Publikuota: 2023 m. 20 rugsėjo d. 09:00
Kaip išsirinkti ne tik akims, bet ir pėdoms malonų kilimą: interjero ekspertės patarimai

Foto: unsplash.com

Teisingai parinktas kilimas net ir santūriam, šaltam interjerui gali suteikti jaukaus išskirtinumo arba priešingai – į darnią visumą apjungti originalių formų baldus, ryškias spalvas. Kaip išsirinkti kilimą ir nepasimesti tarp persiškų, marokietiškų, skandinaviškų minimalistinių ir visų kitų kilimų bei rasti savo namams tinkamiausią sprendimą, pataria „Domus galerijos“ ambasadorė, interjero dizainerė bei architektė Agnė Stanikūnaitė.

Pasak interjero ekspertės, su bendru būsto interjeru ir jo koncepcija kokybiškas kilimas, dažniausiai yra ilgalaikis pirkinys. Mėgstamas kilimas gali keliauti kartu su šeimininkais iš vienų namų į kitus. Jei kilimas itin kokybiškai pagamintas – labiau tikėtinas scenarijus, kad jį keisti reikės ne dėl nusidėvėjimo, o tiesiog norint atsinaujinti.

Populiarūs gamtos motyvai

Šiuo metu į rinką sparčiai veržiasi kilimai su gamtos motyvais ir atsiranda vis daugiau juos besirenkančių. Pasak A. Stanikūnaitės, panašu, jog ši tendencija įsitvirtins ilgam, nes lyginant su kitomis interjero detalėmis ar baldais, kilimams būdingas pastovumas – jų raštams, spalvoms nebūdinga dažna kaita.

kaip išsirinkti kilimą

Foto: unsplash.com

Spalvos ir raštai derinami prie bendro interjero stiliaus

„Kalbant apie vienspalvius kilimus, daugiausiai susidomėjimo sulaukia melsvi bei sodrios baklažano spalvos kilimai. Skandinaviško stiliaus mėgėjai renkasi juodai baltus kilimus, o ieškantys interjero akcento apsistoja ties persiško ar marokietiško stiliaus kilimais“, – sako „Domus galerijos“ ambasadorė ir priduria, kad pastarieji – persiški ir marokietiški kilimai – labai dažnas pasirinkimas. Jie plačiai panaudojami ir puikiai randa vietą tiek skandinaviškame interjere, tiek moderniuose namuose ar loftuose.

Atkreipkite dėmesį į baldų ir kilimo proporcijas

Kaip išsirinkti kilimo dydį? Koks kilimo dydis tinkamiausias, nulemia bendras patalpos plotas ir baldai – turi būti išlaikytos tinkamos proporcijos tarp to, kokia kilimo dalis bus po baldu, o kokia išlindusi. Svetainėje pagrindinis baldas yra sofa todėl ir kilimo dydį reikėtų derinti prie jos. Pagrindinė taisyklė – sėdint ant sofos, fotelio ar aplink kavos staliuką kojos turi būti ant kilimo. Todėl svetainėje nerekomenduojama rinktis mažo kilimėlio, kuris būtų tiesiamas tik po kavos staliuku – tai bus nepatogu, jis slankios, be to svetainės erdvėje neliks vientisumo.

Ant valgomojo kambario kilimo turėtų tilpti stalas su visomis kėdėmis bei likti šiek tiek vietos joms patogiai atitraukti, kad nei viena kėdės koja nebūtų ant grindų – taip nestabilu. Renkantis kilimą šiai patalpai galima namie, atitraukus kėdes, pamatuoti, kokį plotą turėtų uždengti kilimas. Patogiausias būtų lygaus audimo ar trumpo plauko kilimas – bus lengva stumdyti kėdes, o maisto likučiai neįsivels gilyn į audinį.

Miegamajame būtų praktiškiausia rinktis tokį kilimą, kuris uždengtų bent poros žingsnių plotą aplink visą lovą, kad išlipus būtų galima minkštai ir šiltai padėti koją. Naktinis staliukas gali stovėti ir ant grindų.

kaip išsirinkti kilimą

Išbandykite kilimo tekstūrą

Kilimą vertiname ne tik vizualiai, bet ir pajausdami, ar juo malonu eiti, todėl ieškant sau labiausiai patinkančio varianto, reikėtų pabandyti juo pavaikščioti be batų. Populiariausi yra tankūs, minkšti kilimai ir pasak interjero ekspertės, žmonės radę sau patinkantį kilimą, dažniausiai jį apibūdina kaip „malonų kojai padėti“.

Kaip išsirinkti kilimą – atkreipkite dėmesį į kilimo kokybės rodiklius

Renkantis kilimą rekomenduojama atkreipti dėmesį ne tik į jo dydį bei raštą, bet ir į kokybės rodiklius – ar tai mašininis, ar rankų darbo rištinis kilimas, pluošto sudėtį, kilimo tankumą ir plauko aukštį. Nuo to priklausys ir kilimo priežiūra bei reikalingos priemonės – išsirinkus būtina nuodugniai išsiklausinėti, kaip tinkamai juo rūpintis. Siurbti kilimus būtų pravartu bent kartą per savaitę, kad dulkės ir nešvarumai neprasiskverbtų gilyn, taip pat nepamirštant ir ploto po kilimu. Gerai prižiūrimas kilimas ilgai atliks savo funkciją bei išlaikys tekstūrą ir spalvas.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.