Publikuota: 2022 m. 10 gruodžio d. 09:00
5 knygos, kurios išmokys vaikus geriau suprasti ir pamilti meną

Ar tikite, kad vaikai gali su dideliu noru skaityti ne tik grožinę, bet ir edukacinę literatūrą? Viskas priklauso nuo to, kaip ji pateikta. „Modernaus meno centras“ (dabar – MO muziejus) rūpinasi, kad knygos vaikams tiek informatyvios, tiek ir kalbėtų vaikų kalba. Pristatome penkias šios leidyklos knygas, išradingai supažindinančias vaikus su meno pasauliu ir jo atstovais.

5.„Ką mena širdis“, 2012 (Bjørn Sortland)


Knyga Ką mena širdis skirta vaikams nuo 8 metų ir paaugliams. Tai nelengvas, bet gyvenimiškas temas gvildenantis, bet drauge – nuo pirmos iki paskutinės minutės skaitytojo dėmesį prikaustantis pasakojimas, kaip mergaitės Leonardos susitikimas su garsiąja Meksikos dailininke Frida Kalo, kuri šioje knygoje tampa personažu, padeda jai išgyventi sunkias netekties akimirkas. Čia susipina tikri ir išgalvoti siužetai: įvairialypis Fridos gyvenimas, dramatiška meilė tapytojui Diegui Riverai, nuolatinis mirties šešėlis, kūryba, pelniusi jai pasaulinę šlovę, ir greta – išgalvota mažos mergaitės Leonardos istorija.

Bjørnas Sortlandas – norvegų rašytojas, žurnalistas, kritikas, rašantis didelės sėkmės sulaukiančius meno detektyvus vaikams. Išleido MMC (dabar MO muziejus), 2012, iš norvegų k. vertė Alma Ločerytė-Dale, iliustravo Hilda Kramer.

Įsigyti knygą galite čia.

4. „13 modernių dailininkų, kuriuos dera žinoti“, 2014 (Brad Finger)

Knygelė pristato svarbiausius modernius dailininkus bei jų kūrinius, kurie praplėtė meno sąvoką ir į daiktus bei žmones pažvelgė naujai. Šie menininkai savo darbams naudojo neįprastas technikas, medžiagas, o kai kurie net išrado naujas meno rūšis. Gausiai iliustruota knygelė, papildyta menininkų biografijomis, žodynėliu bei laiko juosta, yra puikus įvadas į moderniojo meno istoriją kiekvienam smalsiam skaitytojui.

Įsigyti knygą galite čia.

3. „Ežeras pilnas žvaigždžių“, 2021 (Karen Vanhercke)

Ši nauja MO knyga paremta MO edukacijose taikomu vizualinio mąstymo strategijos metodu, kurio esmė – užduodant lyg ir paprastus klausimus apie meną, leistis į atsiveriančius pokalbius. Nes vizualus menas – puikus atspirties taškas prabilti apie emocijas, išgyvenimus, išgirsti tai, kas rūpi, aktualu, skaudu, džiugu vaikams. Knygoje panaudoti kūriniai, kurie kabėjo didelio populiarumo sulaukusioje parodoje, skirtoje vaikams tuo pačiu pavadinimu– „Ežeras pilnas žvaigždžių“.

Teksto autorė Karen Vanhercke, o iliustracijas piešė Aistė Papartytė.

Įsigyti knygą galite čia.

2. „13 menininkių, kurias dera žinoti“, 2015 (Bettina Schümann)

KnygasKnyga atskleidžia trylikos didžių menininkių gyvenimus. Tarp jų – Hana Hoch, Liubova Popova, Frida Kalo, Luiza Buržua ir kt. Skaitytojai sužinos, kada ir kur jos gyveno, apie ką svajojo, kaip įsitvirtino meno pasaulyje. Daug dėmesio, be abejo, skiriama ir autorių kūrybai, žymiausiems darbams. Galbūt, pastarosios moterys ir jų ambicingi gyvenimai taps įkvėpimu mergaitėms? Šis įtraukiantis leidinys taip pat papildytas laiko juosta, žodynėliu, svarbiomis meno sąvokomis bei klausimais, skirtais geriau įsisavinti naują informaciją. Knyga parašyta vaikams nuo aštuonerių metų, tačiau iš jos nemažai sužinos ir jų tėveliai.

Įsigyti knygą galite čia.

1. „Kultūringa pelė Stasė“, 2016 (Monika Krikštopaitytė)

Knygas

Kultūringa pelė Stasė – smalsus ir vaikams ypač patrauklus personažas, supažindinantis mažuosius skaitytojus su moderniu ir šiuolaikiniu menu Lietuvoje bei likusiame pasaulyje. Tiesa, tai – ne mokomasis leidinys, o tikrų tikriausias pasakojimas pelytės, per klaidą atsidūrusios… paveiksle. Knygoje verda nuotykiai, susitinka šmaikštūs ir spalvingi personažai, kurie bando įminti „didžiąją paslaptį“… Tėveliai taip pat galės pasitikrinti savo žinias, mat knygelėje gausu aliuzijų į kadaise gyvenusius užsienio bei mūsų šalies menininkus, jų darbus. Ne visus taip lengva atpažinti? Užpildyti spragas bus kur kas paprasčiau, tyrinėjant istorijos pabaigoje pateiktą kūrinių sąrašą. Vienu ar kitu būdu, kultūringa pelė Stasė parodys, kad menas – ne kas kita, kaip įdomus nuotykis, mokėjimas pažvelgti į pasaulį kitu kampu – kūrybiškai.

Įsigyti knygą galite čia.

Visas vaikams skirtas knygas apžiūrėti ir įsigyti galite 2DI e. parduotuvėje ir prekybos vietose. Apžiūrėkite asortimenta čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.