Publikuota: 2022 m. 8 vasario d. 21:30
2022-ųjų interjero tendencijos – nuo atsigręžimo į gamtą iki funkcionalumo

Pranešimo spaudai nuotr.

Lietuviai savo namų aplinkai skiria vis daugiau dėmesio ir siekia susikurti jaukias, stilingas, jų poreikius atitinkančias erdves. Tai darydami daugelis atsižvelgia ir į tuo metu vyraujančias interjero tendencijas, kurias neretai pritaiko savo skoniui ir poreikiams. Naujiesiems metams prasidėjus apie pagrindines šių metų tendencijas, kurios turėtų neaplenkti ir lietuvių namų, pasakoja interjero specialistai.

Dominuos žemiškos spalvos ir medžiagos

Interjero dizainerės Jūratės Sventickienės teigimu, interjere šiemet įsitvirtins savo faktūra, spalvomis ar sudėtimi gamtai artimos medžiagos. Vis dažniau namų erdvėse dominuos medžio faktūra, akmuo, molis, faktūrinis stiklas, linas, drobė, natūrali oda ir kitos panašios medžiagos.

„Gamtai artimas medžiagas papildys ir rami, žemiška, lengvai pritaikoma spalvų paletė. Vyraus medaus, natūralaus medžio, kavos, alyvuogių, akmens pilkumo atspalviai. Interjeruose galimai matysime vis mažiau ryškių ar kontrastingų spalvų“, – pastebi J. Sventickienė.

Pasak interjero dizainerės, atsigręžti į gamtą skatina ir vis dar nesibaigiantis pandeminis laikotarpis, kai ypač daug laiko praleisdami namuose, išsiilgstame natūralumo, kurį susigrąžinti siekiame bent dalelę gamtos įtraukdami į savo gyvenamąsias erdves. Visgi, norintiems namus papuošti kiek ryškesnėmis ir šiuo metu ypač madingomis detalėmis, J. Sventickienė siūlo atkreipti dėmesį į vieną spalvą.

„Spalvų institutas „Pantone“ 2022-ųjų metų spalva paskelbė violetinės atspalvį „Very Peri“, simbolizuojantį pokyčius, kūrybiškumą, naujas galimybes. Šio melsvai violetinio atspalvio detalės saikingai panaudotos gali tapti puikiu interjero akcentu“, – sako J. Sventickienė.

Daugiau dėmesio kokybei ir tvarumui

Didžiausio baldų salonų tinklo Lietuvoje „Gintaro baldai“ rinkodaros vadovė Kristina Mažulė teigia, kad jau kurį laiką stebima tvarumo tendencija vis labiau atsispindi ir lietuvių namuose. Pasak jos, kurdami savo namų interjerą žmonės yra linkę investuoti į kokybę ir ilgaamžiškumą bei vis rečiau žvalgosi į trumpalaikius sprendimus.

„Nuosavą būstą įsirenginėjantys gyventojai baldus renkasi išties atsakingai ir apgalvotai, jie tikisi, kad baldas tarnaus ilgai, o jo kokybė išliks nepriekaištinga. Dėl šios priežasties klientai vis dažniau žvalgosi į aukščiausios kokybės sprendimus, už kuriuos yra linkę sumokėti daugiau. Ekonominės klasės baldus dažniau renkasi būstą nuomojantys klientai, tačiau ir jie supranta, kad baldų keitimas kas metus ar kelis, nėra naudingas nei gamtai, nei piniginei“ , – kalba K. Mažulė.

Pirmenybę teikia funkcionalumui

J. Sventickienė taip pat siūlo atkreipti dėmesį ir į funkcionalumą balduose, kurio namus kuriantys ar atnaujinti siekiantys žmonės ieško vis dažniau.

„Daug laiko praleisdami namuose supratome, kad funkcionalūs, įvairioms situacijoms lengvai pritaikomi baldai dažnu atveju gali pasitarnauti kur kas labiau nei atliekantys tik estetinę funkciją. Turėdami daugiau laisvo laiko žmonės įvertina savo namuose esančius baldus ir suskumba atnaujinti juos sprendimais, kurie yra net tik patrauklūs, bet ir išties patogūs“ , – sako J. Sventickienė.

Jai antrina K. Mažulė pabrėžianti, kad pastaruoju metu tokių sprendimų paklausa ypatingai išaugo, o į ją reaguoja ir gamintojai. Pavyzdžiui, jau nieko nestebina žurnalinis staliukas, prireikus išsilankstantis į šeimos pietų ar darbo stalą. Rinkdamiesi sofą ar fotelį klientai taip pat nori, kad juos būtų galima naudoti tiek poilsiui, prisėdimui su knyga rankose, tiek miegui.

Pranešimo spaudai nuotr.

„Pandeminiu laikotarpiu stebime ypač išaugusį valgomojo stalo poreikį. Šiam baldui vietos surandama net mažesniuose būstuose, renkamasi funkcionalius, iš žurnalinio staliuko į pietų stalą transformuojamus variantus“, – pasakoja „Gintaro baldų“ rinkodaros vadovė.

Pranešimo spaudai nuotr.

Anot K. Mažulės, iš korpusinių baldų populiariomis išlieka didelės komodos su daug stalčių, kurios gali atstoti ir televizoriaus spintelę. Tuo metu rečiau ieškoma baldų su stiklo lentynomis ar durelėmis.

Ekspertės neabejoja, kad šiemet lietuviai ir toliau investuos į namų interjerą, o savo gyvenamajai aplinkai skirs daug dėmesio. Tam prielaidas sudaro ir išliekantis aukštas nekilnojamojo turto rinkos aktyvumas, gausūs būsto pardavimai, lemiantys didelį interjero įrengimo poreikį. Be to, besitęsianti pandemija gerokai pakeitė žmonių požiūrį į namus ir lėmė pasiryžimą daugiau investuoti į namų erdvių patogumą, jaukumą ir funkcionalumą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.