Publikuota: 2024 m. 22 balandžio d. 09:00
Laminato klasės

 

Laminatas

QUICK-STEP nuotr.

Kad būtų galima teisingai išsirinkti ir nepasiklysti didžiuliame laminuotų grindų asortimente, reikia žinoti laminato klases ir kitas svarbias charakteristikas. Svarbu žinoti kokiose patalpose laminatas gali būti naudojamos ir susipažinti su bendrais duomenimis apie medžiagas, iš kurių šios grindys sudarytos. Skirtingų gamintojų gamybos būdai ir žaliavos gali skirtis, bet visais atvejais laminuota plokštė susideda mažiausiai iš 4 dalių.

Laminato sandara

Viršutinis sluoksnis yra dekoratyvinis – tai viršutinė laminato dalis, kuri matoma įrengus grindis. Šis sluoksnis susideda iš kelių lakštų, impregnuotų termoaktyvia (sukietėjančia) derva ir tarpusavyje supresuotų 1 ir 2 grindų sluoksnių.

laminato klasės

Laminuotų grindų sluoksniai:

1. Dekoratyvinis sluoksnis.Tai celiuliozė, apdorota melamino derva, su padengtu medžio, akmens ar kitokiu piešiniu. Sluoksnis atsparus blukimui.

2. Apsauginis sluoksnis.Tai sluoksnis, esantis virš dekoratyvinio – patvarus polimerinis padengimas, kurio pagrindinė funkcija yra paviršiaus apsauga nuo nusidėvėjimo, patvarumas šviesai ir karščiui. Į šį sluoksnį papildomai gali būti įdėtos aliuminio dioksido arba korundo dalelės, kurios padidina atsparumą nusidėvėjimui.

Gamintojai gali įtraukti papildomus sluoksnius į viršutinę plokštės struktūrą. Bendras dekoratyvinio ir apsauginio sluoksnių storis dažniausiai svyruoja nuo 0,2 iki 0,9 mm.

3. Pagrindas. Tai dažniausiai plaušų plokštės (pagal EN 309), kurios gali būti:

  • vidutinio tankio (650–850 kg/m3) MDF (middle density fibreboard);
  • didelio tankio (daugiau negu 850 kg/m3) HDF (high density fibreboard).

Plokštė dažniausiai gaminama iš medienos plaušo karšto presavimo metodu. Kuo didesnio tankio pagrindas, tuo didesnis plokštės mechaninis patvarumas. Pagrindo storis 6–10 mm.

  1. Apatinis sluoksnis. Tai sluoksnis, dažniausiai sudarytas iš HPL, CPL, impregnuoto popieriaus, faneros ar plastiko. Jis naudojamas laminato subalansavimui ir stabilizavimui. Stabilizuojantis sluoksnis, kuriuo dengiama pagrindo apatinė dalis, suteikia plokštėms standumo (kietumo) ir pasipriešinimo plokštės formos pakitimams, keičiantis klimatui patalpoje (temperatūros ar drėgmės padidėjimas arba sumažėjimas). Storis – 0,1–0,2 mm.

Laminato sluoksniai sujungiami naudojant vieną iš presavimo technologijų:

  • tiesioginio presavimo (DPL – Direct Pressure Laminate), kai visi sluoksniai sujungiami vienu metu iš karto;
  • laipsniško presavimo (CPL – Continuous Pressure Laminate), kai iš pradžių sujungiami dekoratyvinis ir apsauginis sluoksniai, o tik po to presuojami su pagrindu, prie kurio iš kitos pusės pritvirtinamas stabilizuojantis sluoksnis.

Laminato elementai dažniausiai turi užrakto sistemą, leidžiančią grindis kloti slankiuoju („plaukiojančiu“) būdu, nenaudojant klijų.

Atsižvelgiant į gamybos technologijas ir gamintojo nustatytus reikalavimus, laminuotos grindys gali būti skirtos gyvenamajam arba komerciniam sektoriams su skirtingo lygio apkrovomis.

Laminato klasės

Vartotojui svarbu žinoti, kaip laminatas yra klasifikuojamas, siekiant nustatyti jo atsparumo nusidėvėjimui laipsnį ir technines charakteristikas konkrečiai naudojimo vietai.

laminato klasės

Prieš laminatui suteikiant naudojimo klasę, jis yra bandomas įvairiais testais. Vienas pagrindinių testų – Taberio testas. Jis parodo atsparumo nusitrynimui (nusidėvėjimui) klasę. Testas atliekamas taip: diskas su tam tikro grūdėtumo šlifavimo popieriumi sukdamasis liečia laminato paviršių. Kas 200 apsisukimų šlifavimo popierius yra keičiamas. Diskas sukamas iki pirmųjų laminato nusidėvėjimo žymių. Priklausomai nuo apsisukimų skaičiaus, laminatas priskiriamas tam tikro atsparumo nusitrynimui klasei – AC1, AC2, AC3, AC4, AC5, AC6. Be šio testo, atliekama dar 17 testų, kad galima būtų suteikti laminatui naudojimo klasę: atsparumas smūgiams, šviesai (ne žemiau 6 arba 8 balų pagal Blue Wool Standart), termoatsparumas (atsparumas nukritusios cigaretės smilkimui), antistatiškumas, atsparumas drėgmei, dėmėms, slydimui, formaldehidų išskyrimo koeficientas (E1 – rodo, kad formaldehidų išskyrimas neviršija 0,12 mg/m3) ir t. t.

Naudojimo klasės sudaro šias grupes: 21, 22, 23 klasė – gyvenamosios patalpos, 31, 32, 33, 34 klasės – komercinės patalpos. Galiojančios europinės normos įpareigoja gamintojus laminuotų grindų techninėje dokumentacijoje nurodyti naudojimo klasės simbolį pagal toliau nurodytą klasifikaciją. Reikia pažymėti, kad iki 32 klasės laminuota danga pasirenkama retai, tačiau renkantis reikia įvertinti visas grindų charakteristikas. Pasirinkus 33 ar 34 klasės laminatą tikrai nebus užtikrinta, kad grindys bus itin atsparios. Papildomos paviršiaus apsaugos technologijos, tokios kaip, pavyzdžiui, ,,Scratch Guard“ ir ,,TitanX™“, suteikia viršutiniam sluoksniui išskirtinį atsparumą įbrėžimams, atsirandantiems dėl numetamų ant paviršiaus daiktų bei dėl batų kulniukų. Šios technologijos neįeina į standartą, tačiau yra itin svarbios eksploatuojant grindis.

Anksčiau buvo manoma, kad laminatas labai traukia dulkes, tačiau dabar tai jau praeitis – naujausios laminuotos grindys yra apdirbtos antistatiškai, sukuria labai nedideles elektrostatines iškrovas.

Laminato klasifikacijos pagal klases simboliai pateikti šioje lentelėje:

laminato klasės

21 ir 22 klasės šiais laikais nebenaudojamos dėl savo mažo atsparumo ir technologijų pažangos;

23 – svetainė, vaiko kambarys, miegamasis, prieškambaris, virtuvė, t. y. visos gyvenamosios patalpos;

31 – viešbučio kambarys;

32 – viešbučio kambarys, konferencijų salė, biuras;

33 – viešbučio kambarys, konferencijų salė, biuras, parduotuvė bei kitos visuomeninės patalpos;

34 – labai intensyviai eksploatuojamos komercinės patalpos, kuriose nuolat drėgna, būna gana didelės apkrovos laminatui, o grindų plotai tikrai nemaži. Ši klasė naudojama labai retai, kadangi dažniausiai net komercinėms patalpoms užtenka 33 klasės laminato.

Šios pastabos yra bendro pobūdžio, nes dažniausiai kiekvienas gamintojas  nurodo, kokioms patalpoms jo gaminama laminuota grindų danga yra skiriama.

Atsparumas drėgmei

Laminato paklausa pastaraisiais metais tik didėja, nes jau išrastas ir laminatas atsparus vandeniui, kurio paviršius padengtas vandenį atstumiančia HydroSeal apsauga. Jo paviršius visiškai hermetiškas, todėl ant laminato nelieka bakterijų, dulkių ar vandens lašų. Dėmės valosi lengvai, tad grindys visuomet lieka idealiai švarios. Drėgmei atspari technologija pagrįsta tuo, kad kai gamybos metu įspaudžiama nuožula, ji padengiama drėgmei atspariu sluoksniu ir tuomet formuojama užrakto sistema. Dėl šio proceso laminatas įgavo didžiausią atsparumą vandeniui per visą laminuotų grindų gamybos istoriją, neprarandant tipinės ir autentiškos medienos išvaizdos.

Laminato paviršiaus išvaizda ir grioveliai tarp lentų

Visgi renkantis ne paskutinė vieta tenka laminuotų grindų išvaizdai. Prioritetas teikiamas laminatui, kurio paviršius yra su tekstūra, kai piešinyje esančią šaką galima pajusti liečiant paviršių, o raštas kartojasi retai. Taip pat patraukliausi matiniai dekorai, kurie atrodo itin natūraliai, o ir priežiūros prasme tai tikrai geras pasirinkimas – ant jų mažiau matosi dulkės, dėmės ir pan.

Laminuotos dangos pasirinkimas, kaip ir paklausa, yra itin didelis, skirtingos kolekcijos turi ne tik skirtingus dekorus, bet ir skirtingus išmatavimus, griovelius. Kalbant apie griovelius, laminatą galima rinktis:

  • be griovelio – tai pats nepraktiškiausias, bet pigiausias pasirinkimas, dažnai laikui bėgant išryškėja sujungimai;
  • su minimaliu grioveliu – labiausiai panašu į natūralias parketlentes;
  • su giliu grioveliu – itin panašu į masyvo lentas.

Taip pat galima rinktis su grioveliais iš dviejų lentos pusių (idealus pasirinkimas norint vizualiai prailginti patalpą) arba su grioveliais iš visų keturių lentos pusių. Svarbu, kad griovelis būtų užlaminuotas, nebūtų dažytas, nes tokiu atveju kyla rizika, kad grindys tarnaus trumpiau.

Laminato įrengimo būdai

Kalbant apie laminuotos dangos įrengimą, labai svarbu yra užrakto sistema, nes ji suteikia konstrukcijai tvirtumo. Ji ne tik užtikrina, kad laminatą bus paprasta įrengti, bet ir lemia, kad jis tarnaus daugybę metų. Visada klauskite, kokią garantiją užraktui taiko gamintojas.

Išsirinkus grindis, laikas rinktis paklotą. Jį pasirinkti reiktų pagal pagrindo lygumą ir pagal tai, ar grindys bus šildomos. Jeigu pagrindas lygus (nėra įdubimų, didesnių nei 2 mm viename metre), galite kloti bet kurį paklotą. Jeigu pagrindas nelygus ir nelygumai yra didesni nei 4 mm, privalote jį išlyginti. Yra tinkami šildomoms grindims paklotai, ir netinkami. Tačiau ir tarp tinkamų kloti ant šildomo pagrindo paklotų yra tokių, kurie geriau praleidžia šilumą ir atvirkščiai. Kuo šiluminė varža yra didesnė, tuo paklotas mažiau laidus šilumai. Maksimali leistina grindų dangos (su paklotu) šiluminė varža yra 0,15 m2K/W. Jei grindys bus šildomos, laminatas yra puikus pasirinkimas, jis yra stabilesnis ir plonesnis nei natūralus medis, taigi, šilumos laidumas bus didesnis. Jei grindys šildomos / vėsinamos, reikia taikyti papildomus nurodymus. Šildymo sistemos pardavėjas arba montuotojas turi garantuoti, jog paviršiaus temperatūra neviršys 28 °C.

Skirtingi gamintojai pateikia skirtingas laminato montavimo instrukcijas, kuriose nurodyti pagrindiniai reikalavimai. Reikalaukite jų pirkdami grindis bei atsižvelkite klodami dangą – pažeidus instrukcijas negalios garantijos.

Laminatas

QUICK-STEP nuotr.

Grindų užbaigimas grindjuostės ir profiliai

Kai grindys jau sudėtos, laikas išsirinkti grindjuostes, grindų sujungimus ir kitus reikalingus priedus. Jau renkantis grindis reiktų pasidomėti, kokius priedus siūlo vienas ar kitas laminato gamintojas. Labai patogu, kai gamintojas siūlo dizaino specialistų pritaikytas, pagal dangos kodą užsakomas grindjuostes, grindų sujungimus, užbaigimus, jei reikia – laiptų apdailos profilius. Tuomet tereikia išsirinkti norimą profilį, o sumontuotos grindjuostės bus laminuotos, atsparios įbrėžimams ir tikrai atlaikys kasdienio gyvenimo išbandymus!

Produkto saugumas ir ekologiškumas

Vis dažniau atsižvelgiama, ar perkamos grindys yra ekologiškas produktas. Visada galima kreiptis į gamintoją, kad būtų patvirtinta, ar produkcija, pradedant žaliavų pasirinkimu ir baigiant pasirūpinimu atliekomis, yra gamtai palankus sprendimas. Kai pasirenkamas ne laminatas, o natūrali danga ar parketlentės, dažnai argumentuojama, kad taip nuspręsta dėl jų natūralumo. Tačiau gaminant bet kokį produktą, gali būti naudojamos papildomos medžiagos, kurios būna saugios arba ne. Taigi, gaminant laminuotas grindis galioja tos pačios taisyklės – visos medžiagos turi būti patikimos, turėti sertifikatus, ir jeigu ta medžiaga atitinka visus saugumo reikalavimus, neišskiria pavojingų emisijų, ji yra saugi naudoti.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.