Publikuota: 2021 m. 11 balandžio d. 09:00
10 klasika tapusių knygų, kurias turi perskaityti kiekvienas vaikas

Unsplash.com nuotr.

Puikus metas prisiminti klasika tapusias knygas, kuriomis mėgavosi jau ne viena vaikų karta. „Vilniaus galerija“, remdamasi užsienio spauda ir įvairių portalų įvertinimais, sudarė vaikiškų leidinių, kuriuos verta perskaityti kiekvienam vaikui, sąrašą. Knygos vaikams, kurias verta skaityti kartu su vaikais!

10. Roald Dahl, „Čarlis ir šokolado fabrikas“

Ko gero, tai viena tų Roaldo Dahlo knygų, kuri itin sužadina vaikišką vaizduotę. Gal pati knygos istorija po kelių metų ir išblėsta, bet kiekvienas skaitytojas be didelio vargo tikrai prisimins pakvaišusį Vilį Vonką, keisčiausius saldainius ir, žinoma, šokolado karalystę! Iš neturtingos šeimos kilęs Čarlis, dievinantis šokoladą, netikėtai laimi bilietą į stebuklingą šokolado fabriką, kur ir prasideda berniuko bei kitų bilietus laimėjusių vaikų nuotykiai. Tai ir pamokanti, ir be galo smagi, ir labai vaizdinga knyga.

9. Aleksander A. Miln „Pūkuotuko pasaulis“

Tai – lengva, jauniausiems skaitytojams patraukli istorija, kurią jau gebantys skaityti vaikai su malonumu sudoros patys, o mažesnieji mielai pasiklausys skaitomos artimųjų. Visiems puikiai žinomas meškiukas Mikė Pūkuotukas knygoje patiria įvairiausių nuotykių, draugauja su miško žvėrimis, pažįsta gamtą ir moko vaikus gerumo bei paprastumo.

8. J. K. Rowling, „Hario Poterio“ knygų serija

J. K. Rowling sukurtos legendinės Hario Poterio istorijos tikriausiai nė nereikia pristatinėti – kone visi pasaulio vaikai yra girdėję apie šį burtininką ir paslaptingą magijos pasaulį, kuriame jis gyvena. Kodėl vaikams verta perskaityti šią knygą? Visų pirma, patraukia kalba parašytas kūrinys, kuriame nestinga įtampos ir nuotykių, gali padėti pamilti knygas. Antra, spalvingų ir išsiskiriančių veikėjų kupina knyga moko tolerancijos, fantazijos, draugystės, žmogiškų vertybių.

Puslapio unsplash.com nuotr.

7. E. B. White, „Šarlotės voratinklis“

„Jei būčiau paprašyta sudėti vieną knygą į kosmoso kapsulę, kuri siunčiama į tolimą galaktiką, nusiųsčiau E. B. White šedevrą apie draugystę, praradimą, nuolankumą ir mirtingumą“, – apie knygą atsiliepia Amerikos literatūros kritikė Maureen Corrigan. Iš tiesų, „Šarlotės voratinklis“ yra knyga, kurią vienabalsiai rekomenduoja žymiausi pasaulio rašytojai, kritikai ir literatūros apžvalgininkai. Istorija pasakoja apie narsios mergaitės Fernės išgelbėtą paršelį, netikėtai šilumą ir draugystę atradusį voriukės Šarlotės draugijoje. Tai graži, jautri ir daugybę gyvenimo pamokų pažerianti knyga, rekomenduojama vaikams nuo 7 metų.

6. Philip Pullman, „Šiaurės pašvaistė“

Pirmoji trilogijos dalis nukels skaitytojus į paslaptingą ir magijos kupiną pasaulį, kuriame dedasi keisti dalykai. Čia gyvena šarvuotos meškos, žmogaus sielos turi paslaptingą pavidalą ir egzistuoja mistiškos būtybės. Tokiame pasaulyje gyvena vienuolikmetė Laira, kuri, dingus jos draugui, išsiruošia į nuotykių ir sunkumų pilną kelionę. 1995 metais Philip Pullman išleista knyga yra originalus, stiprus ir vaizdingas kūrinys, vadinamas viena svarbiausių XX a. vaikų literatūros klasikos istorijų. Rekomenduojama vyresniems vaikams nuo 11-12 metų.

5. Astrida Lindgren, „Pepė Ilgakojinė“

Tikriausiai šis sąrašas neįsivaizduojamas ir be rašytojos Astridos Lindgren knygų, o ypač be žymiosios raudonplaukės Pepės – žaismingos ir nenuspėjamos mergaitės, išsiskiriančios savo požiūriu ir nebijančios pakovoti už savo tiesas. Pakvaišę nuotykiai, draugystė ir nerūpestinga vaikystė – visa tai ir dar daugiau skaitytojai ras knygelėje „Pepė Ilgakojinė“, kuri rekomenduojama vaikams nuo 7-8 metų.

 

4.  Antoine de Saint-Exupery, „Mažasis princas“

1943 metais išleista knyga jau išversta į daugiau nei į 250 kalbų ir yra vienas geriausių visų laikų parduodamų leidinių. Šią alegorinę pasaką verta perskaityti tiek vaikams, tiek suaugusiems – išminties kupina knyga padės suvokti, kokie dalykai gyvenime svarbiausi, kaip elgtis su draugais ir kaip mylėti supantį pasaulį. Verta pasigrožėti ir paties St. Exupery kurtomis iliustracijomis. Perskaičius kūrinį galima pasižiūrėti ne vieną knygos istorijos įkvėptą kino juostą bei animacinį filmą.

3. Louisa May Alcott, „Mažosios moterys“

Istorijos centre – keturios seserys: Megė, Džo, Betė ir Eimi, gyvenančios nepasiturinčioje šeimoje ir privalančios išmokti džiaugtis kasdieniais dalykais. Šokiai, mažytės pramogos ir nuotykiai, meilė, santykiai su mama bei viena kita jas užaugina iki „mažųjų moterų“. Mergaitės, o ypač veikėja Džo, gali tapti puikiu pavyzdžiu, kaip siekti savo svajonių, rūpintis kitais ir atleisti. 1868 metais Louisos May Alcott išleistą knygą iškart pamilo skaitytojai, populiari ji išlieka ir iki šių dienų. Perskaičius knygą galima padiskutuoti apie moterų vaidmenis šiandien ir ankstesniais laikais, brolių-seserų-tėvų santykį ir mokėjimą džiaugtis mažais dalykais.

2. Lewis Carroll, „Alisa stebuklų šalyje“

Tai – pasakojimas apie jauną mergaitę, vardu Alisa, kuri per triušio urvą patenka į požeminį stebuklų pasaulį su fantastiškomis būtybėmis. Šiandien apie anglų rašytojo Lewiso Carrollo vaizduotėje gimusį kūrinį galima rasti įvairių interpretacijų, tačiau aišku yra viena – knyga jau daugiau nei 150 metų yra viena nuostabiausių istorijų, įkvėpusių ne vieną literatūros kūrinį, pasirodymą, kino juostą ar animacinį filmą.

1. Maurice Sendak, „Kur gyvena pabaisos“

„Kur gyvena pabaisos“ – ne vieną apdovanojimą (pvz. Vaikų literatūros Nobeliu vadinamą Hanso Christiano Anderseno premiją) susišlavęs kūrinys, kerintis tiek istorija, tiek turtingomis iliustracijomis. Šią knygą, dalyvaudami tradiciniuose Velykų skaitymuose vaikams, skaitė ir JAV prezidentas Barakas Obama su žmona Michelle Obama. Istorija sukasi apie berniuką Maksą, kuris už savo elgesį pasiunčiamas miegoti be vakarienės. Netrukus kambaryje ima dėtis neįtikėtini dalykai, ir berniukas pradeda pažintį su įvairiausiomis būtybėmis. Visgi ilgainiui jį aplanko ir namų bei šeimos ilgesys…

Knygos vaikams, kokiais kūriniais papildytumėte šį sąrašą? Pasidalinkite jais komentaruose! Leidinių vaikams taip pat galite rasti ir 2di.lt e. parduotuvėje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.