Publikuota: 2023 m. 13 liepos d. 09:00
Dizainerės pataria, kaip įsirengti šiuolaikišką ir patogią virtuvę
virtuve

Pranešimo spaudai nuotr.

Virtuvė – viena svarbiausių erdvių namuose, reikalaujanti praktiško ir estetiško įrengimo. „Unideco“ vykusiame seminare „Patogi virtuvė“ interjero dizainerės Ingrida Čiurinskienė ir Brigita Dikevičė aptarė pagrindines ilgaamžės virtuvės projektavimo taisykles bei dizaino aspektus, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį.

„Tinkamai suprojektuota ir pagaminta virtuvė patikimai tarnaus bei nepraras prekinės išvaizdos ir po 6-7 metų. Todėl interjero dizainas yra ilgalaikė investicija“, – teigia I. Čiurinskienė ir pastebi tendenciją, kad planuodami išleisti pinigus virtuvės ar kitų erdvių projektavimui ir baldų gamybai, šiandien žmonės dažnai kreipiasi pagalbos į dizaino, projektavimo specialistus.

Apgalvotas virtuvės projektavimas


B.Dikevičė projektuojant virtuvę pataria atkreipti dėmesį į funkcinį zonavimą ir buitinių prietaisų išdėstymą. Reikėtų nepamiršti atsižvelgti į individualius poreikius, judėjimo ypatumus – apsvarstyti iš kurios pusės patogiau prieiti prie šaldytuvo ar plautuvės, kokia būtų optimali virtuvės forma.

Svarbi ir vidinė furnitūra – kuo ji kokybiškesnė, šiuolaikiškesnė, tuo lengviau bus eksplotuoti virtuvę, pavyzdžiui, stalčiai apatinėje virtuvės dalyje bus žymiai patogesni negu paprasta spintelė. Viršutinėms spintelėms galima pasirinkti pakėlimo mechanizmą, kuris visą fasadą iš karto pakels į viršų, todėl tamps patogiau judėti virtuvės zonoje.

Kitas aktualus aspektas – projektuojant pasilikti ne mažiau kaip 90 cm ilgio laisvo stalviršio ploto. Kitu atveju, stalviršį išskaidžius dalimis, gali tekti nuolatos bėgioti nuo vienos vietos prie kitos. Specialistai rekomenduoja palikti pakankamai erdvės ir tarp trijų pagrindinių virtuvės elementų – kaitlentės, šaldytuvo ir plautuvės. Taip pat skirti užtektinai vietos sandėliavimui.

Projektuojant mažesnes virtuves reikėtų įvertinti, ar jose dažnai bus gaminama. Galbūt verta pasirinkti kaitlentę su 2-omis kaitvietėmis vietoje 4-ių. Tai padės sutaupyti vietos, kurios daugiau liks stalviršiui ar kitiems prietaisams.

Dizainerė pastebi, kad klientai dažnai pamiršta tinkamą apšvietimą, nors virtuvės zonai skirtą LED laidą reikėtų numatyti dar pačioje statybų pradžioje. Patogioje virtuvėje turėtų būti įrengtas ne tik bendras patalpos apšvietimas, tačiau ir stalviršį apšviečiantis apšvietimas po viršutinėmis spintelėmis, apšvietimas gartraukiui.

virtuve

Pranešimo spaudai nuotr.

Keičiasi klientų poreikiai

Dizainerė I. Čiurinskienė pasakoja, kad Lietuvoje virtuvės madas diktuoja architektai. Šiuolaikinė virtuvė įprastai yra nuosaiki, monochroniška, turi mažai spalvų, formuoja ramią būsto atmosferą. Tokią virtuvę galima aptikti ne vieno lietuvio namuose. Kita vertus, vyrauja tendencija, kad virtuvė ir svetainė projektuojamos vienoje būsto erdvėje, todėl virtuvė turi darniai įsilieti į bendrą interjero dizainą arba netgi gali tapti pagrindine dizaino ašimi.

 Kai būstas kuriamas šeimai su vaikais, renkamasi neteplias, itin atsparias medžiagas. Jiems rekomenduojama nesirinkti ypatingai šviesių blizgių paviršių, ypač apatinėms spintelėms.

Anot specialistės, virtuvės patogumą nulemia ne vien projektavimas, bet ir tinkamas medžiagų pasirinkimas. Čia reikėtų atsižvelgti į pagrindinius aspektus – tikslą, medžiagų atsparumą ir jų eksplotavimo savybes. Klientai visuomet pirmiausia akcentuoja medžiagas, stilių, tik vėliau atkreipia dėmesį jų funkcionalumą.

Medžiagos pasirinkimas priklauso nuo to, kokiam tikslui yra skirta virtuvė. Kai būstas skirtas nuomai, klientas renkasi nusidėvėjimui atsparias medžiagas už nedidelę kainą. Kai būstas kuriamas šeimai su vaikais, renkamasi neteplias, itin atsparias medžiagas. Jiems rekomenduojama nesirinkti ypatingai šviesių blizgių paviršių, ypač apatinėms spintelėms. Vyresnės poros ar pavieniai asmenys investuoja į reprezentatyvias, ilgaamžes ir brangesnes medžiagas. Ieškantys ilgaamžių medžiagų pamėgo MDF baldines plokštes, kurios gali būti nudažytos bet kokia spalva. Taip pat aktyviai įsigijami naujos kartos „Compact“ stalviršiai.

Susiję:

Pasirengus virtuvės planą, kreipiamasi į baldų gamintojus. Įprastai patikimus gamintojus gali rekomenduoti  kartu su jais dirbantys dizaineriai. „Aš klientams siūlyčiau bendradarbiauti su tais baldų gamintojais, kurie gali teisingai išpildyti mano projektą. Praktikoje yra pasitaikęs ne vienas atvejis, kai baldininkai visiškai nepaisė brėžinio – keitė proporcijas, iškraipė linijas. Todėl svarbu itin atidžiai rinktis gamintojus, ieškoti rekomendacijų“, – teigia I. Čiurinskienė ir pabrėžia, kad norintiems pasiekti gerų rezultatų, būtina kreiptis į virtuvės projektuotojus ir dizainerius.

Seminaras „Patogi virtuvė“, kuriame buvo galima išgirsti ir daugiau vertingos informacijos, vyko Vilniuje įsikūrusiame namų apdailos centre „Unideco“. Prekybos centre nuolat organizuojami seminarai skirti architektams, interjero dizaineriams ir naujakuriams. Taip pat „Unideco“ veikia daugiau nei 34 skirtingi specializuoti apdailos bei interjero salonai ir interjero specialistams skirta bendradarbystės erdvė. Prekybos centras dirba iki 19 val. darbo dienomis, o šeštadieniais – iki 17 val.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.