Publikuota: 2020 m. 24 liepos d. 09:00
Kauno gatvėse – naujas meno kūrinys

Pranešimo spaudai nuotr.

Kaunas garsėja gatvės menu – čia ir vienas didžiausių grafičių šalyje, ir beveik 40 kitų įspūdingu menu nuspalvintų sienų. Šiandien Kauno gatves papildė dar vienas meno kūrinys – visai netoli „Senelio išminčiaus“ ypatingu kūriniu „Laisvė“ papuoštas LP EXPRESS siuntų terminalas. Piešinys ypatingas tiek savo vizualine puse, tiek nešama žinute, o jo autorius – profesionalus tatuiruočių meistras, žinomas kaip Vytautas Vy.

Vytautas Vy yra vienas iš 4 Lietuvos pašto organizuoto konkurso „Nepriklausomi“ laimėtojų. Konkurso metu nepriklausomoje Lietuvoje gimę menininkai buvo kviečiami kurti Lietuvos Nepriklausomybės 30-mečio tema. Vytauto piešinys buvo vienas iš darbų, sulaukusių daugiausiai visuomenės palaikymo. Autorius neslepia, kad laimėjimas jam pačiam buvo gana netikėtas – nebūtų net pagalvojęs, kad jo piešinys, kurie paprastai nugula ant žmogaus odos, puoš vieną iš didžiausių šalies miestų.

Nedaug kas žino, kad pirmus „menininko“ žingsnius Vytautas žengė paišydamas ant sienų. Gatvės menu jis susižavėjo 14 metų ir nuo to laiko nenustojo piešti, dalyvavo daugybėje grafiti  konkursų, ne viename užėmė prizines vietas. Nors jau ne vienus metus Vytautas tatuiruotėmis puošia žmones, kartais grįžta prie seno pomėgio piešti ant sienos. Pasak jo, piešinio kūrimas ant terminalo nelabai skiriasi nuo eskizo kūrimo piešti ant sienos. Didžiausias skirtumas tai, kad šį kartą ant savotiškos sienos jis perkėlė stilių, kuriuo daro tatuiruotes.

Menininką dalyvauti konkurse paskatino ir pati konkurso tema – laisvė, Lietuvos nepriklausomybė. Laisvės pojūtį ir jos svarbą nuo mažų dienų Vytautui įkvėpė senelis – Lietuvos nepriklausomybės signataras. „Pats meno kūrimas yra laisvės aktas, nes leidžia mums jaustis taip laisvai. Žinoma, būna jaučiu spaudimą priversti meną ką nors pasakyti ir panaudoti juo perduoti žinutę ar jausmą, bet kaip pasakyti, taip ir kurti, kiekvienas turi laisvą pasirinkimą ir neribotą laisvę“, – sako Vytautas. Pasitelkęs sau gerai pažįstamą techniką, savo darbe jis stengiasi perteikti dialogo pojūtį tarp rankomis kuriamos laivės ir aiškios ateities vizijos matymo. Kūrinio žinutė paprasta – laisvę, o kartu su ja ir šalies ateitį, kiekvienas galime kurti savo rankomis, svarbiausia, turėti aiškią viziją.

Žinant kūrinio idėją, turbūt nesunku suprasti, kodėl šis kūrinys puošia LP EXPRESS siuntų terminalą būtent Kaune. „Šiame mieste tiek daug laisvės simbolių – ir tai ne tik laisvės statula ar alėja. Tai yra jausmas, istorija. Kiek daug pasako pats gatvės menas, kurio šiame mieste išskirtinai daug – tai tapo visuotinai pripažįstama miesto vertybe. Neabejojame, būtent šis konkurso kūrinys geriausiai tinka Kaunui, jis puikiai papildys ir papuoš miesto peizažą. Organizuodami konkursą norėjome padovanoti dovaną Lietuvai, šiandien jos labai svarbi dalis atiteko Kaunui“, – sako Lietuvos pašto korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė.

Menu papuoštas LP EXPRESS siuntų terminalas stovi šalia Kauno pilies esančiame PC „Iki“, iš Neries pusės, adresu Jonavos g. 3. Pirmieji terminalo klientai gali būti nustebinti simbolinėmis dovanėlėmis, o norintys šio meno turėti su savimi ar kam padovanoti, kviečiami užeiti į tame pačiame pastate esantį Lietuvos pašto skyrių – ten galima rasti atvirutes su terminalo piešiniu. Atvirutės yra nemokamos, tačiau jų kiekis ribotas.

Per šią vasarą menu papuošti jau trys terminalai: be šio, Vilniuje didelio visuomenės susidomėjimo sulaukė šaltibarščių vandenynas, Šiaulius papuošė kūrinys „Lietuviška dvasia“. Visai netrukus bus papuoštas dar vienas – jau paskutinis terminalas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.