Publikuota: 2023 m. 28 lapkričio d. 09:00
Laminatas – ieškantiems žmogui tarnaujančių grindų
Laminatas

Laminuotos grindys QUICK-STEP

Laminatas ilgą laiką buvo gana populiarus produktas, renkantis grindis ekonominės klasės būstui ir ieškant tokių grindų dideliuose prekybos centruose su itin didele akcija. Tačiau ilgainiui šios rūšies grindų pradėjo atsirasti ir solidžiose interjero bei būsto apdailos prekybos vietose šalia parketlenčių. Galima pastebėti, kad kartais laminuotos grindys kainuoja tiek pat, kiek parketlentės. Kokia yra laminato sėkmės istorija, kad žmonės, rinkdamiesi iš daugybės skirtingų rinkoje esančių grindų dangų, vis tik sustoja ties laminatu?

Giedrius Laurinavičius

Kad išsiaiškintume esmines laminato savybes bei geriausią jų pritaikymą renkantis grindis, kalbiname 2DI regiono vadovą Giedrių Laurinavičių, turintį ilgą patirtį dirbant tiek su laminuotomis, tiek ir kitomis grindų dangomis.

– Giedriau, anksčiau žmonės manydavo, kad laminatas nėra itin geras sprendimas, nes pagamintas iš nenatūralių medžiagų, o gal nežinojo, kas tai per produktas – ar saugus, ar geras. Gal galėtumei paaiškinti, iš ko pagamintas laminatas?

Laminato sandaraTechniškai laminatas – tai 99 proc. mediena. Labai dažnai žmonės mano, kad šios grindys yra iš plastmasės, tačiau su plastmase laminatas nieko bendro neturi. Taip atrodo todėl, kad viršuje uždėta plėvelė (1), kuri paprastai yra iš korundo, tačiau sudėtyje gali būti aliuminio oksido, tai priklauso nuo gamintojo. Kadangi plėvelė labai kieta, žmonės galvoja, jog ji iš plastmasės.
Laminato piešinys (2) pagamintas iš popieriaus, o pagrindą sudaro HDF plokštė (3), kuri perdirbta iš medžio dulkių, suklijuota ir supresuota. Po ja – apatinė plėvelė (4). Ji irgi iš principo popierius, kuris yra palaminuotas, kad teiktų daugiau stabilumo. Apibendrinus galima teigti, kad visur praktiškai medis.

– Pirmiausia žmonės renkasi laminuotas grindis pagal laminato atsparumo klasę – 31, 32, 33, 34. Ką laminato atsparumo klasės reiškia ir kokiais atvejais kurias iš jų reikėtų rinktis?

Mūsų pirkėjai yra labai geri, nes jie nori padaryti viską maksimaliai gerai. Dažnai, kad grindys kuo ilgiau tarnautų, renkasi labai aukštą klasę, tačiau nepagalvoja, kas kiek laiko daro remontą. Dažnai nusiperka aukščiausios klasės grindis, kurios gali tarnauti ir iki 50 metų, o remontą daro po 10 metų ir nori atnaujinti viską. Pas mus atėję klientai dažnai pageidauja pačios aukščiausios, pačios geriausios klasės grindų, bet po konsultacijos nusiperka tai, ko jiems iš tikrųjų reikia.

Paprastai gamintojai dažniausiai pradeda gaminti nuo 32 atsparumo klasės, kuri skirta naudoti buitinėmis sąlygomis. Jos dažniausiai būna mažo intensyvumo visuomeninėse patalpose, pavyzdžiui, butikuose, prekybos bei juvelyrinių dirbinių salonuose. O ten, kur didesnis intensyvumas, reikėtų rinktis 33 atsparumo klasę – tai kirpyklos, rūbų parduotuvės. Dėl 34 klasės laminato pasirinkimo paprastai reikia dešimt kartų kliento paklausti – ar jam tikrai tokios atsparumo klasės reikia? 34 laminato klasė tinka važinėti su vėžimėliais bei automobilių salonams. Ne visi gamintojai gamina 34 klasę, mūsų asortimente – tik Pergo.

Laminatas

Klasė neapibrėžia gaminio kokybės

Labai svarbu žinoti apie laminato atsparumo klases – klasė neapibrėžia gaminio kokybės. Klientui nusipirkus į namus 33 atsparumo klasės laminatą, nusidėvėjimu / nusitrynimu jis liktų patenkintas, o subraižymais galbūt ir ne, tai priklauso nuo eksploatavimo. Mano rekomendacija – išanalizuoti gaminio techninių duomenų lapą ir išsiaiškinti, kokias technologijas gamintojas yra sudėjęs į deklaruojamą klasę.
Paimkime laminato garantinį raštą: garantija yra taikoma tik nusitrynimui, t. y. per kiek laiko bus pratrintas darbinis paviršius iki HDF plokštės. Ir nesvarbu kokį gamintoją klientas pasirinks. Jei gamintojas suteikia 25 metų garantiją, tai klientas gali pareikšti pretenzijas tada, kai paviršius prasitrinta greičiau nei per 25 metus. Bet lieka vienintelė bėda – įbrėžimai, todėl svarbu, kokia darbinė plėvelė uždėta, iš ko ji pagaminta, ką gamintojas įdėjo papildomai. Pvz., „Quick-Step“ gamintojas deda „Scratch Guard“ sistemą, kuri saugo nuo įbrėžimų. Tai nereiškia, kad tikrai nesusibraižys, bet jeigu lygintume su standartiniu produktu be tos sistemos, tai įsitikintume, kad laminatas su apsaugančia sistema tarnauja daug kartų geriau. Ir tikėtina, kad iki remonto darymo po 10–15 metų, būtent dėl papildomų funkcijų, įdėtų gamintojo (šiaip neprivalomų), tas laminatas tikrai tarnaus.

Laminatas

Laminatas Pergo

Laminuotos grindys Pergo, Chateau ąžuolas, L0234-03589, 2050*240*9,5mm, 33 klasė, Wide Long Plank Sensation kolekcija

Mūsų pirkėjai yra labai geri, nes jie nori padaryti viską maksimaliai gerai. Dažnai, kad grindys kuo ilgiau tarnautų, renkasi labai aukštą klasę, tačiau nepagalvoja, kas kiek laiko daro remontą. Dažnai nusiperka aukščiausios klasės grindis, kurios gali tarnauti ir iki 50 metų, o remontą daro po 10 metų ir nori atnaujinti viską.

– Į kokias kitas technines charakteristikas reikėtų atkreipti dėmesį renkantis laminuotas grindis?

Vieni gamintojai apdirba antistatiškai, kiti – ne. Kai dulkės kaupiasi ratilais, reiškia, kad laminatas nėra apdirbtas antistatiškai, jis įsielektrina ir traukia dulkes. Kai laminatas turi antistatinę funkciją, tai dulkės nusėda paviršiuje tolygiai, taip, kaip ant baldų. Tada nebūna tokių dulkių sankaupų, kurias reiktų rankioti.
Taip pat gali būti dedamos papildomos funkcijos nuo drėgmės, kurios skirtingų gamintojų vadinamos skirtingai – „Hydroseal“, „Aquasafe“. Tuomet tai jau bus drėgmei atsparus laminatas, ar net laminatas atsparus vandeniui. Ar apsaugos tik nuo drėgmės, ar ir nuo vandens, reikėtų žiūrėti pagal konkrečią kolekciją. Jei kolekcija su grioveliu – tai 100 proc. nuo vandens apsaugo 1 val., o jeigu be griovelio – tai apsaugo 15 min. Per tą laiką vandenį nuo grindų reikia išvalyti.
Šiais laikais laminato gamintojai turi kolekcijų, kurias leidžia kloti visur – svetainėje, vonios kambaryje, prieškambaryje, ir tai tampa tikrai patrauklu renkantis grindis.

Laminatas

Laminuotos grindys QUICK-STEP

Laminuotos grindys „Quick-Step“, Ąžuolas. Šiltai natūralus „DESERT“, MJ3551, 2050x240x9,5mm, 32 klasė, „Majestic HydroSeal“ kolekcija

Tačiau prieš klojant, reikėtų atidžiai perskaityti gamintojo instrukciją ir ja vadovautis. Paminėsiu tik kelis niuansus – jeigu klojama drėgnose patalpose, reikia užtikrinti ventiliaciją, nes po maudynių drėgmė itin didelė. Dažniausiai drėgnose patalpose yra papildomi reikalavimai sandarinimui. Pavyzdžiui, į kompensacinį tarpą dedamas papildomas porolonas, reikia užtepti su hermetiku, yra visokių niuansų, kuriuos būtina įgyvendinti pagal instrukciją.

Laminatas

Drėgmei atsparus laminatas Pergo

Aišku, koridoriuje, kur gali būti pastovi drėgmė dėl batų, reikia pagalvoti, ar ten nebus drėgna ilgiau nei 1 val. Galbūt nuskambės taip, lyg drėgmei atspariam laminatui neturėtų būti keliami tokie reikalavimai, bet iš tikrųjų nėra dangų, kurios tiktų viskam ir atlaikytų bet ką. Todėl, kad grindys tarnautų ilgai ir kokybiškai, reikia remtis gamintojo instrukcijomis. Turintis tokias funkcijas laminatas bet kokiu atveju (ypač jei šeimoje yra vaikų ar gyvūnų) tarnaus tikrai ilgiau.

– Kai kurios laminato kolekcijos būna su grioveliais. Kam jie reikalingi?

Daugiausia dėl vaizdo – taip visada buvo gaminamos natūralios medienos lentos. Bet jeigu norim, kad kuo ilgesnį laiką lentos atrodytų tvarkingai, tai įsigyti jas geriau su grioveliais. Taip nesimatys smulkių deformacijų tarp lentų, kurios laikui bėgant gali atsirasti dėl eksploatacijos.laminatas

– Jei laminuotos grindys yra tokios atsparios, kokios garantijos joms taikomos?

Gamintojas visada suteikia tam tikrą garantiją, dažniausiai 20–25 metus paviršiui, tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad ji galioja tik paviršiaus nusitrynimui, ne įbrėžimams. Taip pat garantija suteikiama gaminio konstrukcijai. Jeigu plokštė kokybiška, stabili, didelio tankio, tai garantija gali būti suteikiama labai ilgam laikui, pvz., 33 metams.

– Kaip gali būti klojamos laminuotos grindys?

Laminuotos grindys gali būti klojamos tik plaukiojančiu būdu, t. y. suneriant lenteles su užraktu. Labai svarbu kloti ant kokybiško pakloto. Paklotas laminatui turi gerai praleisti šilumą (bendra varža su paklotu neturi viršyti 0,15 m2K/W) bei optimaliai sugerti žingsnių garsą. Svarbu: laminuotos grindys negali būti klijuojamos prie pagrindo, jos turi būti sunertos ir laisvai judėti. Priklijavus prie pagrindo, jokios gamintojo garantijos negalios ir visą atsakomybę turės prisiimti pats pirkėjas.

Laminatas

Daug kas mano, kad laminatas pagamintas iš plastmasės, tačiau jis pagamintas 99 proc. iš perdirbtos medienos.

– Kaip prižiūrėti laminuotas grindis, kad jos kuo ilgiau tarnautų ir išliktų estetiškos? Ar jas galima atnaujinti po tam tikro laiko?

Svarbiausias patarimas – vadovautis gamintojo instrukcija tiek įrenginėjant grindis, tiek jas eksploatuojant. LaminatasKaip ir visas dangas, rekomenduojama kuo dažniau valyti dulkių siurbliu, kad ant grindų būtų kuo mažiau smulkių abrazyvų, braižančių dangą. Plaunant grindis, naudoti gerai išgręžtą šluostę bei laminuotoms grindims plauti skirtą valymo priemonę, geriausiai – to paties gamintojo. Tik jis geriausiai išmano savo grindų technologiją ir žino, kas geriausiai joms tinka. Laminuotos grindys negali būti atnaujintos, todėl taisyklinga priežiūra yra itin svarbi. Laikantis gamintojo reikalavimų, šios grindys Jums tarnaus ilgus metus, nereikalaudamos atnaujinimo ir tam skirtos energijos.

– Ar laminuotos grindys yra tvarus sprendimas?

Taip, kaip ir straipsnio pradžioje minėjau, daug kas mano, kad laminatas pagamintas iš plastmasės, tačiau jis pagamintas 99 proc. iš perdirbtos medienos. Jo gamybai nereikia kirsti medžių ar naudoti ribotų išteklių žaliavų.
Atsakingi gamintojai, tokie, pavyzdžiui, kaip belgų kompanija „Unilin bvba“, savo laminuotoms grindims suteikia E1 bei M1 sertifikatus, kurie tiksliai nurodo, kokia žema formaldehidų emisija šiuose produktuose. Be abejo, kiekvienu atveju renkantis laminuotas grindis, reikia įsivertinti jų kokybę, charakteristikas, o išsirinkus patikimo gamintojo laminatą, jis bus saugus Jūsų namams ir tarnaus ilgus metus.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.