Publikuota: 2023 m. 17 sausio d. 09:00
Metalu žėruojantis kosminis loftas

Norbert Tukaj nuotr.

Lyg iš fantastinio filmo išniręs loftas, žybčiojantis įvairių spalvų akcentais, alsuojantis rūdijančio metalo šaltumu, sklidinas būgnų ir gitarų  garsų – tai interjero architektės Ainės Bunikytės ir užsakovo – programuotojo ir fizikos mokslų daktaro bendras kūrybos vaisius, pavirtęs tikru kosminiu erdvėlaiviu. Jame tarsi atgimė 1980-ieji. Apie šio unikalaus projekto sukūrimo istoriją ir nestandartinius sprendimus kalbinu dizainerę Ainę Bunikytę.

Kaip gimė kosminio lofto idėja? Kokia jo sukūrimo istorija?

Savaitė iki kliento skambučio pagalvojau, kaip būtų įdomu sukurti neįprastą dažnam lietuviui interjerą: ne šviesių, šiltų spalvų, o juodą, su metalu. Sutapimas ar ne – po kelių dienų gauta užklausa buvo būtent tokia: susisiekęs užsakovas pageidavo, kad interjere dominuotų metalas, plastikas, stiklas, technologijos ir nebūtų natūralių, šiltų medžiagų. Be to, užsakovas turi išskirtinių pomėgių: kuria muziką, groja būgnais ir gitaromis, domisi kovos menais ir virtualiąja realybe, kolekcionuoja ateivių skulptūrėles, kosminės tematikos žaidimus ir filmus. Visa tai ir aštuntojo dešimtmečio filmai apie kosmosą tapo interjero atspirties tašku.

Norbert Tukaj nuotr.

Iš antrame aukšte įkurto miegamojo, kurio pagrindinis akcentas – paverstas dichroinis stiklas, galima stebėti visą veiksmą lofte kaip nuo erdvėlaivio kapitono tiltelio. Iš čia geriausiai matyti keturi grindų [gal žaidimo?] lygiai, taip pat didelė dalis šlifuoto metalo konstruktyvo, kuris, kaip ir erdvėlaivyje, neslepiamas – jis  tampa svarbia vidaus dalimi. Tokio principo laikomasi ir vonioje. Žvilgsnį traukia nedengti vidaus laiptai ir metalizuotame virtuvės paviršiuje atsikartojantis visoje struktūroje naudojamas šlifavimo raštas.

Būste vyrauja neįprastos, nestandartinės spalvos. Kas įkvėpė tokį pasirinkimą?

Interjeras yra beveik achromatinis (nespalvotas), tačiau įvairūs apšvietimo scenarijai, tarsi filmo projekcijos ekrane, keičia ir nuotaiką, ir patalpas. Aplinka iš kasdienės, darbinės akimirksniu, vien davus komandą, gali tapti vakarėlio erdve su visa RGB spalvų palete. Arba kelių mygtukų spustelėjimu gali sukurti kosminio erdvėlaivio jausmą. Netikėtumo filtrą suteikia vaivorykštinis stiklas, atskiriantis miegamąjį nuo kitų erdvių: žiūrint į jį ir pro jį, matomas spalvų kaleidoskopas.

Kokios medžiagos vyrauja šio lofto interjere?

Kliento pageidavimu, lofte nėra tokių šiltų medžiagų kaip medis – čia dominuoja metalas, plastikas, stiklas ir betonas. Visose metalo struktūrose naudojamas šlifavimo raštas, kai kur – perforuotas metalas. Rūdys, prasišviečiančios metale, ypač akcentuojamos laiko tėkmę iliustruojančiose akmens keramikos plytelėse.

Norbert Tukaj nuotr.

Kokios detalės yra pagrindiniai interjero akcentai?

Šiame projekte daug vertų paminėti akcentų ir įdomių detalių. Tai ir pirmojo dirbtinio Žemės palydovo inspiruotas, specialiai šiam projektui sukurtas ir pagamintas šviestuvas, ir paverstas dichroinis, spalvas keičiantis stiklas, ir atviras laiptų masyvas, regimas iš vonios kambario pusės, ir 1980-iesiems, kuomet ir statytas pastatas, antrinantys apdailos sprendimai: plytelės su šviesos juostomis bei veidrodžių inkliuzais.

Susiję:

Kokių sunkumų kilo kuriant šiuos namus? Kokia kūrybinio proceso dalis Jums buvo įdomiausia?

Sunkumų kilo ne kuriant, o įgyvendinant idėjas. Dėl pagreitį įgavusio rūdijimo buvo sunku užfiksuoti ką tik apdirbtą metalą. Dar vienas iššūkis – į viršutinį pastato aukštą užnešti 2 metrų skersmens šviestuvą, nes jis netilpo į liftą. Šviestuvo antenos vis lindo tarp turėklų statramsčių. Šviestuvą nešėme penkiese. Kosminė tematika, kliento pomėgiai, specialios medžiagos, netradicinė erdvė – nuo pat pradžių vien tai įkvepia. Kurdama interjerą, tarsi pasineriu į kosminio filmo scenarijaus rašymą. Vienas įdomiausių procesų – šviestuvo kūrimas, kurio gamyba buvo kūrybinio proceso dalis.

Kokie didžiausi šios erdvės privalumai?

Nors lofte tik vienas langas, dėl vykusio suplanavimo dienos šviesa patenka į beveik visas erdves. Miegamasis įrėmintas stiklu, ir tai izoliuoja jį nuo triukšmo, bet kartu čia visai nesumažėja dienos šviesos. Tai įdomi, netradicinė, dinamiška lofto erdvė, kur daug vietos ir darbui, ir vakarėliams, ir treniruotėms, ir poilsiui. Aukštos 5 metrų lubos lofte gyvenančiai porai leidžia jaustis laisvai ne tik būnant pirmame aukšte ar antresolėje, bet ir atliekant akrobatinius triukus ore tarp dviejų aukštų.

Interjeras dalyvauja „Metų interjeras / Auksinė paletė ’21“ konkurse.

Interjero autorė Ainė Bunikytė
Nuotraukos Norbert Tukaj
Tekstą parengė Agnieška Jankevič

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.