Publikuota: 2023 m. 10 sausio d. 09:32
Nestandartinis interjeras gyvenamuosiuose konteineriuose ant marių kranto

Simono Linkevičiaus nuotr.

Tris konteinerius, sujungtus į vieną statinį, stovintį ant Elektrėnų marių kranto, interjero architektė Ainė Bunikytė pavertė vandens sportininkų rojumi. Ši kūrėja – inovatyvių ir nestandartinių projektų autorė, tad užsakovai į ją kreipėsi, norėdami namelį pritaikyti jų gyvenimo būdui, paversti jį išskirtiniu ir ryškiu. Išraiškingos, žaismingos spalvos koreliuoja su supančia gamta. Apie idėją, jos įkūnijimą, nestandartinius sprendimus plačiau pašnekėjome su pačia autore.

Kaip gimė interjero spalviniai deriniai?

Šiame namelyje, kuris kurtas kaip vandens sporto postas, intuityviai norėjosi vaiskių, paplūdimį primenančių spalvų. Akcentinei mėlynai antrina natūralaus medžio, ochros spalvos, jas styguoja juodos spalvos detalės, ir visa tai išryškėja baltame bei pilkame fone.

Koks šios erdvės funkcionalumas?

Poilsinis vandens sporto namelis neskirtas nuolat gyventi, tačiau turi visus patogumus komfortiškai praleisti savaitgalį arba ilgesnį laiko tarpą. Trijų sujungtų konteinerių erdvėje yra virtuvė su baro stalu, sofa-lova, vonios kambarys, spinta, televizorius, sandėliukas sporto įrangai.

Kaip dizainą paveikė namelio vieta ir aplinka?

Kuriant interjerą, norėjosi organiškai pereiti iš lauko į vidų. Dizainas neįpareigojantis ir neužgožiantis pro langą atsiveriančio vaizdo, veikiau jį papildantis. Nedidelėje erdvėje lengvumo jausmą kuria paprastos ir nemasyvios formos, pakeltos nuo žemės virtuvės spintelės, šviesios spalvos. Medinės žaliuzės ir šešėlių žaismas, išnaudojant pietinę langų kryptį saulėtą dieną, mėlynai beicuota fanera ir mozaikinio betono (terazzo) rašto plokštumos susijungia į nuotaikingą visumą. Kartu su interjeru projektuojama ir organiškai į aplinką įsipaišanti terasa. Pro langą matyti apačioje tyvuliuojančios Elektrėnų marios, tikros palmės, gultai, „Acapulco“ kėdės, sūkurinė vonia – visa tai kuria atpalaiduojančią atostogų nuotaiką.

Simono Linkevičiaus nuotr.

Ką norėjosi akcentuoti, kuriant šį projektą? 

Užsakovai, dėl vandens sporto galvas pametusi pora, savo interjere pageidavo netradicinių, žaismingų sprendimų. Stengiausi akcentuoti energiją, aktyvų gyvenimo būdą. Interjeras, projektuotas kartu su terasa, kviečia judėti ir eiti į lauką. Svarbus pralaidumas – ryšys tarp išorės ir vidaus.

Ar namelį suprojektavote pati, ar tai atskiras darbas?

Tai – atskiras projektas: trys standartiniai konteineriniai sujungti į vieną namelį. Pati namukų specifika padarė įtaką vidaus įrengimui: nerekomenduojama kabinti lentynų, todėl virtuvės lentynas tvirtinome prie stalviršio, grindų danga turi būti vinilinė – reikėjo išsirinkti dizainą šios medžiagos rėmuose. Mums pageidaujant, vystytojas keitė kai kuriuos elektros įvadus viduje ir lauke.

Kuo šis projektas yra ypatingas Jums pačiai?

Tiek statinio tipas, tiek privataus interjero formatas, tiek vieta yra neįprasti – šie dalykai man įdomūs kaip kūrėjai. Projektas dar įdomesnis dėl klientų pageidavimo kažko kitokio, naujo, atvirumo siūlant drąsesnius sprendimus. Pasiūliau įrengti mėlynos faneros virtuvę, ir ši idėja buvo priimta su džiaugsmu.

Simono Linkevičiaus nuotr.

Kokias medžiagas naudojote?

Naudojome mėlynai tonuotą beržo fanerą (natūralią spalvą palikome tik briaunose), mozaikinio betono rašto kompaktinį laminatą, juodai dažytą metalą konstruktyvui ir detalėms, rinkomės natūralaus medžio žaliuzes ir šviestuvą. Fanera – medžiaga, tinkanti neįpareigojančiai aplinkai, koks ir yra interjeras, bet čia ji dar ir suskamba kitaip nei įprastai. Terasai naudojamos pilkos, nuo saulės lengvai blunkančios lentos, o vazonai suformuoti iš Corten plieno – abi medžiagos laikui bėgant gražiai keičiasi dėl atmosferos poveikio.

Kas Jums buvo svarbiausia įgyvendinant šį projektą?

Norėjau, kad mano klientas, atvažiavęs į atokią vietą, jaustųsi gerai ir patogiai šiuolaikiškoje erdvėje, ir aplinka jam leistų įgyvendinti tai, ką jis labiausiai mėgsta, – užsiimti vandens sportu, o po jo ilsėtis.

Interjeras dalyvauja „Metų interjeras / Auksinė paletė ’21“ konkurse.

Interjero autorė Ainė Bunikytė
Nuotraukos Simono Linkevičiaus
Tekstą parengė Agnieška Jankevič

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.