Publikuota: 2022 m. 19 lapkričio d. 09:00
Blizgančiame popieriuje – daugiau nei kalėdinis formalumas: tuzinas kalėdinių dovanų brangiausiems idėjų

Veikiausiai sutiksite, pastarieji metai – visomis prasmėmis kitokie. Brangesnis negu bet kada tapo žmogiškasis ryšys, todėl vienas iš būdų prasmingai užbaigti metus – rūpestį ir dėmesį brangiausiems parodyti prasmingomis kalėdinėmis dovanomis.

Laikas – ne geriausias sąjungininkas šventinėje karštinėje, žinant tai, kad šįkart didžiųjų prekybos centrų čekiai, kuponai pramogoms, į kurias taip ir neišsiruošiame, atsitiktiniai dušo želė ir šampūnų rinkiniai, kasmet po eglute randami tų pačių kvepalų buteliukai – nebe panacėja.

Dovanos

123RF.com nuotr./Dovana

Kad kalėdinės dovanos artimiesiems, draugams ar mažiesiems netaptų formalumu, 15min kartu su dizaino ir interjero prekių salonu „2DI“ skaitytojams sugeneravo sąrašą su idėjomis, kurios šiuo ieškojimų laikotarpiu gali užvesti ant tinkamo kelio prasmingos dovanos paieškose. Pandemijai pakoregavus planus, saugant savo sveikatą bei taupant brangų laiką jūsų patogumui visas dovanas apžiūrėti ir įsigyti galite neiškėlę kojos iš namų. Užsukite į e. parduotuvę „2di.lt“, kurioje visuomet laukia dovanų idėjos „Namams ir draugams“!

1. Meno kūrinys: kai teptukas pirštuose sukuria stebuklus

Editos Suchockytės ofortas „Bitė“

Vienas iš dovanos pasirinkimų šioms Šv. Kalėdoms – „iš mados“ neišeinantis autorinis meno kūrinys. Tegu namų sienas papuošia žinomų Lietuvos ir užsienio dailininkų darbai, su savimi atsinešantys išliekamąją vertę, kuriantys namų istoriją ir suteikiantys dar malonesnę šventinę atmosferą. Tapybos, pastelinis darbas ar grafika? Akvarele, vandeniniais dažais tapytas paveikslas pasižymės spalvų skaidrumu ir jų sluoksniais, meistriškai besiklojančiais tarpusavyje. Taip, kaip urbanistiniuose ukrainiečio Sergiy Lysyy peizažuose.

Pastelės kreidelėmis ar milteliais, tepant teptuku, peiliu ar pirštu sukurtas pastelės darbas bus švelnių, netgi blankesnių atspalvių ir labai subtilių tonų. Pažvelkite „2di.lt“ virtualioje galerijoje į įspūdingus Filomenos Linčiūtės-Vaitiekūnienės kūrinių tonus, kurie nostalgiškai nukelia į lietuvišką romantikos kupiną pajūrį.

Ofortas – speciali grafikos technika, kuomet ant šlifuotos vario ar cinko plokštelės, padengtos rūgščiai atspariu laku, piešiama plieno adata, o vėliau paviršius ėsdinamas azoto rūgštimi. Šią techniką meistriškai įvaldžiusi grafikė Edita Suchockytė, o grakščios jos darbų linijos puikiai įsilieja įvairių stilių interjeruose – puiki dovanos idėja.

2. Autorinės keramikos dovanos ir rankų darbo skulptūros

Dovanos

Rankų darbo keramika

Karantino metu kaip niekada anksčiau akis badyti ėmė spragos namų interjere. Nenumaldomai artėjant šventėms, norisi, kad namuose būtų dar daugiau jaukumo, o bendras šventinis interjeras suskambėtų darniai. Žvakių vaškui išsilydžius, liko tušti palangių, komodų ir darbo stalų paviršiai. Juos idealiai užpildys rankų darbo jaukūs ryškiaspalviai vazonai ar autorinė keraminė dangiško grožio vaza. Pastaroji neleis užsimiršti ir ragins naujuosius šeimininkus dažniau pasirūpinti žydinčiomis gėlėmis.

Toks objektas ne tik tarnaus kaip nauja dekoro detalė, bet ir stebėtinai pagyvins kambario interjerą, suteiks jam šilumos ir autentiškumo. Norisi daugiau intymumo? Rinkitės Eglės Einikytės rankų darbo skulptūrą, kurioje amžiams subtiliai sustingo žmogaus siluetas, arba nustebinkite artimuosius elegancija ir rafinuotumu dvelkiančia vienetine dekoratyvine dėžute puošta aukso liustrais.

Ieškote malonių smulkmenų, dar labiau sustiprinančių šventinę dvasią jūsų ar artimųjų namuose? Rinkitės rankų darbo angelą, dekoratyvinę lėkštę, žvakidę ar laimę nešantį drambliuką. Nudažykite namus kalėdinėmis spalvomis: eglės šakelę padabinkite išskirtinėmis puošmenomis – rankų darbo figūrėlėmis. O galbūt viena jų papuoš ir senai matyto draugo namų eglutę?

3. Puodelis: šildo delnus – šildo sielą

Dovanos

Beatričės Kelerienės keraminiai arbatos puodeliai be rankenėlės

Jeigu vis tik dėl skulptūrų nesijaučiate užtikrintai, drąsiai rinkitės unikalų, vienetinį puodelį. Toks pasirinkimas nenuvils – pastarąjį pusmetį iš naujo atrandame mažus malonumus kasdieniuose dalykuose, pavyzdžiui, rytinės kavos ritualą su mielu rankų darbo puodeliu rankoje. Meniškas puodelis, kuriuo nuolat norisi šildyti delnus – pirkinys, kurį patys dažnai nustumiame į paskutines pirkinių sąrašo eilutes. Tad toks radinys spalvotame šiugždančiame popieriuje pradžiugins ir nuolat primins apie jį dovanojusį žmogų, net būnant toli vienas nuo kito.

Išskirtinis pasirinkimas dovanai – tūkstantmečius egzistuojančioje rytietiško tipo krosnyje – anagamoje – degti darbai. Šių paviršius išskirtinis: įgauna įvairius atspalvius bei faktūras, netradicinius blizgesio variantus, kurie įmanomi tik kūrinį deginant ištisas savaites. Apžiūrėkite Beatričės Kelerienės keraminius arbatinukus ir arbatos puodelius be rankenėlių.

4. Geriausia draugė – jos didenybė knyga

Dovanos

Kristinos Sabaliauskaitės knyga „Petro imperatorės“

Sau neretai pagailime ne tik naujo puodelio, bet ir knygos. O juk skaitymą iš naujo atradome vis daugiau laiko ne visai savu pasirinkimu leisdami namuose. Jaukiems žiemos vakarams knygą sau ar dovanai galite išsirinkti virtualioje „2di.lt“ knygų lentynoje.

Čia leidinių mėgėjams paruoštos rinktinės (nuo Goethe autobiografijos „Iš mano gyvenimo. Poezija ir tiesa“ iki Kristinos Sabaliauskaitės „Petro imperatorės“ bei Yoko Ogawa „Begalinės lygties“) ar istorinės knygos (Tomo Venclovos „Lietuvos istorija visiems“).

Išskirtinė dovana ne tik artimiesiems, bet ir verslo partneriams – Nobelio literatūros premija įvertinti Winston S. Churchillio memuarai „Antrasis pasaulinis karas“. Neapsiriksite meno mylėtojams dovanodami Vilniaus grafikos meno centro ar kitų leidyklų siūlomus meno albumus, supažindinančius su ryškiausiu Lietuvos ir pasaulio menininkų kūrybiniu palikimu. Šios knygos praplečia dailės istorijos žinias bei skatina atrasti gilesnius kultūros klodus.

Sostinės gyventojams ar jos svečiams puikia dovana taps leidiniai apie Vilnių, pavyzdžiui, Dariaus Pocevičiaus „Istoriniai Vilniaus reliktai“. Šis miestas slepia itin turtingą istoriją, apie kurią pastabiausiems Vilniaus lankytojams byloja net ir smulkiausios detalės.

5. Fotografija – laiką stabdantis postūmis atradimams

Kęstučio Stoškaus fotografija, „Šv. Jonų bažnyčios varpinė“, 2002

Kai kuriems iš mūsų daugiau jausmų kelia ne teptukais ir dažais kurti, kad ir patys dailiausi peizažai, bet foto objektyvuose pastebėtos ir užfiksuotos akimirkos. Fotografijoje magijos ne ką mažiau: kaip drobėje nutapytas natiurmortas, taip ir kadras – ne mažiau unikalus. Tam tikroje vietoje, tam tikru metų ir paros laiku, alsuojantis ypatingu jausmu, kurio antrą kartą nepakartosi. Nuo juodai baltų Arūno Baltėno ar Kestučio Stoškaus akimi užfiksuotų didingiausių pasaulio miestų architektūros šedevrų – iki Rimanto Dichavičiaus milžiniško dėmesio dar Sovietų Sąjungoje sulaukusių aktų, atskleidžiančių stebuklingą žmogaus kūno grožį: visa tai ir daugiau aptiksite įrėmintose fotografijose, kurios taps puikia dovana, puošiančia jūsų ar jūsų artimųjų namų sienas.

Šiai meno sričiai prijaučiantiems artimi ir fotografijų albumai. Vienas vertingiausių – „Jan Bulhak. Vilnius“ ar „Stanisław Filibert Fleury. 1858-1915. Fotografijos“ bylojantys, kaip vienu ar kitu laikmečiu atrodė Lietuvos miestai ir jų žmonės. Pasaulinio pripažinimo sulaukusio fotografo Sebastiao Salgado albumai taip pat nepaliks abejingų. Kas gi žino – galbūt tokia dovana netgi taps postūmiu išlaisvinti iki šiol sielos gelmėse slypėjusią aistrą fotografuoti?

6. Tekstilė – dovanos vakarų jaukumui

Dovanos

Visais laikais praktiška dovana – tekstilė namams

Bėgiojate akimis papunkčiui, skaitote, bet jaučiatės nesutikę tinkamos dovanos? „2di.lt“ e. parduotuvėje rasite idėjų ir praktiškiesiems žmonėms ir savo namams. Gyvename laikais, kai kiekvienas namų kampas baigia įgristi, todėl naujų spalvų įneš paprasti, bet ne prasti dalykai: kokybiškas, nuotaikingas patalynės komplektas ar šiltas pledas įsisiausti nykiais žiemos vakarais.

Šventiniu laikotarpiu laukiantiems svečių neprošal atsinaujinti vonios tekstilę. Juk kokybiškas išskirtinio dizaino rankšluostis gali tapti ir puikia dovana netikėtai užsukusiam svečiui.

Nepamirškite dovanomis pradžiuginti nuosavų namų: susidarykite savo dovanų sąrašą, atnaujinkite dekoratyvines pagalvėles ant svetainės sofos ar netgi patieskite minkštą žaismingą kilimą greta jos. Visi šie dalykai priimtini – svarbiausia rinktis kokybę vietoje kiekybės.

7. Dovanos pabiručių pramogai ir lavinimui

Dovanos

„Doodle“ spalvinama tekstilė vaikams

Išlikime atviri: mūsų mažieji prie televizorių ir išmaniųjų įrenginių ekranų leidžia daugiau laiko, negu turėtų, ir yra lepinami saldumynais dažniau, nei to pageidautų pieniniai dantukai. Atžalas skatinkime laiką leisti turiningai, vienos geriausių dovanų – knygos vaikams, kurios atliks ir pramoginę, ir lavinimo, ir meno pažinimo funkcijas. Tam puikiai tiks „Modernaus meno centro“ leidiniai. Vis garsiau kalbame apie kūrybingumo ugdymo ir saviraiškos svarbą. Ją puikiai išlaisvins ir aukštos kokybės vaikiška „Doodle“ spalvinama tekstilė – pagalvėlių užvalkalai, krepšiai ar staltiesės – išsiplaunantys, todėl nepabostantys gaminiai.

Norintiems mažuosius nudžiuginti unikalia širdžiai miela lietuviška dovana siūlome susipažinti su Vilniaus galerijos dėlionių ir puodelių rinkiniais – „Nykštukas“.  Žaismingi puodeliai ir dėlionės, dekoruoti skaitmeniniu būdu atkurtais Algirdo Steponavičiaus ir Birutės Žilytės sieninės tapybos fragmentais iš vaikų kavinės „Nykštukas“ „2di.lt“ e. parduotuvėje rasite šių dailininkų iliustruotą Aldonos Liobytės pasaką, kuri į vaikystės prisiminimus nukels ir tėvus.

Kadangi Kalėdų Senelio rogės per šias Šv. Kalėdas valstybių sienų kirsti negalės, dovanomis rūpinsimės savomis jėgomis. Tai padaryti padės ir el. parduotuvė „2di.lt“, siūlanti gausų dovanų „draugams ir namams“ asortimentą, kurį apžiūrėti galite nekeldami kojos iš namų. Jeigu prekes atsiimti norėsite ne per kurjerį, bet patys, dizaino ir interjero prekių salonuose „2DI“ Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Utenoje dovanos jums bus supakuotos nemokamai. Liks tik ramia širdimi sulaukti svarbiausių metų švenčių ir tikėtis, kad šįkart sniego mums jos nepagailės.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.