Publikuota: 2022 m. 15 rugsėjo d. 09:00
Koks kilimas geriausias? Trumpai apie natūralaus ir sintetinio pluošto kilimus

 

Koks kilimas geriausias

Ekohali nuotr.

Patys pirmieji kilimai buvo audžiami iš vilnos arba medvilnės. Tačiau šiandien rinktis galima iš daugybės natūralių ir sintetinių pluoštų variantų. Koks kilimas geriausias? Viskas priklauso nuo to, kaip dažnai bus ant kilimo vaikštoma, kaip jis bus prižiūrimas ar kiek galite sau leisti už kilimą mokėti. Pasirinkimas – milžiniškas, tad kaip atrasti tinkamiausią sau?

Renkantis kilimą, pirmiausiai reiktų nuspręsti, kokio pluošto kilimas turėtų būti: natūralaus (augalinės ar gyvūninės kilmės.), sintetinio arba mišraus pluošto.

Medvilniniai ir viskoziniai kilimai

Gaminami iš augalinės kilmės pluoštų, jie ypač švelnūs, minkšti, labai spalvingi. Jie nekenksmingi aplinkai, puikiai tinka alergiškiems žmonėms. Medvilniniai kilimai bus mažiau atsparūs, todėl jie gaminami mažų išmatavimų ir dažnai keičiami, dažnai skirti vonios patalpoms, atlieka dekoratyvinę funkciją. Viskoziniai kilimai kur kas patvaresni, tačiau „šeriasi“, tad kurį laiką juos tiesiog reiktų intensyviau valyti dulkių siurbliu.

Koks kilimas geriausias

EkoHali nuotr.

Vilnoniai kilimai

Gaminami iš gyvūninės kilmės pluošto. Vilna – švelni ir maloni. Kilimai iš vilnos – ilgaamžiai, atsparūs ugniai ir drėgmei, gerai slepia dėmes, nesielektrina. Tačiau, reiktų įsidėmėti – jie blunka tiesioginiuose saulės spinduliuose, jų negalima valyti stipriais cheminiais valikliais, ypač sunkiai išvalomos kavos, dažų, tepalų dėmės. Taip pat gali pasitaikyti vilnai alergiškų žmonių.
Koks kilimas geriausias

Osta nuotr.

Sintetinio pluošto kilimai

Naujų technologijų dėka, sintetinio pluoštas išvaizda ir savybėmis nenusileidžia natūralaus pluošto produktama. Šie kilimai yra minkšti ir švelnūs – ne visada net ir specialistas atskirs natūralaus pluošto kilimą nuo sintetinio. Jie nepelija, rečiau kelia rūpesčių alergiškiems žmonėms. Juos paprasta prižiūrėti, jie atsparūs dėmėms, neblunka, nesielektrina ir yra 2–3 kartus pigesni už natūralaus pluošto kilimus. Sintetinio pluošto kilimai gali būti polipropileno,poliesterio arba akrilo pluošto. Taigi koks kilimas geriausias?

  • Polipropileno – iš atspariausio dėmėms sintetinio pluošto. Šie nepralaidūs vandeniui, dažniausiai pigesni nei kitų pluoštų, atsparūs dėvėjimui. Šiurkštūs, todėl ant jų nėra malonu vaikščioti basomis. Dėl šios priežasties nerekomenduojamas tiesti miegamuosiuose kambariuose, tačiau jie puikiai tiks darbinėms patalpoms.
  • Poliesterio pluošto – neseniai tapę madingi ir labai populiarūs švelnūs šilkinio blizgesio kilimai. Gali būti plono plauko arba išausti iš įvairios struktūros ir storio virvelių. Poliesteris dažnai maišomas su vilna, taip išgaunant itin įdomius piešinius.
  • Akrilo pluošto yra labai panašūs į vilnonius – tiek savybėmis, tiek išvaizda. Akrilinio pluošto savybės leidžia panaudoti grynesnes ir įvairesnes spalvas, negu audžiant vilnonius kilimus. Akrilinis pluoštas nesukelia alergijų, jis atsparus saulės šviesai, dėmėms, pelėsiui.

Visą kilimų asortimentą galite apžiūrėti ir kilimus įsigyti 2DI salonuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Utenoje bei internetinėje parduotuvėje www.2di.lt

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.