Publikuota: 2023 m. 14 vasario d. 09:00
Interjeras, įsiliejęs į modernų Paupio pastatų kompleksą
interjeras

Lina ADi photography nuotr.

Įgyvendinti šiame Paupio kvartale esančio buto projektą užtruko kelerius metus, tad interjero dizaineriai Julija Mikalauskė ir Andrejus Miakinkovas turėjo marias laiko viską kruopščiai apgalvoti, išjausti kiekvieną apdailos medžiagą, spalvas, baldus, rasti patikimus meistrus bei rangovus. Užsakovų vizija buvo paprasta – skandinaviškas dizaino interjeras, bet su „kažkuo įdomiu“, ko patys nesugalvotų, kas reikalavo išskirtinumą rasti paprastume.

Dizaineriai nusprendė paryškinti ir išlaikyti patalpų aukštį, kuris siekia beveik 3 metrus, tad teko performuoti durų angas ir tinkamai sudėlioti vėdinimo sistemas. Durys iki lubų tapo svarbiu estetiniu elementu: vienos – sienų spalvos, o kitos suderintos su grindimis, vienos – paryškintos, o kitos – paslėptos.

Siekdami namams suteikti išskirtinumo, dizaineriai žaidė su skirtingomis, rečiau aptinkamomis medžiagomis. Šis interjeras buvo kuriamas naudojant molį ir mikrocementą. Pagrindinėje erdvėje norėjosi šviesių sienų, išskirtinių savo reljefu ir tekstūra, tad šiam deriniui išgauti dizaineriai parinko natūralų molio tinką. Pirmuoju apdailinio moliu sluoksniu buvo formuojamas sienos raštas, o jam išdžiūvus naudotas marmuro užpildas, suteikiantis sienoms minkštumo ir lengvumo. Vėliau paviršius buvo alyvuojamas tungamedžių aliejumi, taip jis įgavo gylio, išryškino spalvas, tekstūras, sukietėjo ir tapo malonus liesti bei atsparus drėgmei ar dėmėms.

Spalvai išgauti buvo naudojami keli skirtingi mineraliniai pigmentai, kietmedžių anglis. „Nors prieš sienų apdailos darbus daromi eskiziniai pavyzdžiai, niekuomet nežinau, koks bus galutinis rezultatas dideliame plote, nes visas procesas – rankų darbo“, – atvirauja dizainerė.

interjeras

Lina ADi photography nuotr.

Įvairios medžiagos padėjo ne tik išgauti išskirtines tekstūras, bet ir subtiliai atskirti erdves. „Atvirą virtuvės ir svetainės zoną vizualiai atskyrėme medžiagomis bei spalvomis. Svetainės parketlentės susijungia su mikrocemento grindų danga, besitęsiančia virtuvėje ir koridoriuje“, – sakė Julija Mikalauskė. Įdomiai ir estetiškai atrodo į svetainę pereinantis virtuvės baldas: interjero autoriai priėmė sprendimą pakeisti tiek jo spalvą, tiek funkciją.

Susiję:

Žaismingumo namams suteikia vaikų vonios kambarį puošiantis iš plytelių suklijuotas geometrinių formų piešinys. Jis krenta į akis tik įėjus į kambarį. Dėl savo neutralių, natūralių, švelnių spalvų pasirinktos itališkos Ceramica Bardelli plytelės puikiai įsilieja į bendrą buto koloritą, o paslėptas apšvietimas paryškiną jų raštą ir spalvas.

Pasiteiravus apie apšvietimą, Julija Mikalauskė pabrėžė šviesos srauto tikslingumo svarbą „Dėliodami apšvietimo planą, šviestuvų vietą pritaikome prie konkrečiai išdėstytų daiktų. Virtuvės zonoje svarbus tolygus apšvietimas, tad čia parinkti šviesos šaltiniai, kurie labiau sklaido šviesą. Bendrose zonose puikiai tinka bėginis apšvietimas, leidžiantis šviesos šaltinį perkelti į tikslingą vietą, pagal poreikį mažinti ar didinti šviesos kiekį. Kiekvienoje erdvėje įrengiame paslėptų šviesos taškų ir taip suteikiame galimybę susikurti šiltą, jaukią vakaro atmosferą.“

interjeras

Lina ADi photography nuotr.

Pabaigoje dizainerė atskleidė, jog būsto įrengimo procesas yra ilgas ir įdomus, tad kiekviena erdvė kuria savo istoriją dar neįgavusi galutinio pavidalo. „Dažnai darbą pradedame dar tik kylant sienoms popieriuje, tuomet matome gyvai kylančias formas, renkame medžiagas iš mažų pavyzdžių, kurie po kiek laiko įgauna kitą mastelį. Taip kiekviena erdvė įgyja savo autentiškumą, kuria savo istoriją.“

Interjeras dalyvauja „Metų interjeras / Auksinė paletė ’21“ konkurse.

Projekto autoriai Julija Mikalauskė ir Andrej Miakinkov
Studija MIÁMI design studio
Nuotraukos Lina ADi photography

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.