Publikuota: 2023 m. 15 vasario d. 16:00
Švęskime valstybingumą: tinklaraštininkė S. Petrunina dalinasi Vasario 16-osios namų dekoro idėjomis

Pranešimo spaudai nuotr.

Daug dėmesio namų puošimui skiriama artėjant didžiosioms metų šventėms – Kalėdoms ar Velykoms. Tačiau džiugina ir pastebima tendencija, kad vis daugiau lietuvių įsitraukia į valstybinių švenčių minėjimą – ne tik apsilankymais renginiuose, iškeltomis trispalvėmis, bet ir kūrybišku namų dekoravimu, suteikiant šiems pakilumo ir džiugesio ypatingą prasmę turinčių švenčių metu.

Tai patvirtina tinklaraščio „Ten, kur namai“ autorė Sigita Petrunina, kartu su elektronine maisto ir kasdienių prekių parduotuve „Barbora“ skatinanti švęsti valstybingumą ir pateikianti idėjų, kaip paprastai, bet gražiai papuošti namus.

Gražūs namai – autentiški, bet dekoruojant svarbūs keli patarimai

Tinklaraštininkė S. Petrunina apie namus rašo ir kalba jau dešimtmetį – per šį laiką susiformavo ir požiūris, kokie namai išties yra gražūs: „Estetiškų namų yra daugybė, bet kai kurie jų vienodi. Man gražiausi yra autentiški namai – tokie, kuriuose matyti, kokie žmonės gyvena. Tai, kaip gyveni ir kokius namus kuri, individualu, bet mane džiugina, kai gyvenama erdvė atspindi namiškių asmenybes, istorijas.“

Autentiškumą namuose kuria ir dekoras – mažos, bet svarbios detalės

Autentiškumą namuose kuria ir dekoras – mažos, bet svarbios detalės. Tiesa, S. Petrunina atkreipia dėmesį, kad dekoras – pavaldus tendencijoms, tad svarstant apie namų puošybą, derėtų atkreipti dėmesį į naudingus patarimus.

„Ryškios tendencijos, buvusios itin populiarios prieš 5 ar daugiau metų, šiandien gali ne tik atrodyti keistai, bet ir tapti blogo tono ženklu. Tai nereiškia, kad namų puošti nereikia – aš pati tikrai nesu minimalistė, mėgstu daiktus, tačiau patarčiau rinktis ne tai, kas masiškai „ant bangos“, bet laikui nepavaldaus dizaino daiktus. O tokių tikrai galima rasti ir įprastoje kasdienėje parduotuvėje, ir sendaikčių turguje – gražūs namai nebūtinai yra labai brangūs“, – pasakoja S. Petrunina.

Petrunina

Tinklaraščio „Ten, kur namai“ autorė Sigita Petrunina

Kalbėdama, kaip paprastai ir per daug neišlaidaujant papuošti namus, tinklaraštininkė siūlo remtis metų laikais, didžiosiomis šventėmis, namiškiams svarbiomis datomis.

„Laukdami Kalėdų, namus puošia visi. Artėjant Velykoms didžioji dauguma taip pat pasimerkia šakų, margina kiaušinius. O kaip namus išlaikyti puošnius ištisus metus? Labai paprasta. Siūlau išsirinkti vieną vietą namuose  ir joje kaitalioti kompozicijas, atsižvelgiant ar į metų laikus, ar į namiškių gimtadienius, ar kitas šventes. Tokia vieta gali būti valgomojo stalas, židinio atbraila, komoda. Pati turiu tokią vietą namuose, kur vis keičiu kompozicijas – perdėlioju vazas, pasimerkiu gėlių, pasistatau konkrečias progas atspindinčių atributų. Kas kartą džiugina naujumas“, – sako S. Petrunina.

Valstybingumą švęsti ištisą mėnesį!

Paklausta apie namų puošimą ir kiek dėmesio tam skiriama Lietuvos valstybinių švenčių proga, tinklaraštininkė sako pastebinti džiuginančią tendenciją: „Tikrai matyti, kad svarbioms šventėms – Vasario 16-ajai, Kovo 11-ajai ir kitoms – ruošiamės, jų laukiame ir stengiamės gražiai paminėti. Ir nors kai kurie sako, kaip blogai, kad mūsų valstybinės šventės šaltuoju metų laiku, kai nei pabūsi gamtoje, nei surengsi smagios iškylos, atsakau priešingai. Turime kone ištisą mėnesį nuo Vasario 16-osios iki Kovo 11-osios, kai galime švęsti valstybingumą ir šiuos pilkesnius mėnesius pralinksminti gražiomis trispalvės spalvomis.“

S. Petrunina teigia, kad įprasta Kalėdų laukti ir joms puoštis dar lapkritį, tad kodėl gi namų nedekoravus lietuviškais motyvais artėjančių švenčių proga? „Galime džiaugtis papuoštais namais iki pat Kovo 11-osios, o po to jau laukti ir ruoštis Velykoms. Į namus atnešti šventinės nuotaikos paprasta – siūlau ne tik pasikabinti trispalvę lauke, bet ir pasigaminti paprastų dekoracijų iš juostelių, popieriaus, pasimerkti gėlių. Tokie maži dalykai sukuria labai daug nuotaikos“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Trys dekoracijų idėjos su trispalvės motyvais

„Ten, kur namai“ autorė dalijasi trimis dekoro idėjomis, kurios daug nekainuos, jų gamyba taps puikiu užsiėmimu visai šeimai, o nedaug kainuojančias reikalingas priemones galima rasti ir „Barboroje“ bei gauti tiesiai į namus.

Pranešimo spaudai nuotr.

Greita dekoracija gėlių vazonėliui

Reikės: spalvotų juostelių (gali tikti ir siūlai), 2 medinių iešmelių, vienspalvės virvelės.

Ką daryti? Spalvotas juosteles (ar siūlus) sukarpykite vienodo ilgio gabaliukais ir pririškite prie vienspalvės juostelės. Vienspalvės juostelės galus pririškite prie medinių iešmelių. Iešmelius įsmeikite į vazoną.

Popierinė dekoracija virš stalo

Pranešimo spaudai nuotr.

Reikės: plonos vielutės, floristinės juostelės vielos apvyniojimui (nebūtinai), žvejybinio valo, popieriaus, žirklių.

Ką daryti? Pirmiausia iš vielos susukite apskritimą ir jį apvyniokite baltos spalvos floristine juostele. Naudodami žvejybinį valą, vielos apskritimą pririškite prie šviestuvo. Prie apskritimo pririškite širdelių girliandas, kurias taip pat galima suverti ant žvejybinio valo. Valas vietoje siūlo ar virvelės geresnis pasirinkimas tuo, kad visa dekoracija atrodo tarsi sklendžianti ore.

Širdelėms galite naudoti tiek geltonos, žalios, raudonos spalvos popierių, tiek senos knygos lapai.

Valgoma spalvotų paprikų dekoracija

Pranešimo spaudai nuotr.

Reikės: geltonos, žalios, raudonos spalvos paprikų, kitų norimų dekoro priemonių (ilgų medinių pagaliukų)

Ką daryti: Paprikas supjaustykite riekelėmis ir, jei norisi, pasmeikite jas ant ilgų pagaliukų – juos galite sudėti į indelį tarsi puokštę, tačiau galite padėlioti ir tiesiog ant lėkštės. Tokia spalvota paprikų puokštė puoš šventinių pietų stalą – paprikas galima suvalgyti su humusu ar kaip šviežią garnyrą šalia kitų patiekalų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.