Publikuota: 2022 m. 28 vasario d. 15:16
Skardinė naujojo „Amberton Green SPA Druskininkai“ apdaila – ne tik gamtiška estetika, bet ir nepastebima funkcija
amberton viešbutis

„Amberton Green SPA Druskininkai“ viešbutis. Fot. Norbert Tukaj.

Pirmasis Šiaurės Europoje miego SPA „Amberton Green SPA Druskininkai“ pastatytas pagal aukščiausius tvarumo kriterijus – būdamas tamsios samanų spalvos bei natūralaus medžio apdailos, jis darniai įsilieja į miesto-kurorto aplinką, šildymui ir vėsinimui naudojama žemės gelmių energija, pastatas yra A+ energinės naudingumo klasės.

Iš pirmo žvilgsnio cinko skardos apdaila, naudota šiam pastatui, gali neatrodyti sudėtinga, tačiau SPA architektas Edgaras Neniškis ir studija „Arches“ suprojektavo konstrukciją, tarsi pjūviais perskiriančią skersinius nuožulnius stogus, kurie taip pat buvo dengti skarda. Marijanas Borkovskij, ilgametę skardinių fasadų įrengimų patirtį turinčios įmonės „Lukarna“ vadovas, sako, jog šios vietos sušvelnina pastato monotoniją.

Ankstyvas bendradarbiavimas su architektais atsipirko sklandžiais statybos darbais

Įmonė „Lukarna“ seniai bendrauja su „Amberton Green SPA Druskininkai“ projektavusiais „Arches“ architektais. Šie architektai išsiskiria drąsiais sprendimais, vėliau skinančiais architektūrinius apdovanojimus (šįkart pastatas pelnė „Lietuvos metų gaminio 2021“ aukso medalį).

Pasak pašnekovo, labai svarbu, kad architektai dar projektavimo etape savo viziją išdėstytų rangovams – tuomet netenka įvairių techninių iššūkių spręsti statybų aikštelėje, sutaupoma laiko ir įtampų, sprendžiant netikėtus iššūkius.

„Su šiais architektais gera dirbti. Studija į mus kreipėsi iš anksto: taip jau pradinėse stadijose, įgyvendinant architektų viziją, galėjome ieškoti techninių sprendimų. Iš pradžių fasadui planavome įvairių – netgi labai sudėtingų – skardos raštų. Tačiau galiausiai likome prie paprastesnio, ramesnio varianto. Visada ieškome praktiškiausio, finansiškai racionaliausio sprendimo“, – pasakoja įmonės „Lukarna“ vadovas.

Dizainas ir funkcija – stogų forma užtikrina, kad cinkas neišlinks užplūdus karščiams

Pastato apdailai pasirinkta vokiečių gamintojo „Rheinzink schiefergrau“ skarda. Ilgametę patirtį dirbant su skardos fasadais turinčios „Lukarna“ specialistai perspėjo architektus: patartina, jog fasado lakštai neviršytų 3 metrų ilgio.

amberton viešbutis

„Amberton Green SPA Druskininkai“ viešbutis. Fot. Norbert Tukaj.

Taip bendro kūrybinio proceso metu gimė skersai „užlinkstančių“ stogų idėja.

„Tie skersiniai stogai sukuria šiltesnį įspūdį, pastatas tampa ne toks oficialus, gamtiškesnis, o kartu jie iš dalies neutralizuoja temperatūros svyravimus, nes metalas, veikiant temperatūros skirtumams, keičia savo gabaritus. Todėl pasiūliau kloti ne ištisinius metalo lakštus, o juostas, kurios būtų ne ilgesnės, kaip 3 metrai. Priešingu atveju, metalas, veikiamas kaitros, pradeda banguotis“, – sako „Lukarna“ vadovas ir dar kartą pabrėžia, jog itin naudinga pradėti bendradarbiauti dar objekto projektavimo metu.

amberton viešbutis

„Amberton Green SPA Druskininkai“ viešbutis. Fot. Norbert Tukaj.

Tačiau pagal architektų idėją sukurta nestandartinė stogo forma vis tiek įmonei kėlė iššūkių. Vienas iš jų buvo fasado linkiai. Pastatui jie suteikia jaukumo įspūdį, tačiau kėlė galvosūkių – kaip tinkamai įrengti fasadą siauriausiuose kampuose?

„Lukarna“ meistrai siauriausias fasado dalis sumontavo iš anksto ir vėliau jas tiesiog pritvirtino. Ši įmonė savo įrengtiems fasadams suteikia dešimt metų garantiją. Įmonė yra dengusi nemažai visuomenei žinomų ir matomų objektų stogų, tokių kaip Martyno Mažvydo bibliotekos ar Valdovų rūmų stogai.

„Amberton Green SPA Druskininkai“ šiuo metu varžosi dėl geriausio metų pastato titulo („Building of the Year 2022“) tarptautinėje architektūros ir urbanistikos naujienų svetainėje archdaily.com – čia galite už lietuvių architektų bei rangovų sėkmingą objektą atiduoti savo balsą.

amberton viešbutis

„Amberton Green SPA Druskininkai“ viešbutis. Fot. Norbert Tukaj.

amberton viešbutis

„Amberton Green SPA Druskininkai“ viešbutis. Fot. Norbert Tukaj.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.