Publikuota: 2023 m. 5 liepos d. 09:00
Mažo būsto interjeras: profesionalų patarimai

QUICK-STEP nuotr.

Kalbant apie gyvenamąsias erdves,„didesnis“ seniai nebėra žodžio „geresnis“ sinonimas. Laikai keičiasi – interjeras taip pat. Dėl vis didėjančių būsto kainų Paryžiuje ir Londone populiarėja gyvenimas mažose erdvėse. Priemiesčiuose žmonės kuriasi mažesniuose namuose, taip pat sparčiai populiarėja kraustymasis į mažesnius namus. Link šių pokyčių veda noras atsikratyti nereikalingų daiktų, gyventi paprasčiau, taupiau ir ekologiškiau. Tačiau kaip įmanoma patogiai gyventi riboto dydžio erdvėje ir tuo pačiu susikurti individualumo ir erdvės jausmą interjere?

Mažas, tačiau prabangus interjeras

Gyventi mažame būste galima ir prašmatniai. Vis dažniau suvokiama, kad didelis namas gali būti nepatogus. Kuo daugiau erdvės turite, tuo daugiau nenaudingų dalykų Jūs kaupiate, daugiau turite valyti ir daugiau energijos tam skirti. Didelis taip pat nebūtinai yra gražus. Subtilus minimalizmas yra naudingesnis, pasirinkus prabangą niekada nebus pasiekti tokie rezultatai. Bet kaip unikaliais būdais mažą erdvę paversti didesne? Norėdami atsakyti į šį klausimą, mes kreipėmės į „Tiny Houses Belgium“. Ši kompanija, vadovaujama Arno Geunes, projektuoja ir stato mobilius medinius namelius žmonėms, kurie svajoja apie patogesnį gyvenimą be chaoso.

QUICK-STEP nuotr.

Efektingas grožis

Arno: „Kiekvienas mažo namo interjeras yra iššūkis, nes reikia optimizuoti ir efektyviai išnaudoto ribotą erdvę, kad ji atitiktų kiekvieno namo gyventojo  poreikius. Kokie yra jų poreikiai? Kokia jų kasdienybė? Į kokius kompromisus jie linkę? Atliekant kiekvieną veiksmą tikrai reikia įsigilinti į menkiausias smulkmenas, net gi į tokias paprastas, kaip, pavyzdžiui, įėjimas ar išėjimas iš namų, skalbinių džiovinimas ar skalbimas. Dėl to dažnai atsiranda išradingi, nelaukti ir vieni iš geriausių sprendimų, tokie kaip pavieniai baldai, kurie atlieka keletą funkcijų, pavyzdžiui, laiptų pakopa, kuri gali būti stalu ar slaptu sandėliuku, ištraukiam lova, kuri nenaudojama gali būti suskleista ir t.t. Šie dalykai sukuria unikalų grožio pojūtį, kai erdvė tampa tiesioginiu gyventojo asmenybės atspindžiu“.

Sukurkite erdvumo pojūtį

Nepaisant to, kad patalpa maža, Arno daug dėmesio skiria kurdamas jos erdves. „Svarbus dalykas, kuri žmonės linkę pamiršti, kuris atlieka svarbų vaidmenį kuriant funkcionalumą ir bendrą jaukumą kambaryje – grindys. Kadangi ta pati erdvė atlieka keletą paskirčių, Jums reikės lengvai prižiūrimos grindų dangos, kuri būtų atspari dėmėms, įbrėžimams ir vandeniui. Puikus pasirinkimas – laminatas arba vinilinės grindys. Interjeras žymiai pasikeis ir įgaus erdvės pojūtį pasirinkus tinkamas grindis. Kurdamas dizainą aš linkęs naudoti šviesesnius, šaltesnius tonus, nes jie sukuria erdvumo jausmą. Kad sukurčiau šį jausmą savo interjeruose esu linkęs naudoti šviesesnius, šaltesnius tonus. Medžio raštas ir šakos taip pat turi būti subtilūs, kad grindys neatrodytų pernelyg  perkrautos. Kalbant apie montavimą, lentų montavimas lygiagrečiai su ilgiausia namų siena padeda sukurti iliuziją, kad kambarys yra didesnis“.

Mažo būsto interjeras QUICK-STEP

QUICK-STEP nuotr.

„Be to, vietoj daugybės mažų langų, dažniausiai renkuosi keletą didelių. Taip pat sumanus triukas – pakabinti veidrodžius.  Daugeliu atveju mes stengiamės optimaliai išnaudoti sienas, pvz. naudojant pakabinamas lentynas ar spinteles. Tai atlaisvina grindų plotą. Sienoms naudojant neutralias, tas pačias dažų spalvas erdvė vizualiai atrodys didesnė. Kuriant interjerą rinkitės subtilius raštus ir tekstūras, kad erdvė neatrodytų nuobodžiai“.

Kaip mažą kambarį padidinti?

Net jeigu Jūs žavitės minimalistiniu gyvenimo būdu ir esate pasirengęs gyventi ribotame plote, dauguma žmonių mėgsta erdvės pojūtį. Žemiau pateiksime keletą patarimų kaip padaryti, kad kambarys atrodytų didesnis, negu jis iš tikrųjų yra.

1. Spalvos. Skirtingos spalvos suteikia skirtingą įspūdį. Pasirinkus šiltas spalvas jos vizualiai mažina erdvę, tad kambarys atrodys mažesnis. Sienoms, o taip pat rinkdamiesi baldus ar grindis, naudokite šviesius, šaltus tonus, kad sukurtumėte labiau išplėstos erdvės pojūtį. Priešingai populiariam įsitikinimui, galite rinktis ir tamsias grindis – tik tokiu atveju jas derinkite su šviesesniais tonais. Išlaikykite nežymų kontrastą. Vyraujantys vidutiniai arba šviesūs atspalviai Jūsų grindyse turi derėti su panašių atspalvių sienomis. Tai pašalins „horizonto liniją“ ir sukurs iliuziją, kad erdvė yra didesnė.
2. Grindų dizainas. Mažoje erdvėje subtilumas yra geriau. Venkite pernelyg daug rievių turinčių medienos rūšių ir didelių skirtumų tarp lentų. Tai sudarytų įspūdį, kad kambarys labai perkrautas. Visoje erdvėje naudokite tą pačią grindų dangą.
3. Grindų lentos dizainas. Pasirinktų grindų lentų dydis turi būti proporcingas Jūsų kambario dydžiui. Tačiau reikia nepamiršti, kad siauresnės lentos Jūsų kambaryje atrodys gyviau, o platesnės suteiks „švarumo“ įspūdį. Įsitikinkite, kad ši pusiausvyra yra pasiekta.
4. Lentų kryptis. Svarbiausia yra grindų montavimo kryptis. Jei Jūsų kambarys stačiakampis, tuomet vizualiai išplėsti erdvę galite lentas montuodami lygiagrečiai ilgiausiai kambario sienai. Visuose kambariuose grindis montuokite ta pačia kryptimi, taip interjeras įgaus harmoniją. Jūsų kambaryje yra daug natūralios šviesos? Grindų jungtys bus mažiau pastebimos, jei lentas montuosite lygiagrečiai į kambarį krentančiai šviesai. Puiki alternatyva – įrengti lentas įstrižai. Tai nukreipia dėmesį ir  taip sukuriamas  jausmas, kad erdvė yra didesnė.
5. Išryškinkite grindis. Išnaudokite tuščias sienas, kabinkite lentynas arba spinteles ant jų tam, kad išryškėtų grindys.
Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.