Šiuolaikinės alaus ir barų kultūros ekspertas Jonas Lingys pripažįsta, kad ne visada lengva įvardinti, kodėl viena ar kita vieta mums patinka. Atmosferą kuria daug neatskiriamų dalių – darbuotojai, muzika, kvapas, maistas ir gėrimai, tačiau stilius ir interjero dizainas šiais laikais tapo ypač svarbu.
Sidabrą už interjero dizainą iškovojusio gastrobaro šeimininkė M. Feser pritaria, kad interjeras smarkiai formuoja visą idėją ir atmosferą, o ją kuriantys žmonės klausosi čia tvyrančio stiliaus ir taiko į tą pačią tonaciją.
Kasdien naujas tendencijas stebintis Jonas Lingys teigia, kad riba tarp restoranų ir barų pastebimai nyksta – barai sau kelia kartelę ir jau tampa sunku pasakyti, tai baras ar restoranas.
„Šiais laikais žmonės nori jaustis laisvai ir patogiai, kas savo ruožtu turi įtakos jų maisto ir gėrimų vartojimo įpročiams. Todėl gastronominės erdvės turi prisitaikyti, nes ne jos renkasi lankytojus – žmonės sprendžia, kur jie nori eiti. Dirbdamas šioje srityje pastebiu ir džiaugiuosi, kad šiuolaikiniai restoranai tampa vis atviresni ne tik, pavyzdžiui, svečių aprangai, bet ir savo interjero sprendimams“, – pasakoja J. Lingys.
– Tuo tarpu barai seka Vakarų tendencijas ir siekia nebe sukurti jaukų namų svetainės įspūdį, o stiliumi išreikšti savo išskirtinumą ir vertę. Puiku, kad pavyzdžių nebereikia ieškoti toli – manau mūsų daryklos gastrobaras tikrai gali varžytis kad ir su šiuolaikiniais barais Niujorke. Lengvas šio miesto dvelksmas čia susijungia su mūsų pajūrio faunos, floros, laivybos elementais ir kuria unikalią lankytojų patirtį.“
Gastrobaro „Švyturys Bhouse“ interjerą kūrusi architektūros studija „Plazma“ gavo aiškius reikalavimus ir lūkesčius. Interjero autorių komandos lyderė Laura Janavičiūtė teigia, kad kartais tokios aiškios projektavimo ribos padeda atsiskleisti kūrybiniams potencialams ir leidžia sukurti kažką ypatingo.
„Jau pati erdvė ir paskirtis uždavė išskirtinės ir išdidžios vietos poziciją. Ieškojome nestandartinių sprendimų ir siekėme įkūnyti naują barų kultūrą pasitelkiant tiek iki smulkių detalių apgalvotus, tiek, rodos, visai atsitiktinius elementus“, – pasakoja L. Janavičiūtė.
– Jūros dvelksmo erdvei įpūsti padėjo metalines žuvėdras iki pat švyturio bokštelio užkėlęs autorius Algirdas Stonys bei virš lankytojų galvų kabančių žuvų dalių skulptorius Donatas Jankauskas. Šios skulptūros turbūt sukelia daugiausiai klausimų ir emocijų, nes iš pradžių kiek šokiruoja, tačiau yra greitai prisijaukinamos.“
Architektė mano, kad žmonėms reikia pasakoti istoriją ir kurti netikėtumą. Jeigu kyla klausimas, kodėl atsirado vienoks ar kitoks sprendimas, vadinasi, buvo pasirinktas teisingas kelias.
Šios interjero kūrėjų komandos darbas nacionalinio lietuviško dizaino konkurse „Geras dizainas“, šiemet sulaukusiame virš tūkstančio paraiškų, iškovojo sidabrą „Interjero dizaino“ kategorijoje. Tačiau „Švyturys Bhouse“ dizainas įvertintas net tarptautiniu mastu – gastrobaras nepraslydo pro akis ir skaitomiausio pasaulyje portalo apie architektūrą bei dizainą „ArchDaily“ ekspertams. Lietuvių darbą įvertinti čia gali virš 13 mln. portalo skaitytojų iš daugiau nei 230 pasaulio šalių.
Gastrobarui šeimininkaujanti Martyna Feser sako, kad jo charakteris – akivaizdžiai aštrus, bet taip pat harmoningas ir brandus. Viena didžiausių pramogų jai yra stebėti pirmą kartą į „Švyturys Bhouse“ užsukusių lankytojų veidus.
„Lankytojų nuostaba ir išpūstos akys iš karto parodo, kaip ši erdvė pribloškia. Pavadinčiau ją Klaipėdos Niujorku – čia dominuojančios aukštos lubos ir grandioziški langai, įžengus vidun, lyg praryja. Bet tą nepakartojamą įspūdį ir visumą labai taikliai papildo ir detalės, pavyzdžiui, gėrimų meniu, sukurtas pagal oro uoste esančio tvarkaraščio formą. Joje matosi, kas naujo „parskrenda“ ar jau netrukus kels sparnus. Taip pat mes labai mėgstame lyg drumstos jūros atspalvio marmurinį barą. O grindyse yra stiklas, pro kurį matosi brandinimo statinės“, – pasakoja Martyna Feser.
Gastrobaro įkūrėja tvirtina, kad iš čia tvyrančių emocijų ir augančio lankytojų srauto galima drąsiai teigti, jog šią erdvę klaipėdiečiai ir miesto svečiai tikrai pamėgo. Tačiau nors interjeras tiesiog šaukia kviesdamas užeiti, vien jis lankytojų neišlaikytų, todėl gastrobaro komanda deda visas pastangas, kad išlaikytų jo kokybę ir nuolat nustebintų kažkuo nauju.