Publikuota: 2021 m. 3 sausio d. 09:00
10 filmų, kurie moko vaikus puoselėti gimtąją planetą ir saugoti joje slypinčius turtus

Kadras iš filmo „Okja“

Jei jūsų vaikas yra tikras gyvūnų ir gamtos mylėtojas, tačiau neturi galimybės nuolat būti lauke, nenusiminkite. Šviečiamąją funkciją puikiai gali atlikti ir dokumentiniai, vaidybiniai bei animaciniai filmai. Pristatome 10 juostų, kurios jautriai pasakoja apie gyvūniją, meilę gamtai ir žmogaus veiklos padarinius mūsų gimtajai planetai.

10. „Paparčių dauba: paskutinis atogrąžų miškas“ (1992)

Filmas nukelia į magišką atogrąžų mišką, kuriame karaliauja ne tik gyvūnai, augalai, bet ir mistinės būtybės. Deja, joms gresia rimtas pavojus – dėl medkirtystės sparčiai mažėja miško plotas, o kur dar piktasis Heksusas, užsimojęs sunaikinti magijos ir stebuklų pilną pasaulį… Filmas ne tik pasakoja smagius veikėjų nuotykius, bet ir moko vaikus apie žmonių daromą skriaudą gamtai – taršą, augalų, miškų ir jų gyventojų naikinimą.

9. „Pingvinų maršas“ (2005)

Dokumentinis filmas, pavadinimu „Pingvinų maršas“, sukurtas 2005 metais ir įvertintas Oskaru kaip geriausia dokumentinė juosta. Filme žiūrovas gali stebėti kasmetinę pingvinų kelionę link saugios perėjimo zonos, kur ilgainiui išsirita mažyliai. Kad nufilmuotų šią juostą, režisieriai ir filmavimo komanda pingvinus stebėjo ištisus metus. Vaikus, kurie myli gamtą, šis filmas sužavės nuostabiais vaizdas ir intriguojančiu siužetu. Tiesa, filme įamžintos ir liūdnesnės, tačiau gamtoje neišvengiamos scenos, pavyzdžiui, pragaištinga pingvinų kova su šalčiu ar jų tykančiais  plėšrūnais. „Pingvinų maršas“ rekomenduojamas vaikams nuo 8 metų.

8. „Wall-e: šiukšlių princo istorija“ (2008)

Oskaru ir Auksiniu gaubliu įvertintas filmas kalba apie mūsų planetą Žemę tolimoje ateityje. Kaip ir galima numanyti, dėl nepažaboto vartotojiškumo pasaulį ištiko milžiniška katastrofa – jis skęsta šiukšlėse. Robotukas Wall-e kruopščiai dirba, kad jį išvalytų, tačiau vieną dieną jo kasdienybę sudrumsčia kita netikėtai pasirodžiusi robotė. Jos tikslas – išsiaiškinti, ar planeta pasidarė tinkama žmonėms gyventi. Filmas pasakoja ne tik apie dviejų robotukų draugystę, bet ir narplioja ekologijos temas, verčiančias susimąstyti apie mūsų šiandieninės gyvensenos padarinius. Juosta buvo itin teigiamai įvertinta žiūrovų ir kritikų, o žurnalas „Time“ ją pavadino vienu geriausių dešimtmečio filmų.

7. „Arkties pasaka“ (2007)

„Arkties pasaka“ – dokumentinė juosta apie Arkties gyvūnus, kurios centre – jūrų vėplio bei poliarinės meškos ir jos jauniklių gyvenimai. Filme ryški klimato kaitos tematika, su kuria suprantama kalba supažindinami ir mažiausi žiūrovai. Teigiama, kad filmo kūrėjų komanda surinko net 800 valandų unikalios medžiagos apie gyvūnus, kuriuos sudėtinga įamžinti drauge. Nors „Arkties pasakoje“ vėpliai ir poliarinės meškos dažnai vaizduojamos kartu, iš tiesų šių gyvūnų keliai susikerta retai. Filmo žinutė aiški – jei pasaulyje niekas nepasikeis, po keliasdešimties metų Arkties gali ir visai nelikti. O kartu – ir nuostabių jos gyventojų.

6. „Okja“ (2017)

Filmas pasakoja apie keistos būtybės – milžiniškos kiaulės Okjos ir mergaitės draugystę, į kurią pasikėsina negailestinga mėsos pramonės korporacija. Kai Okja pagrobiama, mergaitė ryžtasi nueiti sunkų kelią, kad išgelbėtų savo draugę. Visgi tai padaryti bus nelengva – trukdys vartotojiškas žmonių požiūris ir korporacijos noras uždirbti kuo daugiau pinigų. „Okja“ – pamokanti istorija apie draugystę, kitoniškumą ir mūsų visuomenėje įsigalėjusias ydas. Ši animacinė juosta buvo pristatyta Kanų kino festivalyje ir varžėsi dėl Auksinės palmės šakelės.

5. „Princesė Mononokė“ (1997)

„Princesė Mononokė“ pasakoja apie miško dievų bei žmonių karą. Siekdami gauti gamtos išteklių, žmonės užsitraukia miško būtybių bei vilkų užaugintos princesės Mononokės rūstybę ir stoja į žiaurią kovą dėl girios. Tai – vienas geriausiai internetinėse filmų platformose įvertintų žymiojo H. Mijadzakio filmų. Ypač daug teigiamų komentarų jis sulaukia dėl įtempto siužeto bei įdomios istorijos, taip pat dėl svarbios problematikos – besaikio gamtos resursų eikvojimo. Svarbu paminėti, kad šiame animaciniame filme nemažai vaizdų, kurie gali įbauginti jaunesnius nei 12 metų amžiaus žiūrovus.

4. „Brolis lokys“ (2003)

Studijos „Disney“ prodiusuotas animacinis filmas – tai istorija apie berniuką Kenai, kurio gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis, kai už nedorą poelgį jis paverčiamas lokiu. Kad atvirstų į žmogų, Kenai laukia ilga ir sunki kelionė, į kurią jis leidžiasi kartu su meškos jaunikliu. Jųdviejų laukia nuotykiai ir pavojai, o svarbiausia – gyvenimiška pamoka. Filmas pasakoja apie meilę silpnesniam bei itin jautriai atskleidžia, kad kiekvienas žiaurus poelgis turi rimtų pasekmių skriaudėjui. „Brolis lokys“ buvo nominuotas Oskarui kaip geriausia animacinė juosta.

3. „Lemūrų sala: Madagaskaras“ (2014)

Dokumentinė juosta „Lemūrų sala: Madagaskaras“ puikiai tiks ir mažiausiems žiūrovams. Joje vaizduojama kvapą gniaužianti Madagaskaro gamta ir nuotaikinga jos gyventojų lemūrų kasdienybė. Manoma, kad lemūrai į Madagaskarą atvyko prieš milijonus metų, ir nors šiandien čia galima rasti daugybę skirtingų jų rūšių, mieli salos gyvūnai nyksta. Filmas trunka tik 40 minučių, jame nėra vaizdų, kurie galėtų sukrėsti mažylius, tad yra labai geras pasirinkimas vakarui su visa šeima.

2. „Sengirė“ (2017)

Lietuvos kino istorijoje žiūrimiausiu dokumentiniu filmu tapusi „Sengirė“ patiks ir mažiems, ir dideliems. Poetiškai, ramiai ir subtiliai pasakodama apie Lietuvos gamtą, „Sengirė“ keliauja per šalies miškus, aplankydama tiek įvairių žinduolių urvus, tiek paukščių lizdus. Filmas pelnė du Sidabrinės gervės apdovanojimus, aplankė ne vieną užsienio festivalį. Įtaigi ir jautri dokumentika tinka įvairaus mokyklinio amžiaus vaikams, jį rekomenduojama žiūrėti ir mokykloje, biologijos, pasaulio pažinimo pamokų metu.

1. „Žemė“ (2007)

„Žemė“ – dokumentinis filmas apie gamtą ir jos gyventojus visuose mūsų planetos žemynuose. Filme stebime, kaip gyvūnijos pasaulio atstovai adaptuojasi prie besikeičiančių metų laikų per vienerių metų laikotarpį. Daugiausiai dėmesio čia tenka trijų rūšių gyvūnams – poliarinėms meškoms, banginiams ir drambliams bei jų gerovei grasančiai klimato kaitai, užterštumui, gyvenamųjų plotų nykimui. „Žemę“ gali žiūrėti ir patys mažiausi vaikai.

Daugiau vertingų filmų rekomendacijų vaikams ir visai šeimai rasite čia

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.