Publikuota: 2022 m. 15 spalio d. 09:00
5 knygos, kurios padės (iš naujo) pamilti Vilnių ir atskleisti jo paslaptis

Foto: pixabay.com

Net ir sostinės gyventojai kartais pamiršta, kad Vilnius – tai daugiau nei gražus Senamiestis, Gedimino kalnas ar švenčių metu zujantis Gedimino prospektas. Šis miestas slepia itin turtingą istoriją, apie kurią pastabiausiems Vilniaus lankytojams byloja net ir pačios smulkiausios detalės. Susipažinkite, knygos apie Vilnių, kurias perskaitę apie Lietuvos sostinę sužinosite daugybę naujų ir intriguojančių dalykų, pradedant, rodos, taip gerai pažįstamų gatvių, baigiant skulptūrų, kurias kasdien praeiname, apie jas nė nesusimąstydami, istorija.

5. „Šv. Jurgio prospektas: nuo vizijos iki tikrovės“, 2012 (Ingrida Tamošiūnienė)

knygosŠv. Jurgio prospektas, dabar vadinamas Gedimino prospektu, – viena gyviausių Vilniaus gatvių. Vis dėlto jos formavimo procesas iki šiol buvo tyrinėtas nedaug.  Leidinyje pristatomas 1817-1875 metų laikotarpis, kuomet buvo kuriama ir įgyvendinama prospekto vizija. Knygos skaitytojui ją suprasti lengviau, žvelgiant į XIX amžiaus Vilniaus miesto planus, kurie taip pat įtraukti į knygą.

Įsigyti knygą galite čia.

4. „Pasivaikščiojimai po Vilnių ir jo apylinkes“, 2012 (Adomas Honoris Kirkoras)

knygos

Žymaus XIX a. spaustuvininko, leidėjo, publicisto, archeologo, etnografo bei istoriko Adomo Honorio Kirkoro knyga – pirmasis bene nuoširdžiausias ir jausmingiausias vadovas po Vilniaus miestą ir jo istoriją, parašytas lenkų kalba 1856 m.

Tai kartu ir amžininko liudijimai, ir istoriko studija. Leidinyje daug medžiagos apie Vilniaus žmones, čia palikusius savo buvimo ir veiklos pėdsakus. A. H. Kirkoro vadovas Vilnių atskleidžia gyvai, tarsi žmogų, kuris gimsta, auga, bręsta. Knygos autoriaus mintys apie miesto ir kraštovaizdžio dermę labai aktualūs ir šiandien.

Norite mintimis grįžti į prabėgusių metų istoriją? Norite pažinti senojo Šventaragio miesto praeitį?

Vilniuje sulig kiekvienu žingsniu užtiksite ką nors įdomaus, pamokomo, kas primins jums šlovingus lietuvių žygius, atvers kupiną dorybių ir nuopelnų, ydų ir aistrų jų gyvenimo knygą.

Įsigyti knygą galite čia.

3. „Vilniaus įkūrimas“, 2010 (Gediminas Vaitkevičius)

„Vilniaus įkūrimas“ – knyga pasakojanti miesto raidos istoriją. Leidinyje siekiama atsakyti, kodėl ir kaip buvo įkurtas Vilnius, nagrinėjami svarbiausi šalies istoriniai klausimai. Analizuojami tiek Gedimino laiškai, tiek įvairios legendos, taip pat lietuvių istorikų veikalai. Knygoje galima rasti ir senojo Vilniaus fotografijų, įvairių kartoschemų. Anot istoriko Dariaus Barono, ši knyga „atveria tikrovišką Vilniaus pradžios paveikslą. Iš jo galime nujausti, kad ano meto Lietuvos valdovai su savo aplinkos žmonėmis išmintingai ir sąmoningai priėmė sprendimus, turėjusius reikšmę visai tolesnei Vilniaus, Lietuvos ir platesnio regiono istorijai“.

Įsigyti knygą galite čia.

2. „Nedingęs Vilnius“, 2016 (Vidas Poškus)

knygosKnygoje dailininkas ir dailėtyrininkas V. Poškus pasakoja beveik 100 architektūros ir dailės istorijų, kurios atsirado stebint Vilnių, jo gyvenimą, detales. Knygos skaitytojas sužinos įdomių faktų apie garsiausių menininkų, gyvenusių ar kūrusių Vilniuje, namus, architektūrinius paminklus, maldos vietas, grindinius. Dalis istorijų – asmeniškos, susijusios su autoriaus gyvenimu ir pateikiančios netikėtumų net gerai pažįstantiems Vilnių. Vaizdingas žodynas, įdomus ir intriguojantis faktų pateikimas, poetiški pastebėjimai neabejingus paliks ne tik istorijos mėgėjus, bet ir visus romantiškos sielos vilniečius.

„Parašyti knygą apie Vilnių ir jo dailę bei architektūrą paskatino paprasta priežastis – meilė šiam miestui. Kasdien vaikščiodamas šio seno miesto gatvėmis ir stebeilydamas į šventoves ir rūmus, namus ir kiemus, stengiuosi (nors didelių pastangų ir nereikia!) įžvelgti vis ką nors nauja. Būtent tuo ir norisi pasidalyti su gerbiamu Skaitytoju“, – sako V. Poškus.

Įsigyti knygą galite čia.

1. „Vilniaus skulptūrų kelias 3. Kultūrinis gidas“, 2016 (Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė)

knygos

Tai – trečiasis atnaujintas kultūrinio gido „Vilniaus skulptūrų kelias“ leidimas. Knyga atsinaujino ne tik viduje, pasikeitė ir viršelis: įprastą mėlynąją pakeitė saulėta oranžinė.

Naujienų netrūksta: net 15 skulptūrų jums prabils ne tik iš knygos puslapių – galėsite sulaukti jų skambučio telefonu! Kviečiame pasivaikščioti po besikeičiantį Vilnių – miestą, kuriame skulptūros gyvena lyg žmonės – vienų nebelieka, atsiranda naujų: knygoje atrasite paminklą bankininkui Vladui Jurgučiui, atlietą iš metalinių litų, naujamiestyje jaukiame skvere surado sau vietą dar viena pasaulinė žvaigždė – Džonas Lenonas. Knyga „Vilniaus skulptūrų kelias“ palengvėjo net 200 gramų – imkit ir vaikščiokit!

Knygoje „Vilniaus skulptūrų kelias“ pristatomos 157 Senamiestyje, centre ir toliau nuo jo esančios skulptūros bei jų autoriai, pateikiamas pavienių objektų ir skulptūrų parkų sąrašas. Atnaujintame kultūriniame gide taip pat rasite naują „Vilniaus kalbančių skulptūrų maršrutą.

Įsigyti knygą galite čia.

2DI salonuose ir 2di.lt e.parduotuvės skiltyje 2DI Knygos rasite platų knygų apie meną, Vilnių, istorinių ir vaikams skirtų leidinių asortimentą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.