Publikuota: 2023 m. 6 lapkričio d. 09:00
Praktiška, modernu ir neišeina iš mados: 6 žingsniai tobulai ištapetuoto kambario link

Projekto partnerio nuotr. / Tapetai – vienas pagrindinių interjero akcentų

Naują būstą įsigijusiems ar esamą pagyvinti pasiryžusiems tautiečiams neretai iškyla dilema, ką gi pasirinkti sienų atnaujinimui – dažus ar tapetus. Šioje dvikovoje stipresni argumentai vis dar tapetų pusėje: kur kas daugiau švaros ir mažiau purvo procese, jaukiau, platus tekstūrų ir raštų asortimentas bei galimybė įdomiau modeliuoti kambarius. Kūrybiško šeimininko rankose tapetai netgi tampa pagrindiniu interjero akcentu, kaip mėgstama sakyti, „razina“, kurios būstams dažnai ima ir pritrūksta.

Nemėgstate lankytis fizinėse parduotuvėse, o išsirinkti tapetus gali atrodyti sudėtinga, bet ar tikrai? Pastebimai praskaidrinkite buitį, atliekant joje vos keletą kosmetinių pakeitimų. Neiškėlus kojos iš namų, el. parduotuvėje „2di.lt“ tapetus išsirinksite paprastai, greitai ir su profesionalia konsultacija.  Čia rasite ne tik visas naujienas, bet ir skiltį 2DI išparduotuvė, kurioje tapetai parduodami net su -50%-70% nuolaida! Be to, tapetų rinkos neaplenkė technologinė revoliucija, todėl šiuolaikiniai gaminiai nė iš tolo neprimena pirmtakų mūsų senelių namuose.

Harlequin nuotr.

Tapetai panašėja į meno kūrinius, yra plaunami, preciziškai gula ant sienų ir lubų. Rezultatas nenuvils, jeigu pabodusių sienų atnaujinimui pasiruošime deramai. Apie tai, kaip išsirinkti šią interjero detalę ir kokių klaidų vengti, 15min konsultuoja savo srities specialistai.

1. Renkantis: raštai ir spalvos patalpas magiškai mažina arba didina

Lietuviai neretai nusprendžia tapetuoti vieną sieną, tampančią pagrindiniu interjero akcentu. Šiai akcentinei sienai renkasi ryškesnius, išskirtinio rašto tapetus, o likusioms derina švelnesnio ir šviesesnio atspalvio, vienspalvius arba labai smulkaus rašto tapetus. Rečiau likusias sienas nudažo. „Patogus pasirinkimas, sutaupantis laiko ir kantrybės – pasinaudoti kai kurių tapetų gamintojų kataloguose ar internetiniame puslapyje pateiktomis tarpusavyje derančių raštų ir spalvų kombinacijomis. Dažniausiai tai – vienas ar keli ryškesni raštai ir keletas vienspalvių tapetų. Užmeskite akį ir į gamintojų pateikiamas tapetų vizualizacijas realiuose interjeruose. Tokiu būdu klientui paprasčiau įsivaizduoti galutinį kambario sienų vaizdą dar prieš įsigyjant vienos ar kitos rūšies tapetus“, – pataria dizaino ir interjero prekių salono „2DI“ Vilniuje vadovė Vida Vaznelienė.

Po derinių ekspoziciją pasivaikščioti galima žvalgantis el. parduotuvės „2di.lt“ tapetų asortimente. V.Vaznelienės teigimu, svarbu atsakingai pasirinkti tinkamą tapetų raštą ir spalvą. Jeigu patalpos mažos, į jas patenka reti saulės spinduliai – vizualiai patalpa padidės su smulkaus rašto ir šviesių spalvų tapetais.

Tapetų rinkos neaplenkė technologinė revoliucija, todėl šiuolaikiniai gaminiai nė iš tolo neprimena pirmtakų mūsų senelių namuose.

Stambus raštas ir tamsios spalvos erdves vizualiai sumažina. Vertikalios juostos aukština, horizontalios mažina patalpos aukštį, tačiau ilgina kambarį.

2. Renkantis: svetainės ir darbo kambario interjero guru

Visa jungianti namų erdvė, pagrindinis šeimos susitikimų ir pokalbių, pobūvių su svečiais kambarys – svetainė, todėl ji – bene dažniausiai atnaujinama patalpa būstuose. Šio kambario interjero atnaujinimo pasirinkimams, pasak V.Vaznelienės, vertėtų skirti išskirtinį dėmesį:

Gamtos motyvų įkvėpti tapetai suteikia svetainei nostalgišką pojūtį, iš karto nukeliantį jus į užmiestį. Dryžuoti – nesenstanti klasika, visais laikais populiari svetainėje. Norėdami įpūsti gyvybingumo, naudokite geometrinius raštus. Pagrindiniu namų interjero akcentu tapti gali viena vienintelė geometriniais raštais marginta sienos.“

Harlequin nuotr.

Pirmaisiais smuikais svetainės jaukume griežia spalvos. Jeigu norime, kad svetainės orkestro instrumentai negrotų pro šalį, pravartu atkreipti dėmesį į pagrindinius spalvų dėsnius. Nors lietuviškuose interjeruose ir populiariausios šviesiai pilka, balta ar pastelinės spalvos, kurios svetainei suteikia erdvės ir šviesumo pojūtį, vertėtų pagalvoti ir apie ryškesnius derinius.

Jeigu patalpos mažos, į jas patenka reti saulės spinduliai – vizualiai patalpa padidės su smulkaus rašto ir šviesių spalvų tapetais.

Itin populiarūs mėlyni tapetai, suteikiantys ramybės ir saugumo pojūtį, tačiau persistengus su šia spalva, interjere gali atsirasti šaltumo pojūtis. Mėlynos spalvos tapetai puikiai dera su šiltais tonais, natūraliomis medžiagomis ir augalais. Lengvai derinimui paklūsta tamsesni pilkų spalvų tonai. Šalia jų pabandykite naudoti smėlines, žalias ar švelniai pilkas spalvas – jaukumas maloniai nustebins.

BorasTapeter nuotr.

Ne vien svetainė pastaruoju metu įgauna ypatingą reikšmę, bet ir asmeninė darbo erdvė. Ši tema aktualėja dažno lietuvio biurui neribotam laikui persikraustant į namus. Tapetai darbo erdvėje taip pat prisideda prie harmoningos aplinkos kūrimo.

15min pašnekovės teigimu, nesenstantys klasikiniai raštai užtikrins raminančią atmosferą, o ryškūs, grafiniai motyvai įžiebs kūrybiškumą. Tekstūriniai tapetai suteiks jaukumo. Gėlėti motyvai – minkštumo, romantikos pojūtį šiai erdvei.

3. Renkantis: numeris vienas – flizelino tapetai

Vieni populiariausių tapetų, pasak V.Vaznelienės – neaustinio pluošto, kitaip – flizelino tapetai: „Flizelininius tapetus lengva klijuoti, nes klijai tepami ne ant tapeto, o ant sienos. Jie nesideformuoja: nesitraukia nei skersine, nei išilgine kryptimi, neįplyšta atsiradus nedideliems sienos įtrūkimams, pralaidūs orui, vandeniui ir garams. Šios savybėms sienoms leidžia „kvėpuoti“.

Itin intensyviai naudojamose zonose, pavyzdžiui, koridoriuje arba prieškambaryje, dažnai pasirenkami ir storesni, dar atsparesni trinčiai, prabangūs viniliniai tapetai. Tačiau šio tipo tapetų raštai priešingai negu flizelininių kuklesni ar visai vienspalviai – tekstūriniai.“

4. Išsirinkus: nemokamai užsisakykite pavyzdžius į namus

Posakį, kuriame Mahometui neatėjus pas kalną, pastarasis pats susiranda Mahometą, galime pritaikyti ir statybų sektoriui. Jeigu prieš dešimtmetį tik salonuose ir parduotuvėse apžiūrinėdavome mus dominančias prekes, šiais laikais jos pačios atkeliauja prie mūsų namų slenksčio.

„Tapetai – ne išimtis: išsirinkite keletą jus labiausiai dominančių tapetų rūšių internetinėje parduotuvėje „2di.lt“ ir gaukite jų pavyzdžius į namus nemokamai. Nušausite kelis zuikius vienu šūviu. Rasite tūkstančius skirtingų tapetų ir jų derinių, o sulaukę pavyzdžių, įsitikinsite, kurie geriausiai dera prie interjero – grindų, lubų, baldų. Atsiųstą pavyzdį prie dienos ar vakarinio apšvietimo apžiūrėkite patalpoje, kurią ketinate išklijuoti. Būna, kad salone ar internete labiausiai patikę tapetai namų aplinkoje „nesižiūri“ taip gerai, kaip pradžioje daugiausia abejonių kėlę“, – pastebi V.Vaznelienė.

BorasTapeter nuotr.

5. Atvykus: instrukcijos – ne tik bailiams

Klijuoti tapetus, ypač – neaustinio pluošto, nėra sudėtinga. Tačiau atlikti tai preciziškai, kaip ir kiekvienam darbui, reikia patirties ir įgūdžių. Tad jeigu vadovausimės liaudišku posakiu „instrukcijos – tik bailiams“ ir užrašais etiketėje susidomėsime pasirodžius tarpams tarp sujungimo siūlių ar randantis dėmėms, kaltinti, anot V.Vaznelienės, galėsime save, bet ne tapetus:

„Esminė informacija pateikta etiketėje esančiais simboliais. Jeigu klijuosime ignoruodami nurodytų simbolių reikšmes, gali atsirasti raukšlių, nesueiti raštas ar net įplyšti lakštas. Etiketėje nurodyta, kur klijai tepami – ant tapeto ar tik ant sienos. Labai svarbu derinti raštą: etiketėje pavaizduotas rašto atsikartojimo žingsnis bei rašto derinimas apskritai. Tam, kad juostų sujungimai būtų kuo mažiau regimi, kai kurie vienspalviai tapetai klijuojami keičiant kryptį, „reverso“ būdu.“

6. Klijuojant: priemonės, starto linija ir klijų valymas

Kad išvengtumėte nesusipratimų, el. parduotuvėje „2di.lt“ visada galite rasti tapetų klijavimo instrukcijas, kurias supras bet kuris meistras. O su žmonėmis, nusprendusiais sienas tapetais išklijuoti savomis jėgomis, praktiškais patarimais dalijasi V.Vaznelienė.

„Prieš pradėdami, įsitikinkite, kad siena lygi ir glotni, o paviršius stabilus. Jeigu reikia, sieną užglaistykite ir nušlifuokite. Klijuoti pradėkite nuo labiausiai matomo kambario kampo, tęskite viena kryptimi, juosta po juostos. Tada bet kokie nedideli trūkumai, tokie kaip rašto suderinimas, bus sunkiau pastebimi. Labai svarbu, kad pirmoji tapetų juosta būtų užklijuota itin tiesiai, tad visuomet naudokite gulsčiuką ar lazerį. Juo vertikaliai nubrėžkite tiesią liniją nuo minėto kampo, kuri bus naudinga klijuojant pirmąją juostą. Klijus ant sienos tepkite voleliu, šalia grindjuosčių ir lubų apdailos elementų – šepetėliu“, – pabrėžė „2DI“ salono Vilniuje vadovė.

Kai pridėta tapetų juosta bus lygi, tvirtai prispauskite viršutinę dalį. Naudodami tapetavimo įrankį, išlyginkite paviršių, judėdami nuo vidurio į viršų, po to – nuo vidurio į apačią, galiausiai lyginkite kraštus. Po kiekvieno perbraukimo pašalinkite klijų perteklių nuo tapetavimo įrankio.

Itin populiarūs mėlyni tapetai suteikia ramybės ir saugumo pojūtį, tačiau persistengus su šia spalva, interjere gali atsirasti šaltumo pojūtis. Mėlynos spalvos tapetai dera su šiltais tonais, natūraliomis medžiagomis ir augalais.

Drėgna, švaria kempinėle nuvalykite bet kokius klijų likučius po kiekvienos išklijuotos tapetų juostos.

Tapetai visada suteikia jaukumo pojūtį namams, telieka rasti geriausiai atitinkančius jūsų būsto stilių. V.Vaznelienės atstovaujamą saloną „2DI“ aplankyti galite ir virtualiu būdu, užsukę į el. parduotuvę „2di.lt“. Asortimente rasite daugiau nei 3 000 tapetų („Harlequin“, „Morris&Co“, „BorasTapeter“, „Anthology“, „Cole&Son“, „Masureel“), online konsultacijas ir patarimus renkantis.

5 pasirinktų gaminių pavyzdžiai į namus bus pristatyti nemokamai. Papildomai nekainuos ir užsakymo, kurio vertė sieks bent 40 eurų, pristatymas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.