Publikuota: 2023 m. 10 gruodžio d. 09:00
5 DOVANŲ IDĖJOS KALĖDOMS

dovanų idėjos

Metų pabaiga nenumaldomai artėja kartu su savimi atsinešdama šventinį šurmulį. Žinome, kad šventėms pasiruošti laiko dažnai pritrūksta, tad atrinkome Jums TOP5  dovanų idėjas, kad šių švenčių laukimas būtų malonesnis ir lengvesnis. Prasmingai užbaikite 2023-uosius metus – rūpestį ir dėmesį brangiausiems parodydami prasmingomis kalėdinėmis dovanomis.

5. Meno albumai TASCHEN

dovanų idėjos

TASCHEN nuotr.

Jei norite plačiau pasidomėti vienais žymiausių pasaulio dailininkų, jų asmenybėmis, gyvenimu, kūrybos procesu ir darbais ar ieškote puikios dovanos meno mylėtojui, jums puikiai tiks Vincento van Gogho, Salvadoro Dali ar Fridos Kahlo darbus pristatantys meno albumai. Puikūs jų tapybos paveikslai, darbų analizė, raštai, archyvinė medžiaga ir intriguojančios gyvenimo detalės padės geriau pažinti menininkus ir jų vidinį pasaulį. TASCHEN knygos pasižymi ne tik temų, bet ir formatų įvairove – nuo kelionėms skirtų kompaktiškų iki XXL dydžio leidinių kolekcininkams. Kai kurios jų turi net ribotą tiražą. Šios didelio formato knygos kietais viršeliais yra itin išsamios, suteikiančios daugiau įžvalgų aprašoma tema, tad ypač tinka dovanoti arba solidžiai knygų lentynai papildyti. Taschen knygų ciklai skirti plačiam ratui skaitytojų, kurie domisi interjeru, menu, istorija, architektūra, studijuoja ar tiesiog ieško intelektualios dovanos draugui. Patrauklūs savo išvaizda leidiniai gali tapti nuostabia interjero detale miegamojo lentynoje ar ant kavos stalelio svetainėje.

4. Fotografijų albumai

Ar yra geresnė dovana už tikrai vertingą knygą? Siūlome rinktis iš solidžių, išliekamąją vertę turinčių leidinių, kurie nudžiugins kiekvieną žmogų, besidominti savo šalies kultūra, menu ir istorija. Fotografinės kelionės nukeliančios į seniai pamirštus laikus ranka pasiekiamos atvertus garsiausių Vilniaus fotografijų albumus. Vieni vertingiausių – „Jan Bulhak. Vilnius“ ar „Stanisław Filibert Fleury. 1858-1915. Fotografijos“ bylojantys, kaip vienu ar kitu laikmečiu atrodė Lietuvos miestai ir jų žmonės. Pasaulinio pripažinimo sulaukusio fotografo Sebastiao Salgado albumai taip pat nepaliks abejingų. Kas gi žino – galbūt tokia dovana netgi taps postūmiu išlaisvinti iki šiol sielos gelmėse slypėjusią aistrą fotografuoti?

3. Riboto tiražo fotografijos

K. Stoškaus nuotr.

Kestučio Stoškaus ir Arūno Baltėno akimi užfiksuotų didingiausių pasaulio miestų architektūros šedevrų fotografijos taps puikia dovana, puošiančia jūsų ar jūsų artimųjų namų sienas. Šios fotografijos užfiksuotos tam tikroje vietoje, tam tikru metų ir paros laiku, alsuoja ypatingu jausmu, kurio antrą kartą nepakartosi. Visų K. Stoškaus ir A. Baltėno fotografijų – sidabro atspaudų ir skaitmeniniu būdu atspaustų ant aliuminio plokščių – tiražai yra riboti. Dalis fotografijų yra paruoštos didelio formato spaudai, jos gali būti užsakomos skirtingo dydžio, todėl nuotraukas lengva pritaikyti skirtinguose interjeruose. Fotografijos spausdinamos an aliuminio kompozito plokštės gali būti nerėminamos ( su pakabinimo sistema montuojama ant plokštės) arba paruošiamos kaip klasikinė fotografija su rėmu ir stiklu.

2. Autorinės Reprodukcijos

Nacionalinės premijos laureatės Birutės Žilytės autorinės reprodukcijos – unikali širdžiai miela lietuviška dovana. Riboto tiražo skaitmeniniai atspaudai, kuriuose atpažinsite iliustracijų  iš Aldonos Liobytės knygos „Pasaka apie narsią Vilniaus mergaitę ir galvažudį Žaliabarzdį“ fragmentus. Už šios knygos iliustracijas dailininkė 1971 m. gavo aukso medalį tarptautinėje Leipcigo knygų mugėje. Knyga iki šiol neprarado savo aktualumo, sulaukė ne vieno pakartotinio leidimo, yra skaitoma ir mėgstama kelių kartų. Išskirtinis Žilytės iliustracijų bruožas – spalvingumas. Dailininkė mėgsta ryškias spalvas (ypač įvairius raudonos atspalvius), dekoratyvius gryno dažo derinius. Spalvų turtingumo ji semiasi iš gamtos, sutirštindama natūroje esančias spalvas iki simbolinio skambesio. Kontrastingais deriniais dailininkė dar labiau pabrėžia lūžtančias plokštumas, sukuria netikėtus optinius reginius. Tokios vaikiškų knygų iliustracijos buvo novatoriškas dalykas ne tik lietuvių grafikoje.

1.Vaikiškos dėlionės „Nykštukas“

dovanų idėjos

Norintiems mažuosius nudžiuginti lietuviška dovana siūlome susipažinti su dėlionių rinkiniais – „Nykštukas“.  Žaismingos dėlionės, dekoruotos skaitmeniniu būdu atkurtais Algirdo Steponavičiaus ir Birutės Žilytės sieninės tapybos fragmentais iš vaikų kavinės „Nykštukas“. 1965 metais Vilniuje atsirado vieta, kurią netruko pamilti bene visi mažieji sostinės gyventojai. Tai – legendinė vaikų kavinė „Nykštukas“ buvusioje P. Cvirkos gatvėje (dab. Pamenkalnio g. 24). Kavinės sienas puošė pasakiški Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus, vėliau tapusių Nacionalinės premijos laureatais, kūriniai, stovėjo specialiai vaikams kurti baldai, o vitrinoje straksėjo gyvos voveraitės. Legendinės Vilniaus kavinės „Nykštukas“ sienų tapyba dabar jūsų namuose!

2DI salonuose ir el. parduotuvė „2di.lt“, siūlomas gausus dovanų „draugams ir namams“ asortimentas, kurį apžiūrėti galite nekeldami kojos iš namų. Jeigu prekes atsiimti norėsite ne per kurjerį, bet patys, dizaino ir interjero prekių salonuose „2DI“ Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Utenoje dovanos jums bus supakuotos nemokamai. Liks tik ramia širdimi sulaukti svarbiausių metų švenčių ir tikėtis, kad šįkart sniego mums jos nepagailės. Daugiau dovanų idėjų galite rasti čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.