Publikuota: 2020 m. 3 balandžio d. 13:00
Ką veikti karantino metu? 5 kultūrinės iniciatyvos prasmingai praleisti laiką

pixabay.com nuotr.

Nors kultūros ir meno įstaigos dėl viruso grėsmės jau uždarytos, tai anaiptol nereiškia, kad kultūra tampa neprieinama. „Vilniaus galerija“ rekomenduoja 5 iniciatyvas, padėsiančias turiningai praleisti laiką, neišeinant iš namų.

5. Klausykitės Lietuvos Nacionalinės filharmonijos įrašų

Negalintys gyventi be klasikinės muzikos gali lengviau atsikvėpti. Nacionalinė filharmonija pristato skaitmeninę koncertų salę, kurioje galima klausytis nuostabių, Lietuvos nacionalinės filharmonijos kolektyvų atliekamų koncertų. Čia klausytojai išgirs Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą, Lietuvos kamerinį orkestrą, Čiurlionio, Valstybinį Vilniaus kvartetą. Ypač daug dėmesio skiriama įrašų kokybei – naudojama pažangi technika, garso įrašų, vaizdo transliavimo metodai. Įrašų nemokamai galima klausytis čia.

4. Skaitykite knygas

Biblioteka „Vyturys“ ir „EDUKA klasė“ pandemijos metu mokiniams ir mokytojams atveria savo skaitmeninių bibliotekų duris. Tarp daugybės skaitmeninių leidinių galima rasti ir garso knygų, kurias atrinko ne tik ekspertai, bet ir vaikai bei jų tėvai. Mokiniams ir mokytojams, ko gero, aktualiausia bus privalomoji mokyklinė literatūra, tačiau plačiame knygų sąraše – ir daugybė leidinių laisvalaikiui.

Net 400 Vyturio skaitmeninių knygų galima rasti čia, o garso knygas – čia. „EDUKA klasės“ turinį galima pasiekti iki karantino Lietuvoje pabaigos, registruojantis ir prisijungiant čia.

SUSIJĘ:

3. Žiūrėkite Šiaulių dramos teatro spektaklius

Atsižvelgdamas į susiklosčiusią situaciją, žiūrovams staigmenų pateikė ir Valstybinis Šiaulių dramos teatras. Jis siūlo spektaklius žiūrėti saugiai būnant namuose. Svarbi informacija žiūrovui – spektaklį galima žiūrėti tik tiesioginės transliacijos metu, po jos pabaigos nuoroda nebėra pasiekiama. Sėkmingai internetu kol kas parodytas režisieriaus Nikolas Darnstädt darbas „Mindaugas“, apie tolimesnį repertuarą teatras žada informuoti kiek vėliau. Informaciją galima sekti čia.

2. Žiūrėkite Lietuvos ir užsienio režisierių filmus „Kino fondo“ lobynuose

Platformoje www.kinofondas.lt patalpinta daugiau nei 400 Lietuvos ir užsienio kūrėjų filmų, čia galima rasti jau legendomis tapusių lietuviškų kino juostų. Itin plati ir žanrų įvairovė – nuo dokumentikos iki dramų ar vaikams skirtos animacijos. Beje, tai legali platforma, o tai reiškia, kad žiūrėdami filmus žiūrovai remia lietuvišką kiną. Norint pamatyti filmus, reikia internetu sumokėti už filmą (kainos nedidelės). Didelė dalis platformoje patalpintų filmų yra nemokami.

1. Žiūrėkite „Kino pavasario“ filmus

Vienas populiariausių Lietuvos kino festivalių „Kino pavasaris“ keliasi į virtualią erdvę.  Kaip ir buvo planuota, festivalis vyks kovo 19 – balandžio 2 dienomis, tačiau užuot ėję į kiną, žiūrovai kviečiami filmais mėgautis namuose. Kaip skelbia festivalio organizatoriai, filmus legaliai planuojama rodyti „TELIA TV“ filmų nuomoje, „GO 3“, „Kino fondo“ bei „Žmonės Cinema“  kino platformose. Filmų programą galima rasti čia. Daugiau informacijos čia.

Jei žinote daugiau panašių kultūrinių iniciatyvų, kviečiame apie jas pranešti portalo „Menas. Kultūra. Laisvalaikis“ redakcijai el. paštu vilniausgalerija@gmail.com, feisbuko žinute arba rašyti žemiau esančioje komentarų skiltyje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.