Publikuota: 2019 m. 15 liepos d. 11:27
Sostinės senjorai domisi 3D technologijomis: dirbtuvėse pagaminti šviestuvai papuoš jų namus

„LinkMenų fabriko“ nuotr.

Šią savaitę baigiasi du mėnesius trukusios kūrybinės dirbtuvės senjorams. Pasitelkdami 3D modeliavimo ir spausdinimo technologijas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Kūrybiškumo ir inovacijų centre „LinkMenų fabrikas“ sostinės senjorai kūrė šviestuvus, kurie taps išskirtiniu dekoro akcentu ir papuoš jų namų erdves.

„Mums, kaip organizatoriams, buvo nauja patirtis dirbti su vyresnio amžiaus žmonėmis. Anksčiau daugiausia dirbome su moksleiviais ir studentais, bet šių dirbtuvių metu supratome, kad mūsų tikslinė grupė gali būti žymiai platesnė, nes visų amžiaus grupių atstovai domisi technologijomis ir naujovėmis. Senjorai ne tik sužinojo naujų technologinių sprendimų, bet ir mokėsi dizaino pagrindų, susipažino su universiteto veiklomis“, – sakė VGTU „LinkMenų fabriko“ direktoriaus pavaduotoja Lina Pečiūrė.

Organizatorius nustebino senjorų aktyvumas, šiuolaikiškumas ir domėjimasis technologijomis. Per dvi dienas pavyko surinkti dalyvius ir užpildyti visas dirbtuvių grupes. Paklausta apie projekto lūkesčius, L. Pečiūrė teigė, kad tiek dirbtuvių organizatoriai, tiek jų vedėjai labai džiaugiasi šiomis dirbtuvėmis ir nori šią idėją vystyti toliau.

„Ateityje planuojame vykdyti daugiau projektų su senjorais. Šį kartą pasirinkome 3D technologijų ir dizaino dirbtuves, kurių metu buvo kuriami šviestuvai. Tačiau idėjų ir galimybių turime labai daug, o dabar, kai pamatėme, kokie aktyvūs yra senjorai, jas panaudosime drąsiau. Nemažai senjorų susidomėjo VGTU „LinkMenų fabriko“ veiklomis ir planuoja čia apsilankyti dažniau, prisidėti prie kitų mūsų vykdomų veiklų ir projektų“, – pridūrė L. Pečiūrė.

„LinkMenų fabriko“ nuotr.

„LinkMenų fabriko“ nuotr.

„LinkMenų fabriko“ nuotr.

Pavykusiomis dirbtuvėmis džiaugiasi ne tik organizatoriai, bet ir jų dalyviai, vieningai teigiantys, kad tai pirmos tokio pobūdžio dirbtuvės, kuriose teko dalyvauti. „Dabar mūsų amžiaus žmonėms yra įvairių laisvalaikio praleidimo būdų, bet tokių veiklų, kuriose būtų naudojamasi naujomis technologijomis ir kurios įtrauktų žmones į protinį ir pažintinį procesą dar nėra buvę. Šis projektas sujungia meną, šiuolaikinį mokslą ir technologijas. Dirbtuvių metu gavome visas šviestuvui gaminti reikalingas medžiagas, mums tereikėjo sugalvoti šviestuvo dizainą ir pasitelkti fantaziją, koks bus galutinis produktas. Ypač įdomi pasirodė 3D spausdinimo technologija, apie kurią tik buvau girdėjusi. Dirbtuvėse pamatėme, kaip spausdinamos mūsų gaminamiems šviestuvams reikalingos medžiagos – tai tarsi mezgimas iš siūlų. Manau, tai labai gera idėja, kurią reikėtų tęsti, nes veiklių žmonių, besidominčių technologijomis, atsiras visada“, – įsitikinusi dirbtuvėse dalyvavusi Ina Kilikevičienė.

Šiuolaikinės gamybos technologijos leidžia greitai ir nedidelėmis sąnaudomis sukurti individualų ir analogų neturintį gaminį, kurio pagrindas – technologinės žinios ir kūryba. Projekte pasirinkta naudoti pridėtinės gamybos technologija, paremta 3D spausdinimu, kuriant unikalų „Lithophane“ 3D paveikslą-šviestuvą.

Kiekvieno kūrybinių dirbtuvių dalyvio sukurtas šviestuvas yra individualaus dizaino, o kūrybinių dirbtuvių temos apima produkto gamybos procesą nuo idėjos iki galutinio produkto taikant greitojo prototipavimo (angl. rapid prototyping) technologijas.

Senjorų dizaino ir 3D spaudos kūrybinės dirbtuvės vyks iki liepos 19 dienos. Vykdomas projektas finansuojamas Vilniaus miesto savivaldybės lėšomis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.