Publikuota: 2023 m. 22 lapkričio d. 09:00
Namuose per daug garsų ir per mažai jaukumo – ieškokite kilimo

kilimo

Įsirengėte ir susiremontavote namus, visi daiktai lyg ir savo vietose. Ir vis dėlto kažkas ne taip: kiekvienas judesys ar daikto barkštelėjimas aidi per visus kambarius, negalite nusiraminti, trūksta jaukumo. Ką daryti? Interjero ir baldų centre „Domus galerija“ dirbantys interjero žinovai siūlo pagalvoti apie kilimą ar net kelis. Jie taip pat įvardija, į ką reikėtų atsižvelgti, renkantis kilimą.

Kilimo poreikis išaiškėja pagyvenus be jo

Interjero dizainerė,  „Domus galerija“ ambasadorė Daiva Česnauskaitė sako, kad interjero be kilimo ji tiesiog neįsivaizduoja. „Tai – puiki detalė, kuri interjerui gali suteikti savitą charakterį, jaukumą, gelbėti nuo šaltų paviršių, apsaugoti ne itin atsparias pavyzdžiui medines grindis – tai, ką duoda kilimas, galėtume vardinti ilgai. Šiandien turime tokią kilimų pasirinkimo gausą, kad tikrai galima rasti ar susikurti savitą, išskirtinį“, – sako interjero dizainerė.

kilimoD. Česnauskaitės asmeninėje praktikoje kilimas dažnai tampa įkvėpimo šaltiniu. Jis jai – tarsi meno kūrinys ar net Mūza, tampanti kūrybos proceso varikliu. Tai, kad kilimo poreikį ilgainiui pajunta daugelis žmonių, pastebi ir interjero ir kilimų žinovė Rima Rūtalienė.

„Jokiu būdu nenorėčiau tvirtinti, kad dekoratyvinis kilimas yra būtinas daiktas kiekvienuose namuose. Iš tiesų tai yra kiekvieno žmogaus pasirinkimas, kokioje aplinkoje gyventi. Tačiau iš patirties galiu pasakyti, kad labai dažnai pasitaiko: žmonės pasirenka minimalistinį, lietuvių itin mėgstamą skandinavišką interjerą, kuriame kilimo jiems nereikia, tačiau kartais nepraeina nė metai ir pradeda ieškoti kilimo. Jie supranta, kad kartu su užuolaidomis, minkštais baldais kilimas pirmiausia yra akustinė aplinka, antra – jis kuria jaukumą ir puošia, o trečia – jis sujungia visus interjero elementus į visumą bei kuria išbaigtumo jauseną“, – aiškina kilimų žinovė R. Rūtalienė.

Vis dėlto ji atkreipia dėmesį, kad visus kilimo privalumus patirsime tik tada, jei atitinkamai vietai pasirinksime tinkamą kilimą. Taikant šią formulę pasieksime geriausią rezultatą.

Kilimų žinovė R. Rūtalienė įvardijo ir pagrindinius mitus apie kilimus:

  1. Kilimai sukelia alergiją. Mitas, nes alergiją sukelia ne kilimas, o dulkės. Be to reikėtų išsiaiškinti, kokioms dulkėms esate alergiški. Jei tai vilnos dulkės, tai galėtumėte rinktis sintetinį kilimą. Jei esate alergiškas įprastoms namų ore skraidančioms dulkėms, kilimas padės jas sulaikyti – beliks laiku jas išsiurbti.
  2. Sintetinis kilimas kenkia sveikatai. Mitas, nes šiandien sintetiniai kilimai gaminami pagal pažangias technologijas. Renkantis tokį kilimą tiesiog reikėtų atkreipti dėmesį į gamintojo sertifikatą, kuris garantuotų, kad gamybai naudotos sveikatai nekenksmingos medžiagos. Sintetiniai kilimai gaminami ir labai aukštos kokybės, ir puikaus dizaino. Papildomi pliusai – labai didelė įvairovė: įvairios sintetinių kilimų faktūros, spalvos, raštų asortimentas, lengva priežiūra bei paprastai žemesnė nei natūralios žaliavos kokybiškų kilimų kaina.
  3. Geriausias kilimas – vilnonis. Nebūtinai. Jei tai kokybiškas, tankus vilnonis kilimas, jei nesate alergiški vilnos dulkėms, tai dar pridėkite privalumus: toks kilimas yra ilgaamžis, lengvai prižiūrimas. Vis dėlto jo galutinį efektą interjere lems ir spalva, ir raštai, ir tinkamas dydis bei tinkama vieta. Be to, už tokį kilimą būkite pasirengę mokėti brangiau.
  4. Svarbiausia – iš ko kilimas padarytas. Deja, net ir vilnonis, medžio, kanapių ar bambuko viskozės kilimas gali neatitikti jūsų lūkesčių. Jei vilnonis kilimas yra mažo tankumo, prastos kokybės, jį bus sunku prižiūrėti, jis nebus ir ilgaamžis. Verta atkreipti dėmesį į gamintojo nurodytą kilimo tankumą, arba mazgų skaičių. Kuo didesnis mazgų skaičius kvadratiniame metre, tuo kilimas atsparesnis dėvėjimuisi, plaukas nesuguls, gražiau atrodys. Kvadratiniame metre gali būti nuo 300 tūkst. iki 2 mln. mazgų. Svetainei rekomenduojama rinktis kilimą, turintį didesnį mazgų skaičių.

Kilimai

5. Kilimus yra sunku prižiūrėti. Nebūtinai. Nesunku, jei žinai, kaip tai daryti. Atsakingi gamintojai paprastai parengia lankstinukus, kaip tinkamai prižiūrėti kilimą. Pagrindinis rūpestis – reguliarus siurbimas, iškart, nieko nelaukiant išvalomos dėmės. Namuose įsitaisius kilimą, būtina įsirengti purvo surinkimo zoną – specialius kilimėlius. Dėl per ilgą laiką atsiradusių dėmių vertėtų kreiptis į kilimų valymą išmanančius specialistus. Visgi reikėtų neužmiršti: kilimas yra tekstilė, todėl juo tikrai nederėtų vaikščioti tarytum gatve, tikintis, kad jokių pasekmių dėl to nebus.

6. Geras kilimas tinka visur. Netiesa. Kiekviena erdvė turi skirtingą paskirtį. Įėjimo zonai tiks purvą surenkantys kilimėliai, hole – žemesnio plauko arba kilpinio paviršiaus, didesnio tankumo, atsparesnio pluošto. Vaikų kambaryje nelabai tiks vilnoniai kilimai, nes vaikai dažnai būna alergiški vilnos dulkėms – geriau rinktis sintetinį ar beplaukį kilimą. Poilsio zonoje tiks komfortiškas, ilgesnio plauko kilimas. Svetainėje derėtų rinktis kilimą pagal savo įpročius. Virtuvėje labiausiai tiks takelis palei darbastalį – sintetinio pluošto, beplaukis, kilpinės struktūros, lengvai valomas. Terasoje – tik sintetinio pluošto, kilpinis, beplaukis. Miegamajame galima rinktis tai, kas gražu ir jauku.

Susiję:

„Kadangi dauguma mūsų šalies gyventojų prioritetus atiduoda skandinaviškiems interjerams, tai lemia ir kilimų raštų pasirinkimus. Labai daug žmonių renkasi vienspalvius kilimus arba su minimalistiniu grafinio dizaino raštu. Neretas variantas – klasikinis rytietiškas raudonas kilimas skandinaviškame interjere. Populiariausios kilimų spalvos – žemės su minimaliu dekoru, pelenų rožės, geltona citrinos, žalia lapo, turkio, mėlyna. Klasikiniams interjerams žmonės renkasi įvairiausius kilimus – nuo klasikinių raštų, rankų darbo iki artdeco ir vintažinių ar sendintų kilimų“, – pasakoja R. Rūtalienė.

Siūlo pasimatuoti kilimą namuose

Interjero ir baldų centre kilimais prekiaujančio salono vadovas Donato Cibulsko teigimu, nors tiek europietiškoje kultūroje, tiek ir Lietuvoje kilimas nelaikomas pirmojo būtinumo preke, tačiau daugelis žmonių anksčiau ar vėliau nusprendžia įsigyti kilimą.

„Kilimą derėtų rinktis jau atlikus pagrindinius apdailos darbus ir sustačius baldus. Be to, patartina kilimą pasimatuoti konkrečioje aplinkoje – tik tada gali suprasti, ar jis organiškai įsilieja į aplinkos visumą“,  – aiškina D. Cibulskas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad rankų darbo, tankūs vilnoniai kilimai ne tik pasižymi visomis geromis savybėmis, juos naudojant ir prižiūrint, bet yra ir šeimininko statuso išraiška.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.