Publikuota: 2022 m. 1 lapkričio d. 09:00
Gyvybingas šeimos buto interjeras
interjeras

Vaidoto Darulio nuotr.

Interjero autorė: Gintautė Kisieliūtė
Nuotraukos: Vaidotas Darulis
Tekstas: Gintautė Kisieliūtė

Jaukioje kaimynystėje esantis dviejų aukštų buto buvo projektuojamas siekiant jį paversti estetiškais ir, ne ką mažiau svarbu, patogiais, funkcionaliais namais, skirtais didelei šeimai. Dauguma pasiūlymų buvo priimta atsižvelgiant į praktiškumą ir gyventojų įpročius. Racionaliai įvertinus kebliausias namų vietas, kuriose dažniausiai atsiranda netvarka, buvo rasti sprendimai, padėsiantys to išvengti. Kitaip tariant, šeimos nariams, ypač vaikams, buvo sudarytos sąlygos patogiai naudotis tam tikrais baldais ar zonomis, kad kuo daugiau paviršių išliktų švarūs, o daiktai slėptųsi už durelių.

Nedidelė prieškambario patalpa palikta atskira, nes joje išsirikiavusios batų poros tvarkos jausmo nesuteikia. Per visą sieną įrengta drabužinė veidrodinėmis, armonikos tipo durimis. Elektros skydeliai uždengti ažūrine sienele su kabliukais, ant kurių vaikai gali patogiai pasikabinti dažniausiai nešiojamas striukes ar šalikus.

Svetainė su valgomuoju ir iš dalies atskirta virtuve – pagrindinė laisvalaikio erdvė. Jai ir buvo skirtas didžiausias dėmesys. Norėta interjerui suteikti spalvų, ryškių akcentų, gyvybės, taip pat elegantiškumo bei jaukumo. Didžiulė ir labai patogi melsva kampinė sofa su pufu leidžia gyventojams drybsoti ir jaukiai visiems kartu žiūrėti filmus, o žurnaliniai staliukai yra tikslingai nedideli, kad netaptų daiktų pasidėjimo vieta ar valgymo zona. Storesnis užuolaidų audinys pasirinktas taip, kad saulės spinduliai nešviestų į televizoriaus ekraną, o ir šiltas kakavinis atspalvis suteikia interjerui minkštumo.

Pagrindinis erdvės akcentas – ryškūs tapetai su palmių lapais. Puikiai derantys sodriai žali atspalviai žaidžia su mėlynu sofos veliūru ir suteikia būstui gaivališkos gyvybės. Visuose namuose itin svarbi ąžuolinė apdaila. Tai – kokybės, jaukumo ir natūralumo simbolis. Būtent dėl šios priežasties laiptų apdailai bei turėklams pasirinkti ąžuoliniai tašeliai, suteikiantys svetainei dar ir įdomios ritmikos. Po laiptais suprojektuota didžiulė spinta su ištraukiamais stalčiais, kurioje telpa nemažai buities daiktų, – norėta turėti uždaromą vietą dulkių siurbliams ir šluotoms, nes kitaip šie namuose neranda vietos ir glaudžiasi už durų ar pakampėse. Virtuvės ir svetainės erdves jungia daili pilkšva knygų lentyna su dekoratyviais ąžuoliniais intarpais.

Virtuvės interjeras

Valgomojo interjeras bei virtuvės zona įspūdinga ir originali, nes joje atsiveria antrasis aukštas. Viršuje, palei balkoną, ant sienos taip pat pritvirtinti ąžuoliniai tašeliai, atkartojantys laiptų turėklus, – taip išvengta pernelyg tuščio sienos ploto.

interjeras

Vaidoto Darulio nuotr.

Virtuvė – švari ir balta, su itin funkcionaliais stalčiais ir lentynomis – įrengtos net didelio gabarito skardų laikymo vietos. Siena išklota dailiomis baltojo marmuro plytelėmis, o stalviršis dėl praktiškų sumetimų pasirinktas tamsus, kaip ir buitinė technika. Gartraukio vamzdžiui uždengti pritaikytos tokios pat ažūrinės grotelės kaip ir elektros skydeliams koridoriuje.

Valgomojo zonoje stovi ovalus išskleidžiamas baltojo marmuro stalas su ąžuoliniu intarpu. Šalia jo – elegantiškos, mėlynu veliūru trauktos kėdės ąžuolinėmis kojelėmis bei minkštasuolis, mat prie šio stalo ne tik valgoma, bet ir žaidžiami stalo žaidimai. Langus dengia plačios medinės žaliuzės. Jos sukuria privatumo pojūtį ir puikiai apsaugo nuo saulės, be to, atrodo itin dailiai. Tiek svetainės, tiek virtuvės erdvėse vienu pagrindinių interjero akcentų tapo įspūdingi šviestuvai. Žalvariniai elementai suteikia ryškiaspalviam būstui subtilios prabangos, o originalios formos užpildo aukštos erdvės kompozicijas, papildo  interjerą „skaniu“ akcentu.

Vonios interjeras

Vonios kambario grindims, voniai ir tualeto bakeliui dengti buvo pasirinkta vandeniui atspari tamsinta mediena, o sienos puoštos didelio formato baltojo marmuro akmens masės plytelėmis. Akcentinė siena išklijuota skirtingo dydžio, nedidelį reljefą turinčiomis tos pačios kolekcijos plytelėmis. Abipus veidrodžio, prie lubų, pritvirtinti puikaus dizaino šviestuvai. Šioje patalpoje vyrauja chromas, labai derantis prie šalto atspalvio melsvos spintelės su praustuvu.

interjeras

Vaidoto Darulio nuotr.

Pirmame aukšte įrengti vaikų kambariai leidžia tėvams mėgautis privatumu antrajame aukšte. Ten yra atskiras vonios kambarys bei darbo zona. Miegamojo sieną pagyvina šviesūs tapetai su palmių lapais, o jaukų apšvietimą suteikia minkšti, plunksnomis dekoruoti pilkšvi šviestuvai. Vyraujanti ąžuolo apdaila ir balta spalva leido sukurti ramybę skleidžiantį, estetišką, švarų poilsio kambarį. Šlaitinėse lubose sumontuotos durys, už jų – drabužių lentynos, tačiau taip pat išsaugota galimybė patekti į gilesnę erdvės dalį, kurioje galima laikyti retai naudojamus daiktus, kaip antai lagaminus ar sezoninę sporto įrangą. Antrame aukšte, šalia laiptų, įrengtos dvi darbo vietos, pro virš jų sumontuotus stoglangius srūva dienos šviesa. Kampe, po šlaitinėmis lubomis, vėlgi įtaisyta pertvara su durimis, už kurių slepiasi ankšta erdvė – joje galima laikyti rečiau naudojamus daiktus ar nesezoninius drabužius – visą plotą bute stengtasi sumaniai panaudoti, kad bendrose erdvėse paviršiai neapaugtų daiktais.

interjeras

Vaidoto Darulio nuotr.

Dviaukščio buto interjeras kurtas atsižvelgiant į šeimos narių charakterius, gyvenimo būdą ir estetinį skonį, tačiau pats grožis atsiskleidė suradus autentiškus, būtent šiems gyventojams tinkančius ir patinkančius dizaino sprendimus, derančius su praktiškumu ir funkcionalumu.

Daugiau nuotraukų:

Interjeras dalyvauja konkurse „Metų interjeras / Auksinė paletė’20“

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.