Publikuota: 2021 m. 25 lapkričio d. 09:00
Nestandartinio išplanavimo butas: unikali galimybė kūrybiškam ir drąsiam žmogui

„YCL studio“ vizualizacija

Interjero ekspertai teigia, kad nestandartinio išplanavimo butas – reta galimybė, kurią gali itin kūrybiškai išnaudoti drąsūs ir moderniai mąstantys naujakuriai. Daugelyje namų sutinkami pavieniai butai, savo dydžiu, erdvėmis ir formomis išsiskiriantys iš kitų, sulaukia vis didesnio pirkėjų susidomėjimo ne tik dėl išskirtinių sprendimų, bet ir dažnai dėl patrauklesnės kainos.

Gerai Lietuvoje žinomos ir ne vienu apdovanojimu už savo interjero sprendimus įvertintos „YCL studio“ komandos architekto Aido Barzdos nuomone, nestandartinio išplanavimo butai naujakurius vilioja galimybe susikurti visiškai asmenišką, išskirtinę, autentišką erdvę.

Spręsti buto erdvės klausimus

Pasak ne vieną išskirtinį buto interjerą kūrusio architekto, nestandartinio išplanavimo butus įsigiję gyventojai dažniausiai prašo savitumo, autentiškų detalių, tačiau specialistams pirmoji užduotis – išspręsti erdvės klausimus, sukurti jos vientisumą.

„Visų pirma svarbu suvaldyti tokių butų erdvę. Juose turi būti patogu gyventi, nesvarbu, ar jie – pailgi, ar apvalūs, ar itin neįprastos formos. Tai darant visuomet atsiranda įdomių akcentų ar sprendimų, paverčiančių tokius butus patraukliais asmeniškais namais, kurių nerasi kaimynystėje“, – teigia A. Barzda.

Pasak jo, neišsprendus šio klausimo, neradus kūrybingo sprendimo efektyviausiai išnaudoti kiekvieną būsto erdvę, gyventi jame gali atrodyti ankšta ir nepatogu. Architektas namus lygina su organizmu: gerai jų sveikatai svarbu užtikrinti, kad pagrindas būtų tvirtas, gerai sustyguotas.

„Kiekvienai erdvei yra sprendimas. Nesvarbu, kokia nestandartinė ji atrodo iš pirmo žvilgsnio. Kiekvieną kampą, koloną, susiaurėjimą, įlinkimą ar išsikišimą galima išnaudoti patogiam gyvenimui unikaliuose namuose“, – tikina A. Barzda.

Pavyzdys – penkios A. Barzdos ir „YCL studio“ komandos naujai „Užupio krantinių“ gyvenvietei kurtos ir būsimiems jos gyventojams siūlomos interjerų įrengimo galimybės. Jos, specialisto teigimu, puikiai atspindi didžiausią nestandartinio išplanavimo butų privalumą – jų nepakartojamą autentiką.

„Autentišką interjerą galima sukurti ir įprastame bute, tačiau šios erdvės jo tiesiog reikalauja: architektas ar pats gyventojas savarankiškai privalo atsižvelgti į nestandartines erdves, visas neįprastas buto savybes išnaudoti savo naudai“, – taip, pasak architekto, „Užupio krantinių“ kvartale gimė unikalūs Tokijo, Niujorko, Stokholmo, Oslo ir Toronto gyvenimo ritmu alsuojantys butai.

Lietuviai plečia akiratį

Su interjero architekto išsakytomis mintimis sutinka ir „Užupio krantinių“ gyvenvietę kūrusios NT vystymo ir plėtros bendrovės „MG Valda“ pardavimų vadovas Mantas Umbrasas.

„Vis dažniau naujakuriai supranta, kad konsultuojantis su profesionalais nestandartinius butus galima paversti dideliu privalumu: sukurti patogią, funkcionalią ir įdomią erdvę gyvenimui. Svarbu ir tai, kad nestandartinio išplanavimo butai su daline apdaila dažnai išsiskiria geresne rinkos kaina, o tai yra dar vienas svarbus privalumas naujakuriams“, – teigia M. Umbrasas ir priduria, kad apdairiai ir funkcionaliai įrengus nestandartinio išplanavimo butą, jo vertė gali smarkiai pakilti.

„Potencialiam pirkėjui praktiškai parodžius buto galimybes, apie kurias jis net nebuvo pagalvojęs, dažniausiai požiūris į pirkinį keičiasi kardinaliai ir už tokį butą žmonės pasirengę mokėti brangiau“, – sako M. Umbrasas.

Anot pardavimų vadovo, įdomu tai, kad išskirtinio planavimo butus dažnai renkasi žmonės, kurie dažniau nei įprasta domisi interjero tendencijomis, yra  matę nemažai išskirtinių gyvenamų erdvių sprendimų, kurie laimi pasaulinius apdovanojimus ar buvo kitaip įvertinti užsienio šalyse.

„YCL studio“ vizualizacija

Tokijo interjeras

„Pavyzdžiui, pasiūlymo ieškojome kompaktiškam, pailgos formos moderniam butui gyvenvietėje „Užupio krantinėse“. Pasitelkę Japonijos stilistikos pavyzdį, sukūrėme jame laisvo, meniško, kūrybingo žmogaus ramybės ir įkvėpimo oazę. Labai išskirtinis būstas, autentiška erdvė, kokios Vilniuje daugiau tikriausiai ir nerastum“, – pasakojo „YCL studio“ interjero architektas A. Barzda.

Pailgo buto centrinėje dalyje įkomponuotas kubas savyje talpina virtuvę, vonios kambarį, spintą, atlenkiamą lovą – kad tik aplink liktų kuo daugiau laisvės. Pasak A. Barzdos, galbūt ten stovės retro baldai, dviratis ar molbertas – tą žinos tik šeimininkas. Šviesios sienos, grindys ir sieniniai šviestuvai praplečia buto erdvę ir aukštį, o vaizdas į Užupio gatves įkvepia kūrybai.

„YCL studio“ vizualizacija

Niujorkas Vilniaus centre

Įkvėpti Vakarų pasaulio tendencijų, „Užupio krantinėse“ architektai sukūrė interjero pasiūlymą, kuris primintų Niujorko prestižinio rajono Manheteno stilistiką: čia dominuoja marmuras, medis ir sodrios spalvos, o šviesą skleidžia lubas siekiantys langai.

„Šio šviesaus ir kompaktiško buto erdvė leido čia kurti prabangą. Jame puikiai derės solidūs, sunkūs baldai, prabangūs akcentai – čia apsigyvensiantys žmonės jausis itin patogiai“, – tvirtina interjerą kūręs architektas A. Barzda.

„YCL studio“ vizualizacija

Stokholmo įkvėptas interjeras

Stokholmas yra vadinamas šiaurės Venecija – tai žavus vandens ir sausumos ansamblis. Čia skandinaviška šiluma jaukinama vandens mėlio intarpais.

Skandinaviško stiliaus interjere karaliauja šviesa – net ten, kur nėra langų. Tam kuriamos nišos ir stiklo pertvaros, pro kurias sklinda netiesioginė šviesa. Ją patalpose padeda išsklaidyti šviesaus uosio parketlentės, baltos plytelės, dekoratyvi mozaika, baltos sienos ir lubos. Erdviame miegamajame antrame aukšte užteks vietos didelei drabužinei, lovai ir įspūdingam veidrodžiui ant sienos.

„YCL studio“ vizualizacija

Oslo idėjos interjere

Neretai Oslas vadinamas vieta, kur gyvena laimingiausi pasaulio žmonės. Miestas, kuriame tiek parkų, kad užtektų kiekvienam po vieną. Subtilus medžio ir žalių tonų žaismas sukuria asmeninį parką poilsiui po sunkios darbo dienos.

Norvegijai būdingas paprastumas ir gaiva perteikiama šioje erdvėje. Centriniu dviejų aukštų buto akcentu tampa skulptūriški pasteliniai laiptai. Sienos ir grindys – šiaurietiškai baltos, aukštos beapvadinės durys ir grindjuostės išnyksta šiame fone. Natūralaus ąžuolo parketlentės kai kur užkyla ant sienos, taip suteikdamos dar daugiau jaukumo, o veidrodiniai paviršiai atspindi šviesą ir praplečia erdvę. Atviras palėpinis aukštas – lankstus gyvenimo pokyčiams: ar tai būtų erdvus tėvų miegamasis su drabužine, ar vaikų kambarys.

„YCL studio“ vizualizacija

Toronto įkvėpimas

Torontas – miškas mieste, gamta judriose gatvėse. Toronto bute miesto viduryje atrandi ramybę tarp medžių ir gamtos. Butas alsuoja išmintimi ir tyla, jame dera prabanga ir ilgesys šiltiems prisiminimams.

Erdviame palėpiniame bute per du aukštus kuriama kanadietiško miško aura – tai gali būti šešėlių žaismas medžių paunksmėje, marga kamieno žievė arba rudeninis lapijos peizažas. Šią nuotaiką perteikia įvairiaspalvės ąžuolo parketlentės grindyse ir sienose, o vonios kambaryje –  plytelės. Kai kuriose plokštumose mintis plėtojama tonuoto stiklo juostomis.  Veidrodis, kaip ir sieniniai šviestuvai, čia kuria plačios erdvės įspūdį.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.