Publikuota: 2023 m. 4 spalio d. 09:00
Kilimas – minkštas ir jaukus interjero akcentas
kilimas

EkoHali nuotr.

Tinkamai parinktas kilimas gali suteikti jaukumo šaltam interjerui, išryškinti ir sujungti interjero spalvas, vizualiai pakeisti erdvę, patalpą suskirstyti į zonas. Tai vienas svarbiausių interjero aksesuarų. Kaip nepasiklysti kilimų gausybėje ir rasti idealiausiai tinkantį, pataria Namų idėjų centre esančio salono „2DI“ kilimų ekspertė Oksana Volujevič.

Kokybė ir tekstūra

„Kilimas dažniausiai yra ilgalaikis pirkinys. Jį norisi keisti tik nusidėvėjus, o kokybiški kilimai tarnauja ilgai. Todėl renkantis kilimą pirmiausia reikia įvertinti kilimo kokybę“, – atkreipia dėmesį specialistė. Mašininis ar rankų darbo rištinis, kokia pluošto sudėtis, koks kilimo tankumas ir plauko aukštis – visi šie parametrai turi būti nuodugniai išstudijuoti. Nuo to priklausys kilimo priežiūra ir ilgaamžiškumas. Gerai prižiūrimas kilimas ilgai tarnaus, išlaikys tekstūrą ir spalvas.

Tekstūra – kilimo savybė, kuriai paprastai skiriame per mažai dėmesio. Ir be reikalo. Kilimo tekstūra interjerui gali suteikti papildomą, subtilų sluoksnį. Maišant ir sluoksniuojant skirtingas tekstūras pagyvinamas bendras kambario vaizdas. Kilimo tekstūra padeda sukurti ir patrauklius kontrastus, pavyzdžiui, minimalistinio dizaino sofa puikiai derės su puriu, puošniu kilimu.

Kilimo tekstūrą labai svarbu ne tik įvertinti vizualiai, bet ir išbandyti: ar malonu juo eiti, ar jauku pėdai? Nereikėtų varžytis tai išbandant, žinoma, be batų. Net ir nebūnant ekspertu, pėda puikiai pasufleruoja, ar kilimas jaukus, malonus.

EkoHali nuotr.

Spalvos ir raštai

Spalviškai patrauklus, įdomaus rašto kilimas – pagrindinis kambario akcentas, namų puošmena. Kilimo spalva gali iš esmės pakeisti visą kambario vaizdą. Šviesios spalvos kilimas vizualiai praplės kambario erdvę, o tamsus kilimas suteiks jaukumo. Neutralios spalvos kilimas tiks tuo atveju, kai norime išryškinti baldus, arba toje, kur gausu kitų interjero detalių. Raštais margintas kilimas – ne tik santūraus interjero puošmena, bet ir puiki maskuotė intensyvaus judėjimo zonose, nes ant jo mažiau matomos dėmės.

Vis labiau populiarėja kilimai su gamtos motyvais, pasak ekspertės, panašu, kad ši tendencija įsitvirtins ilgam, nes, palyginti su kitomis interjero detalėmis ar baldais, kilimams būdingas pastovumas.

„Kalbant apie vienspalvius kilimus, daugiausia susidomėjimo sulaukia melsvi bei sodrios baklažano spalvos. Skandinaviško stiliaus mėgėjai renkasi juodos ir baltos spalvų, o ieškantieji santūraus interjero akcento – klasikinio stiliaus kilimus“, – sako ekspertė.

EkoHali nuotr.

Baldų ir kilimo proporcijos

Koks kilimo dydis tinkamiausias, nulemia bendras patalpos plotas ir baldai – turi būti išlaikytos tinkamos proporcijos tarp to, kokia kilimo dalis bus po baldu, o kokia išlindusi.

Jei erdvė yra labai didelė, puikiai atrodys keli mažesni kilimai, kuriuos galite sluoksniuoti arba išdėstyti skirtingose kambario vietose.

Svetainėje pagrindinis baldas yra sofa, to dėl ir kilimo dydį reikėtų derinti prie jos. Pagrindinė taisyklė – sėdint ant sofos, fotelio ar aplink kavos staliuką ko jos turi būti ant kilimo. Todėl svetainėje nerekomenduojama rinktis mažo kilimėlio, kuris būtų tiesiamas tik po kavos staliuku – tai bus nepatogu, jis slankios, be to, svetainės erdvėje neliks vientisumo.

Ant valgomojo kambario kilimo turėtų tilpti stalas su visomis kėdėmis, bei likti šiek tiek vietos joms patogiai atitraukti. Patogiausias būtų lygaus audimo ar trumpo plauko kilimas – bus lengva stumdyti kėdes, o maisto likučiai neįsivels gilyn į audinį.

Miegamajame būtų praktiškiausia rinktis tokį kilimą, kuris už dengtų bent poros žingsnių plotą aplink visą lovą, kad išlipus būtų galima minkštai ir šiltai padėti koją. Naktinis staliukas gali stovėti ir ant grindų.

Jei erdvė yra labai didelė, puikiai atrodys keli mažesni kilimai, kuriuos galite sluoksniuoti arba išdėstyti skirtingose kambario vietose. Renkantis kilimą galima atsižvelgti į jo formą, pavyzdžiui: kvadratiniam kambariui tiks ovalus arba kvadratinis kilimas, stačiakampio formos kambariui tiks kvadratinis kilimas.

Platų kilimų asortimentą geriausiomis kainomis rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.