Publikuota: 2024 m. 24 balandžio d. 09:00
Net ir gražiai įrengti namai gali pradėti erzinti, jeigu jie nepatogūs

Architektė Rasa Jurevičienė

Apie ergonomiką, kuri padeda priimti sveikatai palankiausius interjero sprendimus, žmonės dažniausiai susimąsto įsirengiant darbo vietą. Tuo tarpu namų erdvės, kuriose įprastai praleidžiama daugiausiai laiko, neretai kuriamos net nepabandžius įsivaizduoti, kaip jose bus gyvenama ir bendraujama. Pasak „Domus galerijos“ interjero patarimų ambasadore tapusios architektės Rūtos Jurevičienės, kaip susikurti jaukią ir patogią namų aplinką sufleruoja kasdieniai įpročiai, o jau įrengtų namų trūkumų kompensuoti minkštomis pagalvėlėmis nebepavyks. Dėl šios priežasties labai svarbu atsižvelgti į ergonomikos principus, kurie taupo laiką bei saugo tiek fizinę, tiek emocinę žmogaus sveikatą.

Jaukumą kuria patogumas

Pasak R. Jurevičienės, svajodami apie tobulus namus, žmonės tikisi, kad jie bus jaukūs, patogūs, funkcionalūs ir saugūs. Tai, bendrąja prasme, ir yra minėtoji ergonomika. „Pagrindinis tikslas įsirengiant ar atnaujinant būstą turėtų būti susikurti sau patogius namus. Kartais būstas įrengiamas pagal naujausias interjero tendencijas, remiantis visomis žinomomis ergonomikos taisyklėmis, bet pradėjus jame gyventi paaiškėja, kad su žmogaus kasdieniais poreikiais visa tai neturi nieko bendro. Nuolatinis poreikis papildomai apeiti, įveikti, pasistiebti, pasilenkti, pasišviesti ir t.t. galiausiai pradeda varginti ir erzinti“, – pasakoja architektė.

namai

Salono „Simetria” nuotr.

Pasak R. Jurevičienės, ergonomika priklauso nuo daugelio aspektų: tinkamai suprojektuota erdvė, patogūs baldai, pagal paskirtį priderintas apšvietimas, gera akustika ir pan. Tačiau tikslas išlieka tas pats – žmogui namuose turi būti gera, taip pat patogu bendrauti su kitais.

Pagrindinis miegamojo baldas yra lova. Esminis jos kriterijus – ilgis, kuris, siekiant maksimalaus patogumo, turėtų būtų bent 20-25 cm didesnis nei žmogus.

Įsikuriant būtina įsivertini ne tik buities įpročius, bet ir tai, kaip dažniausiai leidžiamas laisvalaikis, kiek žmonių įprastai susiburia populiariausiose erdvėse ir pan. „Pastebiu, kad kalbant apie būstą ir poreikius, žmonėms neretai lengviau įvardinti ne ko jie nori, o ko nenori. O čia jau svarbi kiekviena smulkmena. Pavyzdžiui, jeigu nepatinka slankiojančios spintos durys, dienos šviesos ryškumo lemputės, žemi baldai – tokios ir panašios detalės padeda priimti didžiausią komfortą namuose kursiančius sprendimus“, – pasakoja architektė.

 

Maksimaliam komfortui bendrų taisyklių nėra

Tam tikros bendros ergonomikos taisyklės, kurios taikomos įrengiant visas namų erdves, egzistuoja, tačiau galutinis rezultatas yra nulemiamas individualių poreikių. Konkrečiam asmeniui pritaikyti sprendimai ypač aktualūs, kai kalbama apie miegamojo ar svetainės erdves. R. Jurevičienė pastebi, kad šios erdvės tampa išskirtinėmis neatsitiktinai, nes tai pagrindinės namų erdvės. Miegamasis turi garantuoti gerą poilsį, o svetainė – malonų laisvalaikį.

Salono „Scanline” nuotr.

Projektuojant miegamąjį, pirmiausia tikslinga pasirinkti, kuris kambarys yra labiausiai tinkamas naktiniam poilsiui. Geriausia, kai miegamasis orientuotas į rytų ar šiaurės rytų pusę. Kambario dydis nulems jame statomų baldų kiekį, kadangi tarpai praėjimams turi būti ne mažesni nei 60 cm. Šiame kambaryje turėtų tilpti ne tik lova, tačiau ir drabužių spinta, naktiniai staliukai. Žinoma, pagrindinis miegamojo baldas yra lova ir jai turėtų būti skiriamas didžiausias dėmesys. Esminis jos kriterijus – ilgis, kuris, siekiant maksimalaus patogumo, turėtų būtų bent 20-25 cm didesnis nei aukščiausias žmogus, kuris toje lovoje miegos.

Architektė taip pat primena, kad investicijos į kokybišką čiužinį, pagalves bei tinkamai suprojektuotą spintą, tiesiog būtinos. „Spintoms iš esmės keliami du reikalavimai – kad viską talpintų bei būtų patogu tuos daiktus paimti. Dėl šios priežasties svarbu iš anksto numatyti, kiek žmonių naudosis spinta, kokie daiktai ir kurioje spintos vietoje bus laikomi. Tinkamai suplanuota spinta gali padėti išvengti nepatogaus sunkesnių daiktų kilnojimo, tad taip tausojame savo sveikatą“, – patarimais dalijasi R.Jurevičienė. Rekomenduojama spintoje susiprojektuoti ir erdves keliems stalčiams, kuriuose būtų laikomi smulkesni daiktai: kojinės, apatiniai, aprangos aksesuarai.

namai

Salono „Vesida” nuotr.

O įrengiant svetainę rekomenduojama skrupulingai apsvarstyti savo laisvalaikį ir pomėgius. Pirmiausia turėtų būti sutariama, ko iš šios erdvės tikimasi: ar čia bus tik poilsiaujama, ar erdvė bus skirta konkrečioms veikloms, pavyzdžiui, bendriems vakarojimams su svečiais, laisvalaikiui su kompiuteriu ar specialių sąlygų reikalaujančiam pomėgiui. Tuomet atsižvelgiama į tai, kaip svetainėje bus bendraujama, kiek žmonių įprastai joje leis laiką, ar svarbus televizorius.

Bet kurios svetainės ašimi neretai tampančios sofos yra išskirtinės tuo, kad kone visi gamintojai žada ergonomiškumą. Neretai įsivaizduojama, kad patogiausia ta sofa, į kurią galima įkristi kaip į debesį. Visgi, remiantis ergonomikos principais, rekomenduojama rinktis kietesnio pagrindo sofas, derinant jų aukštį, kad sėdint kojos per kelius susilenktų 90 laipsnių kampu, o pėdos pilnai pasidėtų ant grindų.

Ergonomikos principai sufleruoja ir prie sofos statomo vadinamojo kavos staliuko pasirinkimo kriterijus. Geriausia, kai jis šiek tiek žemesnis nei šalia esanti sofa, tačiau ne žemesnis nei 40 cm. Kitu atveju ant jo pasidėti gurkšnojamą kavą sėdint bus paprasčiausiai nepatogu.

„Kaip bebūtų, visais atvejais galutinį verdiktą pateikia pats žmogus, kuris remiasi esminiu kriterijumi: jam sėdėti patogu arba ne. Tada jau nebegalvojama, kokiame aukštyje rankų atramos ar kokia nugaros pozicija sėdint. Deja, toks patogumo jausmas gali būti laikinas, tad ergonomikos principų nereikėtų ignoruoti. Visada rekomenduoju išbandyti kuo daugiau variantų. Tik taip pavyks rasti tą vienintelę, patogiausią ir sveikatą tausojančią sofą, kuri atsidurs svajonių svetainėje“, – teigia R. Jurevičienė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.