Publikuota: 2024 m. 6 kovo d. 09:00
Kilimų valymas namuose ir kaip tinkamai prižiūrėti kilimą?
kilimu valymas

pexels.com nuotr.

Kilimai yra puikus ir greitas būdas atnaujinti savo namus, nesvarbu ar tai būtų svetainė, vaikų kambarys, prieškambaris netgi terasa ar balkonas. Tačiau, tik tinkamai prižiūrimas kilimas tarnaus ilgai. Kilimų valymas ir priežiūra namuose gali būti nesudėtinga, tad pateikiame 10 patarimų, kaip prižiūrėti kilimus, kilimėlius bei kiliminius takus, kad šie tarnautų ilgiau ir atrodytų kaip nauji.

1.Svarbiausias kilimų valymas namuose yra tiesiog dulkių išsiurbimas. Kilimus reikia bent kartą į savaitę, o geriau ir du, gerai išsiurbti. Pirmiausiai pagal plauko kryptį, po to prieš plauką, kad pašalintumėte gilesnius nešvarumus, o galiausiai vėl sulyginti paplaukiui.

2.Švaros zonos kilimėliai puikus sprendimas prie įėjimo į patalpas. Keiskite ar plaukite juos iškart, kai susitepa. Taip sumažinsite galimybę purvui patekti ant kitų kilimų.

Ekohali.com nuotr.

3.Netieskite kilimo ant ką tik išplautų grindų. Palaukite, kol jos išdžius. Drėgmė – kilimų priešas. Jei kas nors išsiliejo ant jūsų kilimo, imtis veiksmų reikia labai greitai!

4.Dauguma šviežių, neįsisenėjusių dėmių iš vilnonio kilimo galima išvalyti vandeniu. Vilnonių kilimų nevalykite priemonėmis, kuriose yra aktyviojo deguonies. Itin svarbu nenaudoti stipresnės koncentracijos tirpalų nei rekomenduojama!

5.Jei kilimas išpurvintas skysčiu – pirmiausia valykite švariu audiniu, rankšluosčiu ar popierine šviesia servetėle, pradedant iš kraštų į dėmės vidurį. Jokiu būdu negalima stipriai spausti ar trinti. Dauguma tokių dėmių kaip alaus, kavos, arbatos ar šokolado galima išvalyti tirpalu, kuris paruošiamas iš 1 šaukšto švelnaus ploviklio ir 0,5 l šalto vandens. Ant išvalytos vietos negalima lipti tol, kol ji visiškai neišdžiūvo.

7. Visus kilimus nors sykį per metus ar pusantrų derėtų nunešti į cheminę valyklą. Jeigu tai gaminys ant kurio nurodytą, kad jį galima skalbti, skalbimo metu niekada negalima naudoti stiprių cheminių valiklių (baliklio ir kt.), kurių sudėtyje yra natrio hidroksido (šarminio), o skalbimo vandens temperatūra neturi viršyti 30 laipsnių.

6. Kad kilimas dėvėtųsi tolygiai, kasmet ar kas pusę metų kilimą apsukite 180 laipsniu kampu. Taip pat svarbu keisti kavos stalelio, fotelio ar kitų baldų esančių ant kilimo išsidėstymą, kad jų kojelės nepaliktų žymių ant kilimo.

kilimu valymas

iStockphoto.com nuotr.

8. Viskozinio pluošto kilimams būdingas paviršinis „pūkavimasis“. Tai yra natūralus procesas, nes jie pagaminti iš siūlo, sudaryto iš mikropluošto, todėl valymo proceso metu dalis laisvo pluošto pasišalina. Norint sutrumpinti „pūkavimosi“ laiką rekomenduojama kuo dažniau kilimą valyti buitiniu dulkių siurbliu.

9. Kilimo spalvų ryškumas priklauso nuo šviesos srauto krypties. Braukdami ranka per kilimą pajusite, kad iš vienos pusės jo pūkas švelnus, iš kitos – šiurkštus. Šiurkščiąja puse ir pasukite kilimą prieš saulę. Šviesa, krintanti į jo pūką, intensyvina spalvas.

10. Apsaugokite kilimą nuo blukimo, kurį sukelia tiesioginiai saulės spinduliai: langus uždenkite užuolaidomis ar širmomis.

Jei visgi kilimai neišsivalo ar laikui bėgant prarado savo žavesį – įsigykite naują, juk nėra amžinų daiktų. Cheminis kilimų valymas yra gana brangus, o įsisenėjusių dėmių kartais tiesiog neįmanoma pašalinti, tad naujo kilimo įsigijimas gali kainuoti panašiai kaip sudėtingas valymas. Kilimas neabejotinai suteiks Jūsų namams jaukumo ir gali tapti jų akcentu.

Kilimai ir kilimėliai iš plataus 2DI asortimento čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.