Publikuota: 2022 m. 22 gegužės d. 09:00
10 solidžių knygų, kurias verta dovanoti Tėvo dienos proga
knygos

2di.lt nuotr.

Ar yra geresnė dovana už tikrai vertingą knygą? Tėvo dienos proga siūlome dešimtuką solidžių, išliekamąją vertę turinčių leidinių, kurie nudžiugins kiekvieną žmogų, besidominti savo šalies kultūra, menu ir istorija. Knygos dovanai:

10. Tomo Venclovos knygos, „Lietuvos istorija visiems“ I-II tomai

knygos

Vienas aktyviausių Lietuvos intelektualų Tomas Venclova, svarbiausiuoju savo pašaukimu laikantis poeziją, ištikimai vykdo ir švietėjo misiją. Per keliolika bendradarbiavimo su R. Paknio leidykla metų buvo išleistos kelios knygos.  Jo „Vilnius: vadovas po miestą“, „Vilnius: asmeninė istorija“ bei du iš esmės skirtingi „Vilniaus vardų“ leidimai. Platus ir gilus išsilavinimas, nepaprasta atmintis, rašytojo talentas lemia, kad šviečiamosios jo knygos, išlaikydamos aukštą intelektualinį lygį, pasiekia gana platų skaitytojų ratą.

Tokia ir „Lietuvos istorija visiems“ – joje savitai, vencloviškai pasakojami Lietuvos istorijos siužetai, argumentuotai, nešališkai išnarpliojami skaudžiausi jos mazgai: santykių su Rusija ar Lenkija kritiniai epizodai, geopolitiniai pokyčiai ir kt. Pasakojama pateikiant platų ne tik Europos, bet ir pasaulio kontekstą, įterpiant grožinės prozos ir poezijos citatų – šitaip supažindinama ne tik su istorija, bet ir su istorine beletristika.

Visa savo gyvenimo veikla Venclova gina intelektualinės laisvės, žmogaus vertės, orumo ir aktyvumo idėjas – suprantama, ši knyga yra dar vienas autoriaus pasaulėžiūros liudijimas.

Pirmojo tomo pasakojimas prasideda nuo neandertaliečių ir kromanjoniečių laikų, o baigiasi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės padalijimais. Antrajame tome dėstoma tolimesnė tolesnė istorija iki atkurtos Nepriklausomybės įtvirtinimo 1991-aisiais žlugus SSRS.

„[…] visą savo profesinį gyvenimą studijavau ir istorinius įvykius […]. Ilgainiui tai pasidarė man taip įdomu, jog surizikavau parašyti dar vieną daugmaž sintetinį darbą, kuris apžvelgtų mano krašto plėtotę nuo senovės ligi dabarties. Ta plėtotė — neįprastas, netgi unikalus ir labai pamokomas reginys“, – rašo autorius knygos įžangoje.

Daugiau informacijos apie knygą ir įsigijimo vietas čia

9. Jan Bulhak knygos, „Fotografijos. Vilnius“ (3 dalys)

knygosJanas Brunonas Bulhakas (1876-1950) – vienas žymiausių Lietuvos fotografų, Stepono Batoro universiteto dėstytojas. Vilniuje įsikūręs prieš Pirmąjį pasaulinį karą, sostinėje jis pragyveno 34 metus. Per šį laiką J. Bulhakas įamžino Vilniaus kultūrinius įvykius, šventes, miesto istorinę raidą.

„Pirmos dvi knygos skirtos pačiam miestui – čia užfiksuoti XX a. pirmos pusės Vilniaus vaizdai, panoramos, bažnyčios. Tuo tarpu trečiasis tomas skirtas Vilniaus gyvenimui – J. Bulhakas gavo užsakymus fotografuoti lenkų atėjimą, jų vadus, jam vieninteliam buvo leista įamžinti karalių palaikų kasinėjimą, jis fotografo S. Batoro universiteto atkūrimo įvykius“, – knygas pristato jų sudarytoja Jūratė Gudaitė.

J. Bulhako fotografijose išlikę ne tik gerai pažįstami Vilniaus pastatai ir gatvės, bet ir įvairūs jau sunaikinti architektūros paminklai, kapinės. Autoriaus nuotraukų albumai – nepaprastai gražus ir vertingas palikimas Vilniui, fotografo mylimam miestui, kuriam paskyrė darbingiausius savo gyvenimo metus.

Daugiau informacijos apie knygą ir įsigijimo vietas čia.  

8. Tomas Venclova, „Vilniaus vardai“

 

T. Venclovos gerbėjus, o taip pat ir visus, besidominčius Vilniaus kultūra bei istorija, pradžiugins ir kita, praėjusiais metais pasirodžiusi autoriaus knyga „Vilniaus vardai“.

Leidinyje unikaliai pateikiama informacija apie sostinėje — nuo pat jo įkūrimo iki šių dienų — gyvenusius, dirbusius ir miesto istorijoje pėdsaką palikusius žmones: architektus, karalius, politikus, patriotus, kolaborantus, disidentus ir kt.

Kaip teigia pats knygos autorius, į leidinį įtraukti tie žmonės, kurie yra virtę sostinės paveldo dalimi ir istorinėje sąmonėje siejasi būtent su Vilniumi, o ne su kitomis Lietuvos vietomis.

Daugiau informacijos apie knygą ir įsigijimo vietas čia

7. Winston S. Churchill knygos „Antrasis pasaulinis karas. 4 tomų kolekcinis rinkinys“, 2019

Seras Winstonas S. Churchillis buvo vienas svarbiausių XX a. politinių lyderių, Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas (1940–1945, 1951–1955), iškalbingas laisvojo pasaulio balsas prieš nacių tironiją, aršus komunizmo kritikas bei talentingas rašytojas. 1953 m. jam buvo ypatingi. Už aktyvią politinę veiklą W. Churchilliui suteiktas sero titulas, o už memuarus „Antrasis pasaulinis karas“, parašytus 1948–1953 m., – Nobelio literatūros premija.

Kolekcinis rinkinys – išskirtinė dovana ne tik artimiesiems, verslo partneriams, bet ir sau! Rinkinį sudaro keturi W. Churchillio „Antrojo pasaulinio karo“ tomai:. I tomas – „Pakeliui į katastrofą“; II tomas – „Vieni“; III tomas – „Didžioji Sąjunga“; IV tomas – „Triumfas ir tragedija“.

Daugiau informacijos apie knygą ir įsigijimo vietas čia

6. Leonidas Melnikas „Maestro Saulius Sondeckis I-II tomai“, 2021

Rinkinys Maestro Saulius Sondeckis: I dalis. Dirigentas ir mokytojas, 476 p. + II dalis. Asmenybės mastas, 496 p.. Monografija skirta vieno žymiausių XX a. II p. – XXI a. pr. Lietuvos muzikų Sauliaus Sondeckio (1928-2016) kūrybos keliui. Du tomai, kone tūkstantis puslapių – tokios apimties leidinys rodo ir asmenybės išskirtinumą, ir nuopelnų mastą.

Monografijoje atskleistas Sondeckio brandos kelias ir įvairiapusė veikla. Gyvenamuoju metu buvęs labai garsus, laikui bėgant Maestro minimas vis rečiau – ką gi, tokia atlikėjų meno specifika, – tad ši monografija primins skaitančiai visuomenei, kiek daug Sondeckis padarė, kokį milžinišką poveikį savo laikui turėjo. Jis ugdė muzikus ir muzikos klausytojus, atvėrė jiems naujus meno horizontus, kūrė orkestrus ir naujas muzikinio gyvenimo tradicijas, iškėlė savo vadovaujamus kolektyvus į tarptautines aukštumas, atvedė į Lietuvą pasaulinio garso solistus, bendradarbiavo su iškiliais, XX a. muzikos klasikais tapusiais kompozitoriais. Savo darbais jis garsino Lietuvą pasaulyje, be jo vardo neįsivaizduojama Lietuvos kultūros istorija.

Daugiau informacijos apie knygą ir įsigijimo vietas čia.  

5. Aldona Bieliūnienė, Birutė Kulnytė, Rūta Sabatniekienė, „Dr. Jonas Basanavičius“

Lapkričio 23-iąją – tautos patriarcho Jono Basanavičiaus gimimo dieną – Vilniuje iškilmingai atidengtas paminklas Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui, tad metas dovanoti šią knygą išties puikus.

J. Basanavičius – mokslininkas, gydytojas, lietuvių visuomenės veikėjas, aktyviai siekęs šalies nepriklausomybės. Aldonos Bieliūnienės, Birutės Kulnytės ir Rūtos Subatniekienės sudarytame leidinyje pateikiami J. Basanavičiui skirtoje konferencijoje skaityti pranešimai, gausiai pateikiama dokumentinė medžiaga ir fotografijos, aprašoma įvairi veikla. Leidinys skirtas ne tik pažinti J. Basanavičiaus asmenybę, bet ir suprasti jo įnašą į Lietuvos kultūrinį bei politinį gyvenimą.

Daugiau informacijos apie knygą ir įsigijimo vietas čia

4. Ieva Vaišvilaitė, „Pasivaikščiojimai po krikščioniškąjį Vilnių“

Kultūros istorikės Irenos Vaišvilaitės knyga skirta geriau pažinti Vilnių ir ypač jo daugiakonfesinį palikimą, kultūriškai turtingas ir išskirtines miesto vietas. Nors leidinyje nemažai istorinės informacijos, knyga lengvai skaitoma, išlaikytas asmeninio pasakojimo stilius, stengiamasi atkreipti dėmesį į detales, kurias vaikščiodami Vilniaus gatvėmis, dažnai praleidžiame pro akis.

„Ši knyga nėra krikščionybės Vilniuje istorija. Tai tik palydovas keliems pasivaikščiojimams po miestą, kurio krikščioniškoji istorija nusipelno didesnio dėmesio. Pasivaikščiojimų žanras turėtų skaitytoją įspėti ir apie kitą šios knygos savitumą – tai ne žinynas, o asmeniškas pasakojimas, kuriame nestinga įspūdžių, nuomonių ir prisiminimų“, – knygą pristato pati autorė.

Daugiau informacijos apie knygą ir įsigijimo vietas čia

3.Frédéric Chaubin, „Stone Age. Ancient Castles of Europe“

Šiame fotografijų albume pateikiama unikali fotografo Frédéric Chaubin kelionė per šimtmečius menančią Europą. Precedento neturinčioje kolekcijoje pristatoma daugiau nei 200 dramatiškiausių viduramžių pilių ir tvirtovių, kurios buvo užfiksuotos dvidešimt vienoje šalyje, istorija ir architektūra.

F. Chaubinas dokumentuoja racionalių struktūrų, kurios atrodo netinkamos šiuolaikiniame pasaulyje, pomirtinį gyvenimą. Albume pristatomos pilys – brutalizmo pirmtakės, kurios buvo statomos vertinant funkciją, o ne formą, ir įkūnija žaliavas bei architektūrines linijas, kurios išliko ir nulėmė tiek daug architektūros istorijos. Tai penkerių metų kelionių ir tyrimų rezultatas papildytas praktiniu žemėlapiu ir aiškinamąja ese, kurioje Europos pilys pasakoja 400 metų istoriją iki pat XV a.

Daugiau informacijos apie knygą ir įsigijimo vietas čia

2.Raimondas Paknys, „Mūro istorijos“ , 2022

Knyga „Mūro istorijos” – tai buvusių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Abiejų Tautų Respublikos žemių nykstančio paveldo fotografijų albumas. Griūvančios šventovės, pilys, rūmai, aptrupėjusios, sunykusios puošmenos, anuometės prabangos pėdsakai fotografiniuose atvaizduose leidžia pajusti, koks įvairus ir turtingas tas seniai praeitin nugarmėjęs pasaulis. Dailės tyrinėtojas Viktoras Liutkus sako, kad žvelgiant į šiuos vaizdus jį „dilgino ir baugino šių mūrų vienatvė, spengianti tyla aplinkui, kai po nuspausto fotoaparato mygtuko tiems paminklams ateityje beliko tik laiko begalybė. Nematau šešėlių, tik slogią prieblandą, nėra žmonių, o ir aplinka skurdi, graudi ir proziška […]. Šių architektūrinių vaizdų estetika yra žiauri: ji (daugeliu atvejų) konstatuoja paminklo mirtį.“

Vienintelis būdas pasipriešinti naikinančiai laiko galiai – fotografuoti. Tai daugelį metų Lietuvoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje daro šio albumo autorius, o jo sukurti atvaizdai, kaip teigia dailės istorikė Giedrė Jankevičiūtė, „monumentalūs, atidžiai apmąstyti, meistriškai nufotografuoti“. Dabar režimo sukaustytoje Baltarusijoje ir karo siaubiamoje Ukrainoje, kai terorizuojami ir žūsta žmonės, paminklai naikinami ne vien laiko. Net ir išlikusius juos pamatyti galėsime negreit. Tad fotografijos įgyja dar svaresnio liudijimo vertę.

Albume skelbiamos Tomo Venclovos, Giedrės Jankevičiūtės ir Rimvydo Petrausko esė. Šalia fotografijų – istoriko komentarai, kuriuose trumpai aptariama objekto vertė ir svarbiausi jo istorijos momentai. Išleisti du albumo variantai – lietuviškas ir angliškas.

Daugiau informacijos apie knygą ir įsigijimo vietas čia

1. Ieva Pleikienė, „Rimtautas Vincentas Gibavičius“

Šis leidinys – iškilaus Lietuvos menininko, grafiko, knygų iliustratoriaus Rimtauto Vincento Gibavičiaus kūrybą pristatantis albumas, papildytas amžininkų, dailėtyrininkų prisiminimais ir įžvalgomis apie menininko kūrybą.

„Rimtautas Gibavičius – charizmatiškas savojo laiko žmogus, garsėjęs erudicija, konstruktyviu mąstymu, įgimtu estetizmo pojūčiu, komunikabilumu, diplomatiškumu. Autoritetas. Universalus menininkas: grafikas, sgrafito meistras, teatro ir knygos dailininkas… Dėstytojas, dėl kurio buvo verta studijuoti tuometiniame Lietuvos TSR valstybiniame dailės institute. Vilniaus žinovas. Tai epitetai iš jų pažinojusiųjų prisiminimų. […] Rengiant šią knygą didelis dailininko bičiulių būrys entuziastingai sutiko pasidalyti prisiminimais, įsitraukė į pagalbą, patarė, siūlė… Neįkainojamą paramą suteikė dailininko šeima  – buvo suteikta galimybė iššniukštinėti visus namų stalčius ir lentynas, išsamiai susipažinti su išlikusiais dokumentais, užrašais, laiškais, nuotraukomis ir kt. Sukauptos medžiagos neįmanoma sutalpinti viename kūrynyje, todėl apsispręsta pristatyti kūrybą, šalia pateikiant svarbiausius kūrybos ir asmenybės bruožus atskleidžiančias bičiulių meno vertintojų impresijas. Tai pirmas žingsnis link išssamių Gibavičiaus kūrybinio palikimo, pedagoginės veiklos, asmenybės tyrimų“, – sako knygos autorė I. Pleikienė.

Daugiau informacijos apie knygą ir įsigijimo vietas čia

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.