Publikuota: 2021 m. 20 liepos d. 08:30
Gamtos motyvų įkvėpti namai Klaipėdoje

Norberto Tukaj nuotr.

Klaipėdoje įsikūrusioje architektūros ir interjero projektavimo studijoje „Intersea“ dirba tik patyrę, itin išlavinto meninio skonio specialistai. Kiekvienas studijos įgyvendinamas projektas Lietuvoje ar užsienyje tampa išskirtiniu architektūros ir dizaino duetu. Vienas naujausių užbaigtų projektų – 250 m² namas, įsikūręs gamtos apsuptyje, Klaipėdoje. Apie kūrybinį procesą, detalių preciziškumo svarbą bei įkvėpimo šaltinį savo mintimis pokalbio metu pasidalijo viena iš projekto autorių – architektė Monika Skrodenė.

Kodėl pasirinkote susidėlioti visą interjero vizualizaciją prieš projektuodami namą ir jo erdves?

Esame perfekcionistai, tad mums ypač svarbu, kad kiekvienas interjero elementas darniai susilietų su erdve ir architektūra. Visi langai ir durys siekia lubas, todėl turėjome iš anksto žinoti, koks bus apšvietimas, rekuperacija ir kiti inžineriniai sprendiniai, kurioje tiksliai vietoje bus nuleistos lubos. Užsakius langus ir paslėptas durų staktas, niekas negalėjo keistis. Kalbant apie kiekvieną kambarį atskirai, buvo itin tiksliai apgalvota funkcija, baldų išdėstymas ir tik tada buvo brėžiamos namo sienos. Kiekvienas kambarys yra optimalaus dydžio ir idealiai atitinka funkciją.

Norbert Tukaj nuotr.

Kaip kūrėte pastato architektūrą? Gal norėjote kai kurias erdves labiau išplėsti ar išskirti? Kaip dėliojote natūralios šviesos srautus?

Kurdami pastato architektūrą, labiausiai gilinomės į klientų poreikius. Šeimos vertybės – vieningumas ir lygiavertiškumas. Namo šeimininkai – itin artimi ir daug laiko praleidžiantys bendrojoje erdvėje, tad nuo jos visų šeimos narių kambariai atsišakoja vienodu atstumu. Svetainė ir virtuvė – vieta, kur užsakovai leidžia daugiausia laiko, todėl jai skyrėme ypatingą dėmesį. Penkių metrų aukščio svetainė su milžiniškais langais sukuria didingą nuotaiką. Visi stambūs elementai – virtuvės siena, židinys, stumdomosios darbo kambario durys – įmontuoti į laikančiąsias sienas. Kiti baldai – virtuvės sala, sofa ar pietų stalas – dideli, tačiau neužgožia erdvės. Vientisoje erdvėje lengvai sklando energija, čia paprasta bendrauti ir visiems būti drauge. Pastato struktūra išdėstyta taip, kad į svetainę pakliūtų ankstyvos rytinės, pietų ir vakarinės saulės spinduliai. Galima sakyti, jog saulė gyvena šiuose namuose.

Kokias medžiagas naudojote? 

Natūralaus marmuro akmuo parinktas židiniui ir salos apdailai: jo margumas patraukia dėmesį, bet nevargina. Grindys išklotos plačiomis parketlentėmis, tarsi nuplautomis jūros vandens, tad jų paviršius itin jaukus vaikštant basomis. Ypač kruopščiai buvo renkamos baldinės medžiagos, nes norėta, kad būtų ir gražu, ir jauku, ir praktiška. Labai plačiai naudotos dirbtinio akmens Laminam plokštės – jos labai praktiškos ir modernios, leidžiančios sukurti nestandartinius sprendimus.

Norbert Tukaj nuotr.

Kokių spalvų gama vyrauja būste, ką norėjote jomis perteikti? Kokius dekoro elementus naudojote? 

 Nors name daug spalvų, jos visos suvaldytos ir harmoningai viena kitą papildo. Pagrindiniai tonai rusvai pilki, šiek tiek margi, kad būtų praktiška ir patogu gyventi. Tamsi durų fanera suteikia šiek tiek dinamikos. Dangaus mėlynumo pietų kėdės kviečia ilgam prisėsti, nustoti skubėti, pasimėgauti pietumis, o gal tiesiog bendravimu. Šermukšnių spalvos foteliai tarsi uogos žaidžia interjere.  Visur vyrauja harmonija: stambios formos puikiai kontrastuoja su ažūrinėmis durimis. Nors pastato erdvės labai aiškių ir tvarkingų formų, jas suminkština baldų ir šviestuvų detalės.

 Ar maišėte interjero stilius, ar pasirinkote vieną, dominuojantį visuose kambariuose? Ar supanti gamta turėjo įtakos kuriant interjero vizualizaciją? 

Šeima labai vieninga ir harmoninga, todėl ir visas interjeras ramus ir vientisas. Gamta turėjo itin didelę reikšmę, kuriant interjero vizualizaciją. Kiekviename interjero elemente galima įžvelgti gamtos motyvų: medžiagose, spalvose, tekstūrose.

Norbert Tukaj nuotr.

Ar didelį dėmesį skyrėte dirbtiniam apšvietimui? Kodėl sumąstėte įrengti būtent tokias apšvietimo instaliacijas, šviestuvus? 

 Apšvietimas atlieka itin svarbų vaidmenį. Jis turi atitikti visas gyventojų nuotaikas: būti ryškus, kai namuose norisi aktyvumo, blausus, kai reikia ramybės, ir, žinoma, kombinuotas pagal zonas, kad vienoje erdvėje visi jaustųsi patogiai. Jaukus sklandantis pietų stalo šviestuvas parinktas neatsitiktinai, šeimai apskritimas – tarsi vienybės, amžinumo simbolis. Pagrindiniai šviesos šaltiniai svetainėje ir kituose kambariuose taip pat apskritimo formos. Jie ne tik suteikia dinamikos bei žaismės, bet ir sustiprina harmoningą energiją.

  Ar pasitelkėte išmaniąsias technologijas? 

Išmaniosios technologijos – mūsų kasdienybė. Apšvietimo, šildymo, rekuperacijos ir kitos sistemos gali būti valdomos nuotoliniu būdu. Išmaniosios technologijos leidžia dar labiau individualizuoti kiekvieno asmens poreikius ir itin pagerina gyvenimo kokybę. Namuose norisi tiesiog ilsėtis ir mėgautis, o ne papildomai žingsniuoti link jungtukų, kad pakeistum apšvietimo nuotaiką namuose. Milžiniškų langų užuolaidas užtraukti rankomis būtų tikras iššūkis, o mygtuko paspaudimu tai taip paprasta.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.