Publikuota: 2022 m. 30 gruodžio d. 09:03
Žaismingi namai, įkvėpti skandinaviškojo stiliaus

Leono Garbačausko nuotr.

Sukurti jaukius, praktiškus namus išlaikant pageidaujamą stilių, nėra viena lengviausių užduočių. Dažniausiai norime gyventi stilingoje, estetiškoje ir švarioje aplinkoje. Ne išimtis ir šių namų šeimininkai, kurie kreipėsi į interjero dizainerę Guodą Mariją Zmejauskienę, norėdami turėti būstą, kuris alsuotų skandinaviško stiliaus dvelksmu.

Šiame pokalbyje su dizainere kalbėjomės būtent apie tokių namų koncepto kūrimą, įdomius, gan kiek neįprastus mūsų akiai matomus dekoro elementus bei patį kūrybinį procesą.

 Guoda, kokiais interjero elementais norėjote perteikti skandinavišką stilių?

Šio namo interjerą galima būtų apibūdinti kaip modernų, funkcionalų, turintį skandinaviško stiliaus elementų. Skandinavišką pojūtį interjerui suteikiau per pasirinktus sprendimus bei medžiagiškumą. Kaip žinome, daugeliui skandinaviškas stilius asocijuojasi su šviesiomis, neutraliomis spalvomis ir erdvę sušildančiu medžiu. Taip pat šis stilius neatsiejamas nuo praktiškumo, funkcionalumo, bendros erdvės švaros ir neutralumo. Interjere vyraujantys baldai yra lakoniškų formų ir projektuoti tikslingai pagal funkciją. Pasirinktos medžiagos ir formos atsikartoja kiekvienoje namų patalpoje, taip išlieka interjero tęstinumas. Taip pat pasirinktos neįpareigojančios medžiagų faktūros, todėl interjere galima kaita, įtraukus vieną ar kitą naują akcentą. Nors medžiagos ir formos atsikartoja, tačiau kiekviena erdvė išsiskiria savo nuotaika ir tai suteikia namams žaismingumo.

skandinaviško

Leono Garbačausko nuotr.

Kodėl pasirinkote gan neįprastą sprendimą – lubų ir grindų apdailai naudoti tą pačią medžiagą?

Pagrindinė šio namo ašis –svetainės ir virtuvės erdvė. Kadangi luboms suteiktas toks pat medžiagiškumas kaip ir grindims, tik įžengus į namą ši erdvė tampa aiškiai matoma koridoriaus gale. Toks sprendimas sušildo visumą, svetainės ir virtuvės zona tarsi kviečia joje būti. Tai vieta, kurioje susitinka ir daugiausia laiko kartu praleidžia visa šeima, todėl tai yra svarbu.

Kokios medžiagos ir tekstūros dominuoja skandinaviško stiliaus interjere, ką jos jam, jūsų manymu, suteikia?

Interjere karaliauja šviesios spalvos, joms svorio suteikia žaismingi akcentai. Nepaisant to, viena iš namo sienų nudažyta tamsiai mėlyna spalva, kuri prasideda svetainės ir virtuvės zonoje, o baigiasi šeimininkų drabužinėje. Tamsesnio ir šaltesnio tono siena tampa atsvara šviesiems atspalviams ir erdvę šildančioms medžiagoms. Taip pat ši spalva suteikia interjerui kitoniškumo: svetainėje juntamas gylis, o miegamajam ir drabužinei tamsesnis tonas suteikia jaukumo.

skandinaviško

Leono Garbačausko nuotr.

Žvelgiant į interjero nuotraukas, galima pastebėti, kad pagrindinės faktūros yra trys: medžio reljefas, netolygus akmens paviršiaus motyvas ir lygūs paviršiai. Jos harmoningai dera visame skandinaviško stiliaus interjere. Akmens paviršiaus motyvas, kurį galima išvysti balduose ir sienų nelygumuose, tampa atsvara jaukiam medžiui. O lygūs paviršiai balansuoja tarp šių dviejų faktūrų ir suteikia visumai švaros.

Kaip kūrėte vonios kambarių stilistiką, ar derinote medžiagas?

Name yra du vonios kambariai: šeimininkų ir vaikų (pastarasis taip pat ir svečių). Vonios kambarių stilistika buvo kurta atsižvelgiant į tai, kurioje namo vietoje jie yra. Namo dalis, esanti už svetainės ir virtuvės ribų, tarsi pasidalija į dvi erdves: šeimininkų poilsio oazę ir vaikų bei darbo kambario zoną.

skandinaviško

Leono Garbačausko nuotr.

Šeimininkų namo dalį sudaro trys erdvės: miegamasis, drabužinė ir vonios kambarys, kurios interjero sprendiniais perteikiamos kaip viena visuma. Miegamajame pasirinkta kiliminė danga, kuri iš skirtingų perspektyvų matoma kaip kintančios pilkos spalvos (nuo antracito iki blyškiai pilkšvos). Derinant vonios kambario grindis, atitinkamai buvo parinktos kintančio pilko tono akmens tekstūros plytelės, kurios neutraliai pereina iš kiliminės dangos.  Šeimininkų miegamajame, drabužinėje ir voniose atsikartoja spalvos ir medžiagos, taip pat vyrauja vertikalių motyvas. Miegamajame regimi sieninių tašelių linijinis fragmentas atsikartoja ant stiklinių vonios kambario durų.

Susiję:

Vaikų ir svečių vonios kambaryje pasirinktos spalvos ir plytelių deriniai interjerui suteikia netikėtumo pojūtį. Spalviniai tonai ir medžiagų deriniai, kaip ir visame name, išlaikomi panašiu principu, tačiau jų pateikimas kiek drąsesnis. Vonios kambario grindinės plytelės juodos ir baltos. Šis spalvų derinys nėra svetimas interjere, tačiau jo pateikimas kiek kitoks. Margas grindų raštas tampa kambario akcentu, taip pat – vizualiai išplečia erdvę. Visumai jaukumo suteikia medinė praustuvo spintelė. Tiek vaikų ir svečių, tiek šeimininkų vonios kambaryje pasirinktos netolygaus paviršiaus plytelės, kurios tarsi atkartoja namo koridoriuje dominuojančią nelygią sienų faktūrą.

skandinaviško

Leono Garbačausko nuotr.

Ir galiausiai, ar turėjote kokių specialių klientų pageidavimų?

Klientų noras buvo sukurti jaukų, funkcionalų, skandinaviško dvelksmo turintį interjerą, kuriame gera būti.

Interjero autorė Guoda Marija Zmejauskienė
Nuotraukos Leono Garbačausko
Tekstą parengė Gytautė Ivanauskaitė

Daugiau interjero galerijų apžiūrėti galite skiltyje Dizainas Lietuvoje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.