Publikuota: 2023 m. 16 birželio d. 11:32
5 ekspertų patarimai, kaip įsirengti atostogų namus prie jūros

Pranešimo spaudai nuotr.

Ieškodami sprendinių kokybiškam poilsiui Lietuvoje, vis daugiau šalies gyventojų nusprendžia įsigyti atostogų būstą prie Baltijos jūros. Planuodami jame apsistoti tam, kad pailsėtų ir atitrūktų nuo kasdienių darbų bei rūpesčių, šio būsto dizaino kūrimo ar įrengimo darbų lietuviai patys imasi dar nedrąsiai. Ne vienus atostogų namus sukūrę profesionalai pataria, į ką atkreipti dėmesį renkantis ar įrengiant tokį būstą.

Nuspręsti nuo ko pradėti ir kokiomis gairėmis vadovautis įsirengiant atostogų namus, kuriuose šeimininkai planuoja praleisti dalį savo laiko, gali būti nelengva užduotis. Interjero dizainerė Simona Pažemeckienė visų pirma pataria neskubėti, į procesą pasižiūrėti kūrybiškai, mažiau vadovautis madų tendencijomis ir daugiau laiko skirti savo poreikių ir svajonių įsivardinimui, pajautimui.

„Jeigu nesate tikri, kokia kryptimi judėti, kviečiu pasidaryti jus įkvepiančių nuotraukų, iškarpų, spalvų ir medžiagų koliažą, naudojant tam skirtas platformas  internete ar tiesiog ant popieriaus lapo. Mėgaujantis atostogų namų kūrimu, žvelgiant į tai kaip į kūrybinį procesą ir įtraukiant į jį ir kitus šeimos narius atostogų namų kūrimo laikas tampa lengvas, malonus ir tikras“, – pažymi dizainerė.

Simona Pažemeckienė

Įkvėpimo pasisemkite iš gamtos

Kita vertus, naujai kuriamo būsto stilių bei konkrečius sprendimus padiktuoja ir aplinka, pasakoja S. Pažemeckienė. Atostogauti nuosavame būste prie jūros norintiems lietuviams ji pataria įkvėpimo namų įrengimui ieškoti juos supančioje gamtoje.

„Kurdama interjerus pastebiu tendenciją, kad kuo arčiau natūralios gamtos planuojama įsikurti, tuo mažiau sunkių konstrukcijų ir ryškių spalvų norisi namuose. Viską apsprendžiančiu dizaino aspektu čia tampa būstą supanti gamta – jūra, smėlio kopos, spygliuočių medžiai – ir aplinkoje juntamas lengvumas. Spalvos yra labai individualus pasirinkimas, tačiau siūlyčiau rinktis švelnesnius, raminančius atspalvius, taip pat nepamiršti įmaišyti ir intensyvesnių tonų, kurie padės sukurti darnią visumą, įneš gyvumo“, – sako S. Pažemeckienė.

Nepamirškite saulės ir vėjo poveikio fasadui

Ekstremalesniais orų reiškiniais nepasižyminčioje rytų ar pietų Lietuvoje gyvenantys žmonės, įsigyję atostogų namus pajūryje, gali pamiršti kitą svarbų dalyką – įsivertinti aplinkos poveikį fasadui. Ryški saulė, stipresnis ir druskingas vėjas gali anksčiau laiko paveikti nekokybiškus fasadus, pasakoja „PST projektai“ projekto vadovas Vytenis Zokaitis.

„Dirbdami ne tik Lietuvoje, bet ir Skandinavijoje pastebime, jog ten ypač mėgstamos vietinės natūralios medžiagos, kurias savo sodybų kūrimui naudodavo ir senieji pajūrio žvejai. Tad pajūrio namelio fasadui siūlyčiau naudoti tinkamai paruoštą, kokybišką medieną. Tokį sprendimą parinkome ir mūsų sukurtų privačių namelių projekte Palangoje „Aido takas“, kuriems, esantiems vos 0,5 km nuo jūros, tai ypač aktualu. Medinė fasadų apdaila nereikalauja didelės priežiūros, kas yra ypač svarbu renkantis būstą atostogoms“, – pasakoja ekspertas.

V. Zokaitis priduria, kad dirbtinės medžiagos laikui bėgant sutrūkinėja, yra paveikiamos karščio, saulės ir išblunka, neatrodo estetiškai. Dėl to gražiai senstančios natūralios medžiagos yra ir kur kas praktiškesnis bei mažiau papildomų laiko ir finansinių sąnaudų reikalaujantis pasirinkimas.

Atidžiai suplanuokite patalpų išdėstymą ir praktiškumą

Tam, kad atostogų namai leistų atsipalaidavus mėgautis saulės, pajūrio oro ir jūros teikiamais malonumais, būtina atidžiai suplanuoti namelio erdves taip, kad jos būtų ne tik patogios naudoti, bet išnaudotų ir aplinkos privalumus.

„Rinkdamiesi ir įrengdami būstą atkreipkite dėmesį į jus supančią erdvę: kas matosi pro langą? Kur kyla, o kur leidžiasi saulė? Idealiu atveju rytinė saulė turėtų jus pažadinti miegamajame, o saulėlydžiu galėtumėte mėgautis terasoje ar pagrindinėje namų erdvėje. Tad, jeigu įmanoma, būtent pagal tai pasirinkite, kur bus svetainė, kur – miegamasis ar kitas poilsio kambarys“, – pataria S. Pažemeckienė.

Pranešimo spaudai nuotr.

Jai antrina V. Zokaitis, priduriantis, kad atostogų nameliai patys savaime diktuoja romantiką, tad valgomąjį, pagrindinę gyvenamąją erdvę ir terasą pataria įsirengti namo vakaruose, kur iš šių erdvių atsivertų saulėlydžių vaizdai.

„Esant galimybei, patariu rinktis namus su vitrininiais langais ir stiklines duris į terasą, kuri vasarą bus naudojama kaip gyvenamosios zonos pratęsimas – tokį sprendimą pritaikėme ir mūsų atostogų namelių projekte „Aido takas“, kuriame kiekvienas iš 24 namelių turi savo privačią terasą. Taip pat jie leis įsileisti kiek įmanoma daugiau natūralios šviesos ir peizažo“, – komentuoja ekspertas.

Išsirinkus, kokią funkciją kuriam kambariui suteikti, interjero dizainerė pataria paskirti laiko ir atsakingai įsivertinti namų erdves, atidžiai nusimatyti, kur bus rozetės, baldai, šviestuvai. Pastarųjų, beje, patariama suprojektuoti gana daug ir įvairių – tiek lubinių, tiek sieninių, tiek grindinių ir kitų, tokiu būdu turėsite galimybę reguliuoti apšvietimą priklausomai nuo situacijos: ilsintis naudoti jaukų, dekoratyvų apšvietimą, o dirbant ryškesnį, funkcinį.

Susiję:

Rinkitės natūralias ir ilgaamžes medžiagas

Abu pašnekovai sutinka, kad įsirengiant ramybės ir poilsio oaze tapsiančius atostogų namus taip pat svarbu užtikrinti lengvą jų priežiūrą. Joks atostogaujantis žmogus nenori savo laisvo laiko praleisti kažką šveičiant, valant ar perdažant, todėl būtina rinktis kokybiškas būsto apdailos ir interjero medžiagas.

„Pavyzdžiui, „Aido tako“ atostogų namelių interjere naudojamos akmens masės ir keraminės plytelės, dalyje namelių naudotos natūralaus medžio parketlentės. Parinktų apdailos medžiagų ir spalvinės gamos visuma sukuria kokybišką kurorto gyvenvietę, kuri prisitaiko prie aplinkos ir kuria savitą charakterį“, – tvirtina V. Zokaitis.

S. Pažemeckienė atostogų namų prie jūros įrengimui ir dekoravimui pataria rinktis kuo natūralesnes, artimą gamtinę aplinką primenančias ar atkartojančias medžiagas: medį, natūralų akmenį, liną ar medvilnę – jų spalvos, formos ir tekstūros padės sukurti kokybišką ir atpalaiduojančią atmosferą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.