ne viskas turi būti nauja: palikite vietos seniems baldams, kurie kvėpuoja gyvenimu, kurie pasakoja istoriją, kurie sieja mus su praeitimi”.

Natūrali pusiausvyra

Kitos svarbios „wabi-sabi“ interjero stiliaus tendencijos – natūralių medžiagų, tokių kaip akmuo ir medis, naudojimas, siekiant sukurti šilumos ir saugumo pojūtį. Fabienne Vanbrabant pabrėžia medžiagų svarbą kuriant autentiškumo jausmą: „Kuomet kuriamas interjero dizainas, didžioji dalis žmonių linkę daug galvoti apie spalvas ir pamiršta medžiagas. Tačiau „wabi-sabi“ dizaine jos atlieka itin svarbų vaidmenį. Natūralios medžiagos, tokios kaip vilna, linas ir drobė (glamžyta), oda, austos medžiagos, molis ir t.t. sukuria kuklią aplinką. Kalbant apie spalvas, sunkesni atspalviai (tamsiai pilki, melsvi ir žalsvi), žemiški atspalviai (molio, smėlio, alyvų ir t.t.) ir prislopintos pastelinės spalvos puikiai kartu dera, kad sukurtų jaukumo ir autentiškumo jausmą”.

interjero tendencijos _grindys

QUICK-STEP nuotr.

Medinės grindys išlieka itin populiarios, nes jos tai tarsi užuomina į gamtą. Daugelis žmonių užaugo namuose, kuriuose buvo medinės grindys, o dabar jie ilgisi tų namų ir ieško to saugumo jausmo. Dėl šios priežasties, laminatas ar vinilas, imituojantis medį, itin greitai randa savo pirkėją. Dėl šios tendencijos šiandien daugelis laminato ir vinilo dizainų yra neįtikėtinai panašūs į tikrą medieną ir turi daug praktinių pranašumų, tokių kaip atsparumas vandeniui ar lengva priežiūra. Pavyzdžiui, vinilas yra dar patrauklus tuo, kad gali būti naudojamas sienoms“.

Bet nejaugi grindys neturi atrodyti nusidėvėjusios, kad būtų tinkamos „wabi-sabi“ interjerui? „Šios stiliaus savybė „netobulumas“ nebūtinai yra kiekvieno atskiro elemento individualus bruožas, jis pasireiškia jų deriniuose. Pavyzdžiui, derinant skirtingas medienos rūšis sukuriama netobula, bet visiškai subalansuota visuma“.

Nuo ko pradėti namų jaukumo kūrimo projektą?

Ar Jūs trokštate namuose daugiau jaukumo, tačiau nesate tikri nuo ko pradėti? Remdamasi savo daugiamete patirtimi, Fabienne laipsniškai išdėsto požiūrį nuo ko reikėtų  pradėti kurti nuostabųjį „wabi-sabi“ pasaulį – arba bet kurį interjero stilių, kuris jums yra artimas.

  1. Pradėkite nuo „Moodboard“ – savo įdėjų koliažo

Daugelis žmonių susiduria su sunkumais nustatant, kokiu stiliumi įrenginėti savo namus. Įdėjų koliažo kūrimas yra puiki pradžia. Kaupkite įkvepiančius vaizdus, kurie Jus žavi, kurie patinka ar yra šių laikų tendencijos. Tai galite padaryti senuoju mokyklos laikų būdu – pasitelkiant klijus ir žirkles, daugybę žurnalų, taip pat galite naudotis programėlėmis, tokiomis kaip „Moodboard Lite“ arba „Moodzer.com“. Jei atnaujinsite keletą kambarių, tuomet koliažus turėtumėte daryti atskirus kiekvienam. Nebijokite atskiruose kambariuose naudoti skirtingų spalvų, bet įsitinkite, kad paisote to paties stiliaus visuose namuose.

  1. Raskite bendrą giją

Atidžiai pažiūrėkite į savo koliažus: kurie daiktai iš tikrųjų traukia Jūsų akį? Kokie tai daiktai, kokios tai spalvos, tekstūros ir medžiagos, kas gali tapti Jūsų interjero pagrindu? Šiuo atveju Jums pagelbės tinkama spalvų, medžiagų ir tekstūrų paletė, kuri padės priimti būsimus sprendimus.

  1. Naudokite tai, ką jau turite – jei tai tinka

Ar turite kokių nors baldų, meno kūrinių ar dekoro elementų, kurie tikrai surastų vietą naujame Jūsų interjere? Raskite juos, peržiūrėkite ir sužinosite ar jie iš tikrųjų suderinami su stiliumi, kurį norite sukurti. Jei taip, tuomet naudokite juos įrengdami namus. Prisiminkite: stilius tarpusavyje maišyti galite, bet galiausiai, tiktai Jūs nuspręsite ar senovinis močiutės krėslas yra privalumas ar atrodo siaubingai.

  1. Nepamirškite apie funkcionalumą

Kiek žmonių norite susodinti svetainėje ar prie valgomojo stalo? Ar Jūs dirbate namuose, ar retkarčiais surengiate kokteilių vakarėlį, o gal esate linkę tik stebėti besilinksminančius? Sudarykite visų savo mėgstamų veiklų sąrašą ir pagal tai sudėliokite grindų planą. Kambario paskirtis taip pat turės įtakos Jūsų grindų pasirinkimui: ar pasirinksite įbrėžimams atsparų laminatą, ar neprilygstamą medinių grindų autentiškumą? Pavyzdžiui, jei turite itin energingus vaikus, kurie daug žaidžia namuose, tuomet pirmasis pasirinkimas Jums tiktų labiau.

  1. Planuokite grindų dangas pagal tai, ką jau išsirinkote

Žinodami, kokių baldų norite ir ko Jums iš tikrųjų reikia, pažymėkite tuos daiktus grindų plane, kad galėtumėte matyti, kur galima brėžti ribą. Galite naudoti rašiklį ir popierių arba programėlę, kaip kad „LucidChart“. Kurkite grindų planą, nustatykite mastelį ir pradėkite planuoti kur statysite baldus. Kol kas be jokių sąmatų: apsvarstykite tik erdvės užpildymo klausimus.

Paklausite, kiek vietos turėtumėte palikti tarp baldų? Taisyklė tokia – palikti mažiausiai tris pėdas vietose, kuriose vaikščiosite dažnai ir vieną ar dvi pėdas tarp sofų ir stalų.

  6. Pradėkite skaičiuoti

Dabar atėjo laikas sudaryti sąmatą. Sudarykite baldų sąrašą naudodami skaičiuoklę, kurios apačioje pamatysite bendrą sąmatos sumą. Nuspręskite, kiek norite išleisti kiekvienam objektui ir žaiskite su sumomis tol, kol pasieksite tinkamą.

7. Eikite (apgalvotai) apsipirkti!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.