Publikuota: 2021 m. 4 rugsėjo d. 09:00
Juslės: aplinkos suvokimas per kūną ir atmosferinis dizainas

dizainas

Architektūros kokybės vystymo asociacija kviečia visus į paskutinę nuotolinių paskaitų ciklo „Kaip žmogus suvokia architektūrinę aplinką?“ dalį. Simboliška, kad paskaitų ciklas apie žmogaus aplinkos suvokimą baigiasi kūniškais potyriais ir juslėmis. Tai bus proga klausytojui atsigręžti į save, pareflektuoti kūno atsaką į aplinką ir kaip tai galima pasitelkti kuriant savo aplinką.

Penktoje ciklo dalyje klausytojų lauka dvi paskaitos: paskaitą „M. Merleau-Ponty fenomenologija: įkūnytasis aplinkos suvokimas“ skaitys VDU prof., filosofas Dalius Jonkus. Joje lektorius trumpai aptars Merleau-Ponty filosofiją ir jos vietą fenomenologiniame sąjūdyje. Jis gilinsis į fenomenologinę kūno ir įkūnyto suvokimo sampratą bei pateiks pavyzdžių, kaip taikant fenomenologinį metodą keičiasi erdvės ir aplinkinio pasaulio aprašymas. Anot D. Jonkaus, žvelgiant fenomenologiškai, svarbiausia erdvės charakteristika tampa ne objektyvūs kiekybiniai išmatavimai, bet kokybinės charakteristikos, susijusios su įkūnyta percepcija. Aplinkinio pasaulio reikšmės yra priklausomos nuo suvokėjo kūno ir jo vietos, kuri tampa nuliniu tašku koordinačių sistemoje.

Antroje paskaitoje-seminare „Atmosferinio dizaino gestai“ lektorė – dizainerė, dizaino krypties dr. Justė Pečiulytė siūlys išbandyti atmosferinio erdvių modeliavimo prieigą. Jos tikslas: atmosferinių dizainerio/ės kompetencijų skatinimas ir ugdymas. Ši prieiga paremta teze, jog įkūnytos ir įvietintos interakcijos su skirtingomis tekstilės medžiagomis bei išraiškingi šių interakcijų gestai kuria erdvių atmosferas. Tai ir būdas ieškoti, atrasti ir įvardinti gestus bei jų rolę atmosferiniam įsijautimui projektų koncepcijos eigoje.

Data: 2021 m. rugsėjo 8 d., trečiadienį, 11.00 val. (registracija nuo 10.30 val.).
Vieta: ZOOM konferencinė platforma (pakvietimą gausite el. paštu).
Renginys nemokamas. Registracija būtina (čia). 

Programa:
10.30-11.00 Registracija ZOOM platformoje;
11.00-12.30 „M. Merleau-Ponty fenomenologija: įkūnytasis aplinkos suvokimas“ (lekt. VDU prof., filosofas Dalius Jonkus);
12.30-12.45 kavos pertrauka namuose / darbe / verandoje ar kitur;
12.45-14.15 „Atmosferinio dizaino gestai“ (lekt. dizainerė, dizaino krypties dr. Justė Pečiulytė);

Ciklo paskaitose laukiami visi: tiek architektai profesionalai, tiek kraštovaizdžio ar paveldo specialistai, sociologai, politikai, žmonės, neabejingi savo aplinkai, ateičiai.

Jau galima peržiūrėti ankstesnes paskaitas:
V. Petrušonio „Kokius pranešimus mums siunčia pastatai ir ar mokame juos skaityti?“
Ch. Nold „Emotional Cartography“
G. Characiejienės „Architektūrinė aplinka ir emocinis atsakas“
K. Jašinskaitės „Apie architektūros ir individo erdvinę percepciją“

Organizatorius: Architektūros kokybės vystymo asociacija.
Partneris: žurnalas „Statyba ir architektūra“/ sa.lt.
Ciklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.