Publikuota: 2023 m. 28 gruodžio d. 09:00
Kilimų įvairovė – gyvasties pliūpsnis namuose: formomis ir spalvomis zonuojame erdves

kilimųLietuvoje pastaraisiais dešimtmečiais kilimų nebeliko ant kambarių sienų, bet ant grindų jie užima tvirtą poziciją. Kaip gi prapuls – juk kokybiškas, dailus kilimas suteikia patalpai išbaigtumo ir jaukumo jausmą. O jaukumo mūsų akys labiau nei bet kada ieško šiuo metu, namams tapus „keturi viename“: gyvenimo, darbo, laisvalaikio vieta ir netgi sporto sale.

Kaip vienu kilimu perrašyti namų interjerą? Kiek priežiūros reikalauja rinkoje siūlomi kilimų tipai? Kviečiame jaukiai įsitaisyti namuose ir kilimų atranką atlikti internetu, konsultuojantis el. parduotuvėje „2di.lt“. Jūsų dėmesiui – kvalifikuoti patarimai, padėsiantys pasirinkti, ir kilimai, kurie tarnaus šeimininkams, o ne atvirkščiai.

„Misteris funkcionalusis“: šiluma, izoliacija ir zonavimas

kilimų

„Eko Hali“ nuotr.

Nepaisant to, kad gyvename laikais, kai įmantriausios grindų dangos savaime šyla, vargiai atrastume namus be kilimo. Visiškai teisingai: namai – ten, kur šeima ir jaukumas, o vienas iš pastarojo sinonimų yra kilimas.

Kilimai erdvei suteikia jaukumo ir minkštumo įspūdį. Dizaino prasme kilimas gali būti pagrindiniu erdvės akcentu arba atvirkščiai – harmoningai susilieti su aplinka. Pašviesinti, pagyvinti kambariui rinkitės šiltos spalvos kilimą – geltoną, oranžinį arba raudoną. Raminančiai ar įkvepiančiai nuotaikai pasitelkite šaltesnių – žalios ir mėlynos – spalvų gamas. Atpalaiduos neutralios spalvos, tokios kaip pilka, ruda, gelsva“, – spalvinius triukus atskleidžia dizaino ir interjero prekių salono „2DI“ Klaipėdoje vadovas Linas Piekus.

Anot 15min pašnekovo, šviesesni kilimai optiškai atveria kambarį, suteikdami didesnės erdvės iliuziją, lengvumo pojūtį. Tamsesniais kilimais išklotas kambarys atrodo mažesnis, bet jaukesnis. Prieangiams ir kitoms zonoms, kuriose vaikštome apsiavę batus, tiks rusva, pilkai rusva – šiek tiek maskuojančios purvą ir dėmes spalvos.

Pašviesinti, pagyvinti kambariui rinkitės šiltos spalvos kilimą – geltoną, oranžinį arba raudoną.

Neapsigaukite: tamsiau šiuo atveju nėra geriau, mat dulkės, pūkai, keturkojų plaukai ir kitos šviesios medžiagos ant gilių tonų kilimų bus labiau pastebimos.

„Apgalvokite, kaip dažnai ant kilimo bus vaikštoma. Jeigu daug, rinkitės smulkaus rašto kilimą: kuo daugiau ornamentų, tuo mažiau reikės priežiūros“, – pastebi L.Piekus. Karantino metu kilimus atrandame kaip vieną patogiausių įrankių erdvių zonavimui ir atskyrimui vizualiai be pertvarų. Dar aktualiau tai tapo rekordiškai daug laiko leidžiant namuose ir norint atsinaujinti nedidelėmis sąnaudomis bei minimaliomis pastangomis.

kilimų

Dariaus Gumbrevičiaus nuotr./Linas Piekus

„Miegamajame tinka įvairios formos kilimas, svarbu, kad pasirinktas variantas skleistų šilumą ir minkštumą, nes čia svarbiausias kilimo tikslas – „jaukinti“ erdvę. Norite žaismingumo vaiko kambaryje? Apvalūs kilimai puikiai tiks. Patiesę po sofa, kavos staliuku ir foteliu, vizualiai sukursite atskirą zoną. Tokią sukurs kilimas po valgomojo kambario stalu. Šio kambario kilimas įprastai derinamas prie stalo formos, svarbiausia, kad kilimo plote sutilptų baldų kojelės. Atviro, erdvaus tipo fojė rekomenduojami kvadrato bei apvalūs kilimai. Siaurame koridoriuje labiausiai tinka siauri, ilgi, stačiakampiai kilimai“, – pabrėžia L.Piekus.

Atremti pėdas į minkštą, jaukų kilimą maloniau ne tik šeimininkams ropščiantis iš lovos, bet ir svečiams, susirinkusiems svetainėje. Pastarąją stebuklingai papuošia jos erdvę į vientisą surišantys didelių išmatavimų stačiakampio formos kilimai. „Pastebime, kad kilimas tampa traukos centru kompanijai žiūrint filmus ar žaidžiant stalo žaidimus, jeigu svečių atėjo daugiau negu „susodina“ sofa. Įdomus fenomenas: kiekvienas pažįstame bent vieną žmogų, kuris mieliau renkasi įsitaisyti ant žemės negu ant sofos ar kėdės.

Be to, kilimai sugeria garsus. Didelėse patalpose su daug langų, aukštomis lubomis, mažiau baldų ir kitų minkštų paviršių kilimai padeda jaustis maloniau, nes girdima kur kas mažiau triukšmo ir aido“, – pastebi kilimų naudą dizaino ir interjero prekių salono „2DI“ Klaipėdoje vadovas. Apžiūrėti tūkstančius kilimų vienoje vietoje galite ir el. parduotuvėje „2di.lt“.

 

„Narma“ nuotr.

Pačiupinėkite: iškalbusis pluošto standumas ir tankumas

Visais laikais vertingiausi, tuo pačiu – ir brangiausi, išliko rankų darbo kilimai. Vienetinis rankomis rištas gaminys yra unikalus kūrinys, kuriame atsispindi jo rišėjo individualumas. „Tokie kilimai yra prilyginami meno kūriniams dėl išskirtinio grožio ir ilgaamžiškumo. Tradicinis rankų darbo rištinių kilimų gamybos būdas per šimtmečius beveik nepakito. Procesas – sudėtingas, reikalauja laiko ir patirties. Išsaugant senąsias tradicijas ir įgyvendinant šiuolaikines dizainerių idėjas, gimsta išskirtiniai meno kūriniai po kojomis“, – 15min pasakoja L Piekus.

Rinkdamiesi rankų darbo ar mašininio audimo kilimą, dėmesį pirmiausia kreipiame į dydį ir medžiagiškumą – natūralių arba sintetinių pluoštų. „Kuris pluoštas geriausias? Vienareikšmio atsakymo nėra. Priklauso nuo to, kaip dažnai juo vaikščiosite, kiek laiko skirsite priežiūrai ir, žinoma, kiek pinigų paskirsite pirkiniui. Kiekvienas pluoštas turi savas naudojimosi ypatybes, savybes, pranašumus ir trūkumus“, – vardija L.Piekus.

Štai kuo standžiau suaustas pluoštas, tuo jis ilgaamžiškesnis – ši taisyklė taikoma ir natūraliems, ir sintetiniams kilimų pluoštams. Ne mažiau svarbus pluošto ilgis.

Raminančiai ar įkvepiančiai nuotaikai pasitelkite šaltesnių – žalios ir mėlynos – spalvų gamas.

Gaminys atskiromis ilgomis gijomis mažiau pūkuosis ir siūlai liks ten, kur būti turi – t. y. kilime. Įsitikinkite, ar kilimas malonus liesti: prastos kokybės gijos bus šiurkščios, sausos ir susiraičiusios. Geros kokybės – minkštos, švelnios.

 

Natūralūs pluoštai prieš sintetiką – 1:1

Pasak vieno iš dizaino ir interjero prekių salonų „2DI“ vadovo, nors vyrauja nuomonė, kad produktas iš natūralių medžiagų saugesnis ir ilgaamžiškesnis už sintetinį, šiuolaikinės gamybos technologijos situaciją pakeitė iš esmės.

„Vilna – idealus pluoštas, iš kurio dažniausiai gaminami natūralūs kilimai. Ji – švelni, lengvai valoma, užtikrina pakankamą izoliaciją, žiemą sulaiko šilumą, o vasarą vėsina. Vilnos kilimai pranašiausi patvarumu ir atsparumu, neišeina iš mados dėl savo elegancijos ir prabangos. Tiesa, reikėtų turėti omenyje, kad šis pluoštas ne visada tinka alergiškiems žmonėms“, – pabrėžia 15min pašnekovas.

Medvilnė – švelnesnė, paklūsta įvairiausių spalvų dažams, bet ne tokia patvari. Sizalis – stipresnis ir patvaresnis už kitus natūralius kilimų pluoštus. Statiškai laisvas ir neblunkantis, todėl tinkamas bet kokiam plotui.

Vis populiaresni tampa viskoziniai kilimai. Audinys savo savybėmis primena medvilnę, tačiau už ją yra minkštesnis ir švelnesnis, mažiau pilinguojasi, ypač pralaidus orui. Viskoziniai kilimai pasižymi žvilgesiu yra ploni ir malonūs liesti.

Besirenkantieji sintetinius kilimus, ypatingą dėmesį turėtų kreipti į sudėtį. Pasak 15min pašnekovo, geriausia rinktis tarp nailono, polipropileno arba poliuretano: „Šios medžiagos yra netoksiškos, nesukelia alergijos, lengvai valomos, greitai džiūva, nesivelia. Šiuolaikinės sintetinės medžiagos patobulintos patraukliomis savybėmis: aukščiausia pluošto kokybe, atsparumu dėmėms ir gniuždymui, spalvų išlaikymu.

Sintetinius kilimus galima dažyti ryškiomis spalvomis – tai moderniuose interjeruose leidžia priimti ekstravagantiškus sprendimus. Apskritai, tarp kilimų, gaminamų iš sintetinių medžiagų, vyrauja modernūs, sendinti klasikiniai dizainai, paįvairinti novatoriškų technologijų elementais.“ Užsukite į virtualią kilimų galeriją el. parduotuvėje „2di.lt“, kurioje rasite ne tik kilimų, bet ir jų pritaikymo interjere pavyzdžių.

Populiariausias sintetinis pluoštas – nailonas. Iš jo gaminama apie 70 proc. kilimų. Minkštas, universalus, patvarus, atsparus, svarbiausia – nereikalaujantis didelės priežiūros.

Populiariausias sintetinis pluoštas – nailonas. Iš jo gaminama apie 70 proc. kilimų.

Dėmėms, dėvėjimui atspariausias, vandeniui nepralaidus sintetinis pluoštas – polipropilenas – dažniausiai dar ir pigesnis už likusias medžiagas. Tiesa, jis šiurkštokas, nemalonus vaikščioti basomis, tad miegamajam ne geriausias variantas, bet darbinėms patalpoms tiks idealiai.

kilimų

„Eko Hali“ nuotr.

Kilimų priežiūros abėcėlė – ilgaamžiškumui ir estetikai

Dizaino ir interjero prekių salono „2DI“ Klaipėdoje vadovas L.Piekus 15min auditorijai paruošė esminių kilimų priežiūros gudrybių rinkinį, užtikrinantį gaminių ilgaamžiškumą ir estetiškumą:

„Prie įėjimo į patalpas praktiškas sprendimas – švaros zonos kilimėliai. Juos keiskite ar plaukite vos susitepus. Taip sumažinsite galimybę purvui patekti ant kilimo ar dangos. Mažiausiai kartą savaitėje kilimą ar dangą reikėtų siurbti dulkių siurbliu.Siurbdami pašalinsite nešvarumus, sugrąžinsite pradinį žvilgesį ir užtikrinsite gerą oro kokybę kambaryje. Siurbkite pradžioje pagal plauko kryptį, vėliau – prieš plauką, kad pašalintumėte gilesnius nešvarumus. Apvertus kilimą, išsiurbti jo pagrindą reikėtų kartą metuose.“

Naujas vilnonis kilimas gali šertis, todėl pluošto gabaliukus pašalinsite kilimą reguliariai siurbdami.

Nori nenori, ant kilimo atsitiktinai ką nors išliejame. Išvalyti nedelsiant – tokia yra auksinė taisyklė. Delsdami rizikuojame tuo, kad dėmė liks visam laikui. „Jeigu buvo išpiltas skystis, pirmiausiai jį sugerkite popieriniu rankšluostėliu. Jeigu tai – kitas purvas, aštriu įrankiu pašalinkite jį nuo paviršiaus netrindami dėmės. Stiprus trynimas gali pažeisti kilimo paviršių, todėl dėmes geriau išmirkyti. Kilimai nuo kraštų centro link gali būti valomi naudojant švelnų gerai sušlapintą skudurėlį arba su lengvai muiluotu vandeniu. Ir dar šis tas – nelipkite ant kilimo, kol jis drėgnas“, – pasakoja 15min pašnekovas.

Kilimo blukimą sukelia tiesioginiai saulės spinduliai. Norėdami, kad kilimas dėvėtųsi tolygiai, kasmet ar kas pusmetį kilimą apsukite 180 laipsnių kampu, keiskite baldų išsidėstymą patalpoje.

„Ant kilimų mėgstame statyti vazas su kambariniais augalais, tačiau, juos laistant, vanduo gali patekti ant paties kilimo. Nuolat drėkinamas kilimas praras stiprumą, gali pradėti pūti. Tad augalus derėtų statyti ant specialių padėklų, o padėklus – ant kilimo“, – pastebi L.Piekus.

Jeigu vis dėlto kiltų papildomų klausimų įsigijus kilimą ar jį renkantis – kreipkitės „2di.lt“ el. parduotuvėje nurodytais kontaktais ir gaukite profesionalią konsultaciją neiškėlus kojos iš namų. Kilimui nebeišsivalant ar su metais praradus žavesį, įsigykite naują. Cheminis valymas yra gana brangus, įsisenėjusių dėmių kartais nebeįmanoma pašalinti, tad naujo kilimo įsigijimas piniginės stipriau neištuštins, tačiau suteiks naujų spalvų namų interjerui ir atsinaujinusios gyvenamosios, darbo ir laisvalaikio erdvės pojūtį kasdienybei.

L.Piekaus atstovaujamame kilimų rojuje naršydami virtualiai, užsukę į el. parduotuvę „2di.lt“. Asortimente rasite daugiau nei 1 500 kilimų vienoje vietoje (daugiausia – „Osta“ (Belgija), „Eko Hali“ (Turkija) ir „Narma“ (Estija) gamybos). Čia taip pat galite įsigyti kilimą pagal individualų išmatavimą, o prekių, kurių vertė siekia 40 eurų, pristatymas tiesiai prie namų slenksčio – nemokamas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.